Stationsgebied

Waar gisteren morgen ontmoet

Het gebied rond station Leiden Centraal is een heel drukbezocht gebied. De inrichting van het gebied zoals die nu is, past niet bij de kansen die dit belangrijke knooppunt biedt. Daarom werken we samen met ontwikkelaars, aannemers en andere partijen aan een metamorfose van het huidige stationsgebied. Hier komen nieuwe woningen, goed bereikbare kantoorruimten, horeca en extra fietsenstallingen. Het toekomstige stationsgebied wordt een bruisende plek waar wonen, werken, reizen en verblijven op een prettige manier samenkomen.

Wat wordt er gebouwd? 

Schuin tegenover de toekomstige De Geus (nu supermarkt Jumbo) zijn begin november de bouwwerkzaamheden van Octagon gestart. Het voormalige bankgebouw van ABN AMRO en het voormalige schoolgebouw aan het Ballonpad gaan weg. Op deze plek aan de Stationsweg in Leiden worden twee appartementencomplexen ontwikkeld met 79 koopappartementen, een hotel met 125 kamers, commerciële ruimten en een parkeergarage.

Andere nieuwbouwprojecten zijn:

  • De Geus van ontwikkelaar Sustay met een grote bioscoop en woningen: www.degeuskomtnaarleiden.nl
  • Aan de stadskant, tegenover het station, is Lorentz fase 1 gebouwd. Dit project bestaat uit huurwoningen, kantoren, winkels en een fietsenkelder. Fase 1 bestaat uit twee woontorens met kantoren, winkels op de begane grond en een fietsenkelder. Lorentz fase 2 is een gebouw met alleen kantoren en start in het derde kwartaal van 2021.

Gebiedsagenda

De gemeente werkt samen met de stad aan de toekomst van het stationsgebied. De gebiedsagenda (19.0665, raadsvoorstel bijlage 1) is opgesteld door de gemeente na overleg met de belangrijkste betrokkenen uit het gebied. Hierin staan acht agendapunten waarover de gemeente met de stad in gesprek wil gaan om een gebiedsvisie te maken. De gebiedsvisie ‘Stationsgebied Leiden’ zal uiteindelijk het stedenbouwkundig plan uit 2012 gaan vervangen.  Tot eind 2020 kan de stad en de regio meepraten over het toekomstplan. Meer informatie op doemee.leiden.nl. De gebiedsvisie zal eind 2020 voorgelegd worden aan de raad.

Blijf op de hoogte

U ontvangt vanzelf informatie over projecten die bij u in de buurt spelen. Daarnaast kunt u:

  • Regelmatig deze webpagina bekijken
  • Een abonnement nemen op Stadsnieuws de digitale nieuwsbrief van de gemeente Leiden (Kies optie ‘Stationsgebied')
  • Berichtgeving volgen op Facebook en in de Stadskrant.
  • Kijken op doemee.leiden.nl voor informatie over participatietrajecten in de wijk