Vernieuwd stadhuis Leiden weer in gebruik

Vanaf 4 juli 2022 is het stadhuis weer in gebruik. Sinds begin 2020 was het stadhuis gesloten voor een grote verbouwing voor de huisvesting van ambtenaren en het bestuur. Het duurzame monumentale pand biedt nu ruimte aan meer dan 500 medewerkers. Daarnaast is het stadhuis een trouwlocatie en ontmoetingsplek voor de stad; de nieuw aangelegde binnentuin is toegankelijk voor het publiek en er is een ontvangstruimte voor initiatieven vanuit de stad, zoals bijeenkomsten en tentoonstellingen.

  Het hele pand is duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. Er liggen o.a. zonnepanelen op het dak en het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met behulp van water uit de Nieuwe Rijn.

  Een impressie van hoe de binnentuin van het stadhuis er na de verbouwing uit zal zien. Met een aantal grotere bomen en er is lage groene beplanting. Er is een pad en een klein terras met een paar stoelen.
  De publiekstoegankelijke binnentuin op de plaats waar nu de balies zijn. Er staan een aantal grotere bomen en er is lage groene beplanting. Er is een pad en een klein terras met een paar stoelen.

  Tegelijk met de verbouwing van het stadhuis zijn de monumentale raadzaal, de gevel aan de kant van de Breestraat, de toren en het klokkenspel gerestaureerd.

  Het ontwerp van het nieuwe stadhuis is gemaakt door de architecten Office Winhov en Studio Linse; bij de verbouwing die door Du Prie bouw & ontwikkeling is uitgevoerd, zijn diverse specialisten en ambachtelijke vaklui betrokken geweest.

  Publieke dienstverlening in Stadskantoor

  De publieke dienstverlening, zoals het aanvragen van een rijbewijs of paspoort, is te vinden in het Stadskantoor. Het Stadskantoor zit in gebouw LEVEL, direct achter Leiden Centraal Station.

  Open huis

  Op 10 en 11 september organiseert de gemeente - tegelijkertijd met de Open Monumentendagen - een open huis voor inwoners. Meer informatie daarover volgt.

  Trouwen in het stadhuis

  De trouwzaal van het stadhuis is vanaf oktober weer open voor bruidsparen. Let op: dit geldt alleen voor uitgebreide trouwceremonies. De huwelijken die op dinsdagochtend worden gesloten (de basis en eenvoudige trouwceremonie) zijn en blijven in het Stadskantoor. Zie ook de pagina Trouwceremonie

  Contact

  Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via verbouwingstadhuis@leiden.nl of bel: 14 071.

  • Burgemeester Lenferink neemt sleutel Stadhuis weer terug in ontvangst

   Op 10 mei heeft burgemeester Henri Lenferink de sleutel van het Stadhuis weer in ontvangst genomen van Martijn du Prie van Du Prie bouw & ontwikkeling, het bouwbedrijf dat de verbouwing van het Stadhuis heeft uitgevoerd. Begin juli wordt het Stadhuis weer in...

   Lees meer
  • Bekijk een filmpje van de bouw

   De verbouwing van ons mooie stadhuis is in volle gang. Het stadhuis wordt duurzaam verbouwd en is straks een ontmoetingsplek voor de stad. Benieuwd hoe ver we zijn?

   Lees meer