Riolen en straten Zuidwest

Om ook in de toekomst droge voeten te houden wordt de riolering in de Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid (Leiden Zuidwest) vervangen. Ook de straten en stoepen zijn toe aan vervanging. Daarom worden deze werkzaamheden gecombineerd. Een mooie gelegenheid voor bewoners om plannen te maken om de buurt – na afloop van de werkzaamheden - op te fleuren met boomspiegels en geveltuintjes.

Bij de nieuwe inrichting van de straat is ook aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, hittestress en droogte in de wijk.

Relinen riolering Churchilllaan, Vijf Meilaan en meer

De Boshuizerkade, Churchilllaan, Vijf Meilaan en Rooseveltstraat vallen buiten dit project. De riolering, straten en stoepen op de Boshuizerkade worden in 2019 al vernieuwd. De riolering onder de Churchilllaan, Vijf Meilaan en Rooseveltstraat wordt ook in 2019 aangepakt. Dit gebeurt door middel van relinen waardoor de straat niet open hoeft. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer GMB.

  Vervangen riolering en bestrating Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid

  De bewoners van en bedrijven in Gasthuiswijk en Haagweg-Zuid hebben straks:

  • nieuwe riolering die weer zestig jaar meegaat
  • apart hemelwaterriool om heftige regenbuien goed op te vangen
  • strakke straten en stoepen met voldoende ruimte voor auto- en fietsverkeer en voetgangers
  • eventuele bloeiende boomspiegels en geveltuintjes

  Stappen in project

  • Tot halverwege 2020 wordt gewerkt aan de voorbereiding van het project: de technische tekeningen worden gemaakt en een aannemer aangewezen. Ook worden de bewoners van fase 1 al betrokken bij het onderwerp van hun buurt.
  • Eind 2020 start de aannemer met de concrete uitvoering.
  • De vervanging van het riool en aanvullend de straten en stoepen gebeurt in vier fasen. De bewoners worden per fase betrokken bij het ontwerp van hun buurt.
  • De verwachting is dat alle werkzaamheden eind 2023 gereed zijn.

  Bewoners en bedrijven worden gevraagd om mee te denken over de nieuwe inrichting van straten, stoepen en openbaar groen.

  Verder in Zuidwest

  Leiden Zuidwest bereidt zich voor op de toekomst: er komen extra woningen en nieuwe sportlocaties, scholen worden verplaatst en de openbare ruimte wordt anders ingericht. Bovendien zijn er volop voorbereidingen om deze wijk straks aardgasvrij te maken. Alle projecten samen zorgen ervoor dat het ook in 2040 prettig wonen, werken, winkelen en recreëren is in de wijk. Bewoners, bedrijven, instellingen en organisaties worden nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Lees hier meer over op de projectpagina Leiden Zuidwest.

  Contact

  Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

   

  • Veelgestelde vragen riolen en straten

   Wilt u weten of uw voortuin ook op schop moet, of de buurt straks groener wordt. Lees het in de Veelgestelde vragen.

   Lees meer