Revolutionair waterbergingssysteem Lorentz

In nieuwbouwproject Lorentz tegenover Leiden Centraal komt een revolutionair waterbergingssysteem. Het is de eerste keer dat dit systeem in Nederland wordt toegepast. Bouwcombinatie Hurks – Van Wijnen realiseerde het nog tijdens de bouw vanuit hun deelname aan de Duurzaamste Kilometer van Nederland.

Waterberging met Smart Flow Control

Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur, ook de neerslagpatronen veranderen. In Nederland merken we dat er vaker overstromingen plaatsvinden door hevige regenbuien en in stedelijke gebieden staan straten vaker blank. De opslag van water is belangrijk. Op één van de torendaken wordt met een soort waterbakken een flinke buffer gerealiseerd. Het opgevangen water wordt gebruikt voor het bewateren van de planten op het lager gelegen dak.

Stefan de Ruijter, projectdirecteur namens Hurks en Van Wijnen: “De uitvoering van Lorentz is in volle gang. Ook in deze fase van het project hebben we oog voor innovaties, ontwikkelingen en actualiteiten. Door de klimaatveranderingen worden regenbuien steeds heftiger. We hebben met het projectteam onderzocht in hoeverre het gedurende de bouw nog mogelijk was om in Lorentz waterberging toe te voegen.”

Duurzaamste kilometer van Nederland

Het projectteam werd onder andere geïnspireerd door de bijdrage aan het initiatief de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Bedrijven, overheden, burgers en kennisinstellingen werken hierin samen om het Leidse stationsgebied vóór 2025 te transformeren tot het meest duurzame binnenstedelijke stukje Nederland. Inmiddels hebben 29 organisaties zich bij deze community aangesloten en de Green Deal ondertekend. Een van de thema’s waar de community zich mee bezig houdt, is het thema ‘droge voeten’.

Onze wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) vertelt: “Door dit innovatieve waterbergingssysteem wordt het riool minder zwaar belast én wordt zuiver drinkwater bespaard. In Leiden willen we met  bouwprojecten verschillende maatschappelijke vraagstukken tegelijkertijd oplossen. Dus naast het bouwen van woon- en kantoorruimte, pakken we ook sociale- en duurzaamheidsproblemen aan. Dat kunnen we niet alleen. Geweldig dat bij alle ontwikkelende partijen zoveel enthousiasme was dat zelfs tijdens het bouwproces dit waterbergingssysteem aan het gebouw is toegevoegd. Ik hoop dat dit resultaat een inspiratie is voor alle komende bouwprojecten in het Stationsgebied.”

Over Lorentz

Rondom station Leiden Centraal ontstaat de komende jaren een fijne plek om te verblijven. Nieuwbouwproject Lorentz, een ontwikkeling van Hurks en Van Wijnen, draagt hier in grote mate aan bij. Het is de eerste stap binnen de grootschalige transformatie van het Leidse Stationsgebied. Lorentz is een belegging van Syntrus Achmea en is een multifunctioneel gebouw waar wonen, werken en recreëren samenkomt. Lorentz fase 1 heeft een oppervlakte van circa 35.000 m2. De langverwachte fietsenstalling biedt ruimte aan circa 4800 fietsen. Er komt een tweetal torens met 167 huurappartementen. De retail- en kantoorruimten in het plintgebouw worden nagenoeg geheel gehuurd door HEINEKEN Nederland Commercie. Daarnaast is ze van plan om een Brewpub in Lorentz te realiseren. Dat moet een inspirerende plek worden waar consumenten de Heineken producten kunnen proeven en waar nieuwe innovaties direct getest kunnen worden.

De bouwcombinatie Hurks – Van Wijnen heeft een website over de bouw van Lorentz.