Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal vernieuwt! Het museum wordt gerestaureerd en uitgebreid met nieuwbouw aan de kant van de Lammermarkt. Op 20 juni 2019 (in het landelijke Rembrandtjaar) is de feestelijke opening. Tot die tijd is het museum gesloten.

Het Museum De Lakenhal is één van de belangrijkste musea van Leiden. Topstukken uit de collectie zijn tijdelijk te zien in andere musea, zoals het Rijksmuseum.

De afgelopen jaren is het steeds noodzakelijker gebleken dit museum een grondige restauratie te geven: installaties waren verouderd en alle ruimtes waren te klein geworden.

Kenmerken

 • restauratie van de historische panden
 • meer ruimte voor het tentoonstellen van uniek eigen kunstbezit
 • betere publieksruimtes, zoals een museumwinkel en een -café.

Met de restauratie en de uitbreiding kan Museum De Lakenhal zijn positie als onderscheidend 21e-eeuws kunstmuseum verder verstevigen. Hiermee legt het een basis voor een duurzame toekomst en blijft het museum aantrekkelijk voor een groeiend publiek.

Naast gemeentelijke financiering zet het museum zich actief in om externe fondsen te werven.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen en van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf.

De Lakenhal is sinds 1874 gevestigd is in de rijksmonumentale 'Laecken-Halle' aan de Oude Singel. Dit 17e-eeuwse gebouw is een voorbeeld van het Hollands classicisme. Voorheen was het gebouw het centrum van de lakennijverheid en (internationale) lakenhandel,

Leiden is dé museumstad bij uitstek, met 14 musea binnen de singels. Leiden is hiermee de derde museumstad van Nederland.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

 

 • Oude Singel - opgeven belangstelling voor geveltuin of boomspiegel

  Wilt u een geveltuin of boomspiegel onderhouden? Laat het ons dan uiterlijk vrijdag 22 maart weten.

  Lees meer
 • Nieuwe tentoonstellingsvleugel krijgt vorm

  In november 2017 zijn zeven schaaldaken op de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Museum De Lakenhal geplaatst. Met een grote kraan werden de 30 ton wegende betonelementen voorzichtig op de zalen gelegd: een spectaculair gezicht.

  Lees meer