Stationsgebied

Waar gisteren morgen ontmoet

Het gebied rond station Leiden Centraal is een heel drukbezocht gebied. De inrichting van het gebied zoals die nu is, past niet bij de kansen die dit belangrijke knooppunt biedt. Daarom werken we samen met ontwikkelaars, aannemers en andere partijen aan een metamorfose van het huidige stationsgebied. Hier komen nieuwe woningen, goed bereikbare kantoorruimten, horeca en extra fietsenstallingen. Het toekomstige stationsgebied wordt een bruisende plek waar wonen, werken, reizen en verblijven op een prettige manier samenkomen.

Wat wordt er gebouwd? 

Lorentz

Aan de stadskant, tegenover het station, bouwt de gemeente aan de Lorentz. Dit project bestaat uit huurwoningen, kantoren, winkels en een fietsenkelder. Fase 1 is 2 woontorens met kantoren en winkels op de begane grond en een fietsenkelder. Fase 2 is een gebouw met alleen kantoren.

 • Procedure bestemmingsplan De Geus

  Voor de nieuwbouw van De Geus is een nieuw bestemmingsplan nodig. Voordat dit in werking treedt stelt de gemeente eerst een voorontwerp bestemmingsplan en een ontwerp bestemmingsplan op.

  Lees meer
 • Inloopavond De Geus

  Op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg komt nieuwbouw met onder andere een grote bioscoop, genaamd de Geus. Op 4 september is een inloopavond om de plannen toe te lichten.

  Lees meer
 • Leiden krijgt een nieuwe bioscoop De Geus

  Op de nationale vastgoedbeurs PROVADA zijn de handtekeningen gezet voor de bouw van de duurzame woontoren en bioscoopcomplex De Geus.

  Lees meer
 • The Field zoekt (horeca)onderemers

  The Field blijft groen en krijgt een circulair paviljoen met kleine werkruimtes en duurzame horeca. Voor de invulling hiervan is de Duurzaamste Kilometer van Nederland op zoek naar innovatieve ondernemers met duurzame ideeën.

  Lees meer
 • Hoogste punt Lorentz in Leiden

  De nieuwbouw tegenover station Leiden Centraal, genaamd Lorentz fase 1, heeft het hoogste punt bereikt. Om dit te vieren en het duurzame karakter van het gebouw te benadrukken, werd onder andere een grote boom op het dak gehesen.

  Lees meer
 • Revolutionair waterbergingssysteem Lorentz

  Op één van de torendaken komt een soort waterbak. Het opgevangen water wordt gebruikt voor het bewateren van de planten op het lager gelegen dak.

  Lees meer
 • Bankkantoor Stationsweg leeg voor nieuwbouw 2e deel Rijnsburgerblok

  De ABN Amro heeft hun pand aan de Stationsweg 31-33 aan de gemeente overgedragen. Per 12 maart zit de bank in twee andere panden: een pand verderop in de straat (richting het centrum. Stationsweg 11 waar voorheen Tempo Team zat) en een pand aan de Bargelaan...

  Lees meer