Fietsonderdoorgang Leiden-West open

Vanaf vandaag kunnen fietsers ter hoogte van Leiden-West ongehinderd onder de A44 en de op- en afritten doorfietsen. Door het maken van de fietsonderdoorgang is er nu een veilige, comfortabele fietsroute tussen Leiden en Katwijk. Niet alleen fijn voor mensen die van en naar hun werk fietsen, maar ook voor mensen die een dagje naar het strand of de Leidse binnenstad gaan.

Aan de kant van Leiden sluit de fietsonderdoorgang aan op het fietspad langs de Plesmanlaan, wat voor een gemakkelijke verbinding met de Leidse binnenstad zorgt. Aan de kant van Katwijk is de fietsonderdoorgang verbonden met het fietspad over de Torenvlietbrug, waar fietsers hun weg kunnen vervolgen via de huidige route richting Stevenshof of Valkenburg.

Comfortabel en veilig gevoel

Bij het ontwerp van de fietsonderdoorgang is rekening gehouden met de sociale veiligheid. Zo zijn er geen donkere hoeken en is er een ruime doorkijk door de verbinding gemaakt. Ook is een van de wanden over een langere lengte lager gemaakt, zodat fietsers eroverheen kunnen kijken en het naastgelegen groen kunnen zien. Onder de A44 is het dek open gelaten tussen de rijbanen, zodat hier daglicht is.

2.500 vierkante meter tegeltjes

Het patroon van het tegelwerk (DNA-profiel) is een verwijzing naar het naastgelegen Leiden Bio Science Park, waar veel onderzoek en productontwikkeling op het gebied van life sciences plaatsvindt. Dit is een keuze van de gemeente Leiden, zodat de onderdoorgang aansluit bij dit voor Leiden belangrijke gebied, waar ook andere verkeerstunnels een soortgelijk tegelpatroon hebben.