Levendaal krijgt vijftien bomen

Op het Levendaal tussen de Korevaarstraat en de Geregracht ontbreekt het nog aan de nodige straatbomen. En juist straatbomen zijn belangrijk voor een levendige uitstraling van de openbare ruimte, zorgen voor schaduw in periodes van hitte en zijn goed voor de biodiversiteit in onze stad.

Vanaf 14 maart worden de eerste tien van de in totaal vijftien bomen geplant. Dit duurt ongeveer drie weken. Er komen twee soorten lindes; de winterlinde en de zilverlinde.

Ruimte om te groeien

Straatbomen hebben ondergronds veel ruimte nodig om te kunnen groeien. Daarom wordt eerst een flink stuk van het straatwerk van de stoepen en parkeervakken opgebroken en het zand daaronder vervangen door bomenzand. Bomenzand is speciaal geschikt om bomen in te laten groeien en is daarnaast ook sterk genoeg om het straatwerk te kunnen dragen zonder dat het helemaal inklinkt en er geen wortel meer in zou kunnen groeien. Vlak onder de bestrating wordt zelfs een zogenaamde ‘sandwich box’ aangelegd die zorgt voor extra draagvermogen voor het straatwerk, aanvoer van meer zuurstof in het bomenzand en extra voeding voor de bomen. Een super de luxe groeiplaats dus voor de bomen.

Verkeersmaatregelen

Om het verkeer tijdens de werkzaamheden in goede banen te leiden, worden verkeersregelaars ingezet. Bussen en autoverkeer kunnen langs de werkzaamheden rijden. Voor voetgangers en fietsers wordt een omleiding ingesteld. Woningen, winkels en nooduitgangen blijven te allen tijde bereikbaar.

Verleggen kabels en leidingen voor de laatste vijf bomen

Voor vijf van de geplande vijftien bomen wordt nog gewerkt aan het verleggen van kabels en leidingen die nu nog in de weg liggen. Naar verwachting zijn deze kabels en leidingen in het najaar verplaatst. Dan worden ook de laatste vijf bomen geplant.

Lees ook de bewonersbrief die hierover is verspreid.