Gemeente en Citystone Group ondertekenen overeenkomst Pesthuiscomplex op PROVADA

Vanochtend ondertekenden gemeente Leiden en ontwikkelaar Citystone Group een anterieure grondexploitatieovereenkomst op de PROVADA. Met het sluiten van deze overeenkomst is de vergoeding van door de gemeente te maken kosten voor de ontwikkeling geregeld. PROVADA is de grootste vastgoedbeurs in Nederland.

Het monumentale Pesthuiscomplex, dat bestaat uit het Pesthuis, de terreininrichting en bijgebouwen, wordt toegankelijk voor alle Leidenaren. Met een foodhall, werkruimtes, hotel, hostel, shortstay, horeca, kunst en cultuur wordt het een ontmoetingsplek voor iedereen. De toepassing van de functies in 24-uursgebruik dragen bij aan de visie en toekomstige ontwikkeling van het Pesthuis als onderdeel van het Leiden Bio Science Park als Innovation District.

Wethouder Paul Dirkse (Kennis, Leiden Bio Science Park): “Ik ben blij dat met deze overeenkomst de herontwikkeling van het iconische Pesthuiscomplex weer een stap dichterbij is. De nieuwe invulling met publieke functies en als belangrijke plek van ontmoeting, geeft een belangrijke impuls aan het Leiden Bio Science Park. Bovendien zorgt het voor verbinding tussen het LBSP en de rest van Leiden.”

Citystone groep werd na een markttender voor de Herontwikkeling van het Pesthuiscomplex geselecteerd door de voormalige eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Leiden. In december 2021 werd het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling vastgesteld. Omdat het plan niet past binnen het huidige bestemmingsplan, moet er een nieuw Bestemmingsplan worden vastgesteld. De verbouwing van het Pesthuiscomplex start waarschijnlijk in het najaar van 2023 en zal ruim een jaar duren.