Statendijck

Op de plek van de voormalige Maranathakerk (Lage Morsweg 26, midden in de Lage Mors) wordt het nieuwbouwproject Statendijck ontwikkeld. Dit gebied ligt al ruim tien jaar braak. Sinds 2014 is bouwbedrijf Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen eigenaar van deze locatie. Project Statendijck bestaat uit 14 woningen plus een aantal openbare parkeerplaatsen en een aantal parkeerplaatsen op het terrein van de woningen.

Project Statendijck komt de leefbaarheid in de wijk ten goede. Het bouwen van koopwoningen speelt in op de grote vraag naar woningen in Leiden. De keuze voor koopwoningen leidt waarschijnlijk ook tot meer diversiteit in de wijk waar nu vooral huurwoningen staan.

Duurzaam bouwen

De woningen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd en niet aangesloten op gas. Woningen die hiervoor een goede ligging hebben, krijgen zonnepanelen. De openbare ruimte wordt zo groen mogelijk ingericht met zo min mogelijk stenen. Ook krijgen de woningen een tuin, wat bijdraagt aan het groene karakter van het gebied.

Participatie

De eerste participatiebijeenkomst voor de ontwikkeling van Statendijck was op 4 maart 2019. Een tweede bijeenkomst vindt plaats in juni.

De eerste bijeenkomst werd goed bezocht door omwonenden. De ongeveer 125 bezoekers reageerden in grote meerderheid positief op de plannen. De belangrijkste aandachtspunten waren het parkeren, de aansluiting op de omgeving en de bomen op de ontwikkellocatie, zie ook het verslag rechts op deze pagina onder het tabje Downloads. De gemeente gaat aan de slag met de opmerkingen en het college van B&W zal voor de zomer aan de gemeenteraad een Nota van uitgangspunten voorleggen. 

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.