Slimme toepassing helpt doorstroming bussen

Een modern systeem gaat in de toekomst zorgen voor een betere doorstroming van bussen op de Centrumroute. Vorige week is het systeem op een deel van de route getest. De gemeente heeft het innovatieve systeem ontwikkeld met een marktpartij en in samenwerking met vervoerder Arriva.

Het verkeersregelsysteem richt zich op de Centrumroute. Die loopt van station Lammenschans via de Jan van Houtbrug, de Hooigracht en de Langegracht. En vervolgens over het Schuttersveld naar station Leiden Centraal. Op de Centrumroute gaat de bus straks vóór op de auto. Zo ontstaat een comfortabele verbinding tussen de Leidse binnenstad en Zoetermeer, vooral als de lijnbussen daadwerkelijk kunnen doorrijden.

Informatie combineren

Alle verkeerslichten op de Centrumroute zijn in een netwerk aan elkaar verbonden en geven informatie aan elkaar door. Vanuit de lijnbussen worden locaties en snelheden doorgegeven. Verkeersregelingen houden bij hoeveel verkeer er op de route rijdt en waar filevorming ontstaat. Door al deze informatie in het nieuwe systeem slim te combineren, wordt het mogelijk om lijnbussen bij elk kruispunt door te laten rijden met zo min mogelijk oponthoud.

Nuttige test

Vorige week is het systeem op een deel van de route getest. Daarvoor is met een bus een aantal keer heen en weer gereden tussen de Lammenschansweg en de Langegracht. De verkeerscentrale van de gemeente leverde nuttige inzichten met betrekking tot verkeerslichten en de verkeersregelingen. Uit de test kwam ook een aantal technische verbeterpunten naar voren. Die worden de komende tijd opgelost. Aan het eind van het jaar vindt weer een test plaats.