Stationsgebied

Plek van ontmoeting, verbinding en vergroening

Het gebied rond station Leiden Centraal is een heel drukbezocht gebied. De inrichting van het gebied zoals die nu is, past niet bij de kansen die dit belangrijke knooppunt biedt. Daarom werken we samen met ontwikkelaars, aannemers en andere partijen aan een metamorfose van het stationsgebied. Er komen nieuwe woningen, goed bereikbare kantoorruimten, horeca en extra fietsenstallingen. Het stationsgebied gaat een bruisende plek worden, waar wonen, werken, reizen en verblijven op een prettige manier samenkomen.

Wat wordt er gebouwd? 

Het vroegere bankgebouw van ABN AMRO en het vroegere schoolgebouw aan het Ballonpad zijn gesloopt. Op deze plek aan de Stationsweg bouwt aannemer JP van Eesteren twee appartementencomplexen met 79 koopappartementen, een hotel met 125 kamers, commerciële ruimten en een parkeergarage, onder de naam Octagon.

Schuin tegenover komt het nieuwbouwproject De Geus (nu supermarkt Jumbo). Dit project bestaat onder andere uit 96 appartementen, een grote bioscoop met 1200 stoelen verdeeld over 8 zalen en een fietsenkelder met ongeveer 3000 plaatsen. De Geus wordt gebouwd door bouwbedrijf AKOR. Heeft u vragen over de bouw, dan kunt u contact opnemen via contact@bouwaandegeus.nl. Via dit e-mailadres kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief over de bouw van De Geus.

Om tijdens de bouw van De Geus alle bestaande woningen, winkels, horeca en het (bus)station bereikbaar te houden, verlegt aannemer Dura Vermeer in opdracht van de gemeente de Stationsweg. Zo zorgen we dat het gebied veilig en leefbaar blijft.
Via De BouwApp van Dura Vermeer leest u meer over het project en de voortgang. U kunt De BouwApp downloaden. U kunt het project in de BouwApp vinden onder de naam ‘Stationsweg Leiden’.

Tegenover het station, is Lorentz fase 1 gebouwd. Dit project bestaat uit huurwoningen, kantoren, winkels en een fietsenkelder. Fase 1 bestaat uit twee woontorens met kantoren, winkels op de begane grond en een fietsenkelder. Lorentz fase 2 is een gebouw met alleen kantoren en start zomer 2022.

Gebiedsvisie

De gemeente werkt samen met de stad aan de toekomst van het stationsgebied. Hier is een gebiedsvisie voor gemaakt. In de gebiedsvisie wordt in grote lijnen omschreven hoe het gebied eruit moet gaan zien. Binnen die grenzen kunnen nieuwe plannen worden gemaakt. De gebiedsvisie ‘Stationsgebied Leiden’ vervangt het stedenbouwkundig plan uit 2012.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief over het stationsgebied of het Stadsnieuws, de online nieuwsbrief van de gemeente Leiden (kies optie ‘Stationsgebied').