De Geus krijgt ondergrondse fietsenstalling

Op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg waar nu een supermarkt Jumbo zit, komt nieuwbouw genaamd De Geus. Het college van B en W wil onderin de kelder een openbare fietsenstalling realiseren.

De stalling krijgt een in- en uitgang op het Stationsplein, in de toekomstige plint van De Geus. Daarnaast zal een extra voetgangers in- en uitgang midden op het stationsplein gemaakt worden.

Veel fietsplekken nodig

Met een nieuwe openbare fietsenstalling onder De Geus wordt het tekort aan kwalitatief goede fietsparkeerplekken voor een groot deel opgelost. Na Utrecht en Amsterdam heeft Leiden de grootste opgave van fietsparkeerplekken. Bij station Leiden Centraal zijn namelijk 19.000 plekken in 2030 nodig. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vertegenwoordigd door ProRail en de provincie Zuid-Holland gaan voor een groot deel aan de nieuwe fietsenstalling meebetalen.

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met de kosten voor de realisatie van deze openbare fietsenstalling.

Planning

Naar verwachting start de bouw van De Geus ergens tweede helft van 2021. De start is onder andere afhankelijk van de voortgang rondom het bestemmingsplan. De stalling zal twee jaar later na de start bouw gereed zijn.