Statendijck

Op de plek van de voormalige Maranathakerk (Lage Morsweg 26, midden in de Lage Mors) wordt het nieuwbouwproject Statendijck ontwikkeld. Dit project bestaat uit 14 woningen en een aantal parkeerplaatsen op het terrein van de woningen. Ook nieuw openbaar groen ter hoogte van de Damlaan maakt deel uit van het project.

Een nieuwe stimulans in dit gebied komt de leefbaarheid van de wijk ten goede. De plek van de voormalige Maranathakerk ligt al ruim tien jaar braak. Bouwbedrijf Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen is eigenaar van deze locatie.
Het bouwen van koopwoningen speelt in op de grote vraag naar woningen in Leiden. De keuze voor koopwoningen leidt waarschijnlijk ook tot meer diversiteit in de wijk, waar nu vooral huurwoningen staan.

Duurzaam bouwen

De woningen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd en niet aangesloten op gas. Woningen die hiervoor een goede ligging hebben, krijgen zonnepanelen. De openbare ruimte wordt zo groen mogelijk ingericht met zo min mogelijk stenen. Ook krijgen de woningen een tuin, wat bijdraagt aan het groene karakter van het gebied.

Participatie

De eerste participatiebijeenkomst voor de ontwikkeling van Statendijck was op 4 maart 2019. Een tweede en derde bijeenkomst vonden plaats in juni en oktober.

De eerste bijeenkomst werd goed bezocht door omwonenden. De ongeveer 125 bezoekers reageerden in grote meerderheid positief op de plannen. De belangrijkste aandachtspunten waren het parkeren, de aansluiting op de omgeving en de bomen op de ontwikkelplek, zie ook het verslag rechts op deze pagina onder het tabje Downloads.
Daarna is de gemeente aan de slag gegaan met de opmerkingen en het college van burgemeester en wethouders heeft een Nota van uitgangspunten (pdf, 342 kb) voorlegd aan de gemeenteraad. Deze nota is op 23 mei 2019 vastgesteld door de gemeentraad.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

 

 • Bestemmingsplan Statendijck vastgesteld

  Dit bestemmingsplan maakt de bouw van 14 grondgebonden woningen op het braakliggend terrein ter hoogte van de Lage Morsweg 26 mogelijk.

  Lees meer
 • Ontwerp bestemmingsplan klaar

  Het ontwerp bestemmingsplan voor project Statendijck is klaar en vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De verwachting is dat het plan in juli wordt vastgesteld door de gemeenteraad, waarna het bestemmingsplan definitief wordt.

  Lees meer
 • Verslag participatiebijeenkomst maart 2019

  De participatieavond Statendijk op 4 maart 2019 is naar schatting door ca. 125 mensen bezocht. U kunt het verslag van de avond hier lezen.

  Lees meer