Stationsgebied

Waar gisteren morgen ontmoet

Het gebied rond station Leiden Centraal is een heel drukbezocht gebied. De inrichting van het gebied zoals die nu is, past niet bij de kansen die dit belangrijke knooppunt biedt. Daarom werken we samen met ontwikkelaars, aannemers en andere partijen aan een metamorfose van het huidige stationsgebied. Hier komen nieuwe woningen, goed bereikbare kantoorruimten, horeca en extra fietsenstallingen. Het toekomstige stationsgebied wordt een bruisende plek waar wonen, werken, reizen en verblijven op een prettige manier samenkomen.

Wat wordt er gebouwd? 

Het vroegere bankgebouw van ABN AMRO en het vroegere schoolgebouw aan het Ballonpad gaan weg. Op deze plek aan de Stationsweg in Leiden worden twee appartementencomplexen gebouwd onder de naam Octagon met 79 koopappartementen, een hotel met 125 kamers, commerciële ruimten en een parkeergarage.

Schuin tegenover komt het nieuwbouwproject De Geus (nu supermarkt Jumbo). Dit project bestaat onder andere uit 96 appartementen, een grote bioscoop met 1200 stoelen verdeeld over 8 zalen en een fietsenkelder met ongeveer 3000 plaatsen.

Tegenover het station, is Lorentz fase 1 gebouwd. Dit project bestaat uit huurwoningen, kantoren, winkels en een fietsenkelder. Fase 1 bestaat uit twee woontorens met kantoren, winkels op de begane grond en een fietsenkelder. Lorentz fase 2 is een gebouw met alleen kantoren en start begin 2022.

Gebiedsvisie

De gemeente werkt samen met de stad aan de toekomst van het stationsgebied. Hier is een gebiedsvisie voor gemaakt. In de gebiedsvisie wordt in grote lijnen omschreven hoe het gebied eruit moet gaan zien. Binnen die grenzen kunnen nieuwe plannen worden gemaakt. De gebiedsvisie ‘Stationsgebied Leiden’ vervangt het stedenbouwkundig plan uit 2012.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief over het stationsgebied of het Stadsnieuws, de digitale nieuwsbrief van de gemeente Leiden (kies optie ‘Stationsgebied').