Korte Vlietzone

Ontwerp Korte Vlietzone met bijenlint van 1 km enthousiast ontvangen

Op donderdag 18 oktober is in wijkcentrum de Parelvissers het Definitief Ontwerp voor de Korte Vlietzone gepresenteerd. Het ontwerp is door de aanwezigen met veel enthousiasme ontvangen. De Korte Vlietzone is onderdeel van de Groene Hoofdstructuur.

Nieuwe situatie Korte VLietzone
Schets van de nieuwe situatie

Waarom een opknapbeurt?

Alle parken in Leiden knappen we eenmaal in de 25 jaar op. Het is nu de beurt aan de Korte Vlietzone. In de bestaande situatie bestaat de zone uit een smal fietspad, een voetpad, een zone met grasvelden en verschillende speelgelegenheden. Momenteel conflicteren de verschillende gebruiken van het park vaak, zo zitten voetgangers en fietsers elkaar regelmatig in de weg. Daarnaast is er weinig biodiversiteit. Daarom knappen we het park op.

Hoe ziet het park er straks uit?

In de nieuwe situatie ontstaan er twee soorten paden die voor verschillende gebruikers mogelijk is. Als eerste ontstaat een 3 meter breed asfaltpad primair voor fietsers en een zogenaamde half verharding primair voor voetgangers. Net als in de bestaande situatie zijn bromfietsers niet toegestaan, behoudens de officiële situatie aan de zuidkant.

Tevens leggen we verschillende speelgelegenheden aan. Het bijenlint van 1 kilometer lang is het meest markante onderdeel van het park. Om het park meer onderdeel te laten zijn van de buurt maken we aantrekkelijkere toegangen tot het park. Het definitieve ontwerp staat onder 'Meer informatie' op deze pagina.

Hoe is het ontwerp tot stand gekomen?

Verschillende bewoners en direct omwonenden hebben meegedacht in de totstandkoming van het ontwerp. Na de eerste participatieavond is er een werkgroep opgericht die een aantal keren bij elkaar is geweest en plannen heeft getoetst.

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?

De komende maanden bereiden we de werkzaamheden voor. Er zijn geen vergunningen nodig voor de uitvoering van het ontwerp. Planning is dat de uitvoering start in januari 2019 (als het erg nat is, stellen we dat uit). Vervolgens zal de oplevering in het tweede kwartaal van 2019 zijn. In het najaar van 2019 voegen we nog bloembollen toe.

Contact

Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.

  • Update werkzaamheden Korte Vlietpark

    De werkzaamheden in het Korte Vlietpark zijn bijna afgerond. Aannemer Krinkels is de afgelopen maanden onder andere bezig geweest met de aanleg van het 3 meter brede asfaltpad voor fietsers, skaters en voetgangers aan het Korte Vlietkanaal. Ook is de...

    Lees meer