Fiets fout, fiets weg

Om de stallingen en de stationspleinen goed bereikbaar en netjes te houden, moet u uw fiets rond de stations in de rekken stallen. De borden met 'fiets fout = fiets weg' wijzen u daarop. Staat uw fiets toch buiten het rek, dan wordt hij verwijderd.

Weesfietsen

De maximale stallingstermijn in alle stallingen in het Stationsgebied is twee weken. Als uw fiets langer dan twee weken aaneengesloten op dezelfde plek staat, wordt uw fiets door de gemeente verwijderd.

Bekijk de plattegrond met alle stallingen (jpg, 420 kb) en de gebieden waar fout gestalde fietsen worden verwijderd.

Haal uw fiets op in het fietsendepot

Fietsen die de gemeente Leiden uit het Stationsgebied verwijdert, worden gefotografeerd en verplaatst naar het fietsendepot (Willem Barentszstraat). Daar blijven ze 42 dagen staan.

Denkt u dat de gemeente uw fiets heeft verwijderd? Kijk dan op de website van Fiets fout, fiets weg. Het duurt maximaal 24 uur voor verwijderde fietsen op deze website staan. Hier vindt u ook alle informatie over hoe u uw fiets kunt terugkrijgen.

Bezwaar indienen

Bent u het niet eens met het besluit dat de gemeente heeft genomen over het verwijderen van uw fiets? Tegen dit besluit kunt u bezwaar maken.

Met behulp van uw DigiD kunt u online een bezwaarschrift opstellen en direct verzenden.

Wrakfietsen

Een fiets mag overal staan. De gemeente kan niet zomaar een fiets verwijderen.  Als een fiets in een staat van onderhoud verkeert dat fietsen niet meer mogelijk is, kan deze fiets gelabeld worden als wrakfiets. De mogelijke eigenaar van de fiets heeft dan zeven dagen de tijd om de fiets op te knappen of binnen te zetten. Gebeurt dit niet? Dan verwijdert de gemeente de fiets.

  • Flink Fietsen, Even Zitten

    Flinke Fietsers willen ook wel eens uitrusten. De provincie plaatst 100 nieuwe bankjes langs fietspaden. Waar deze komen te staan, bepalen de fietsers zelf, via een handige website: zuid-holland.nl/evenzitten.

    Lees meer