Nieuweroord

Met het project Nieuweroord kunnen mensen uit de omliggende wijken een volgende woonstap maken in hun eigen wijk. Zo komen eengezinswoningen beschikbaar voor onder andere gezinnen.

In Nieuweroord wordt het groen van het Bos van Bosman versterkt en gecombineerd met de nieuwbouw van 87 appartementen. Daarvan zijn 17 huurappartementen. Het project begon in 2014 en is klaar in 2020.

De locatie van Nieuweroord is Rijnsburgerweg 124. De locatie ligt in de Vogelwijk tussen de Rijnsburgerweg, het Van Eijsingapark, het Bos van Bosman, de Blauwe Vogelweg en de Wassenaarseweg. De Vogelwijk ligt op fietsafstand van de binnenstad en het Station Leiden Centraal, vlakbij het dorpscentrum van Oegstgeest, en dichtbij de A44.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij de ontwikkeling en bouw van Nieuweroord. Het gebouw:

  • is CO2-neutraal
  • maakt gebruik van warmte-koudeopslag (WKO)
  • heeft zonnepanelen op de daken
  • heeft geen gasaansluiting in de appartementen, de energievoorziening is geheel elektrisch

Participatie

Naast aandacht voor de natuur was er tijdens het ontwerpproces ook aandacht voor de participatie van buurtbewoners rondom Nieuweroord. Deze participatie vond plaats via:

  • bewonersavonden
  • denktanks
  • overleg met de werkgroep Nieuweroord

Het doel van deze participatie was om de kennis en ervaring van omwonenden mee te nemen in het ontwerp voor de woningen en de openbare ruimte. Het bestemmingsplan dat de gemeente moest aanpassen voor de bouw van Nieuweroord is daardoor zonder bezwaren vastgesteld. De buurtbewoners blijven ook tijdens de voorbereiding en de bouw van Nieuweroord nauw betrokken.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.