Fietsenrek aanvragen

Leiden wil met het plaatsen van voldoende en goede fietsenrekken het gebruik van de fiets verbeteren. En daarnaast meer ruimte voor de voetganger vrijhouden. Zijn (extra) fietsenrekken in uw straat een goede oplossing? Dan kunt u die bij de gemeente aanvragen.

Voorwaarden

  • U bent bewoner en/of ondernemer van de straat waarvoor u het fietsenrek aanvraagt.

  • Er is in uw straat duidelijk behoefte aan fietsenrekken. We zien in de straat veel los geparkeerde fietsen.

  • U kunt de fietsen niet op eigen terrein parkeren. Denk aan bijvoorbeeld in de voortuin, achtertuin die bereikbaar is via een achterom, garage of berging.

  • De fietsenrekken kunnen volgens de ontwerpeisen van de gemeente op de stoep worden geplaatst.

Passen de fietsenrekken niet op de stoep? Dan onderzoekt de gemeente of de fietsenrekken op de plek van een autoparkeerplaats kunnen staan. De gemeente kijkt hiervoor onder andere naar de parkeerdruk in de buurt en naar de verkeerssituatie in de straat.

  • De meerderheid van de bewoners bij wie een handtekening moet worden opgehaald, moet akkoord zijn met het plaatsen van de fietsenrekken. Bewoners bij wie de fietsenrekken ‘voor de deur’ komen moeten akkoord zijn met het ontwerp.

De aanvrager krijgt hiervoor een handtekeningenlijst van de gemeente en haalt zelf de handtekeningen op. Voor fietsenrekken op de stoep zijn handtekeningen van minstens 3 adressen nodig. Voor fietsenrekken op de plek van een autoparkeerplaats zijn handtekeningen van minstens 7 adressen nodig.