Kanaalparkbrug: brug met een tweede leven

Op maandag 15 november j.l. kreeg de Lammenschansdriehoek een loop- en fietsbrug die de Leidse Schans verbindt met het Kanaalpark. Het bijzondere aan deze brug is dat deze wordt hergebruikt in Leiden, nadat deze eerder in Veenendaal dienst heeft gedaan.

In plaats van simpelweg een nieuwe brug te bouwen, heeft de gemeente besloten om dit project zo circulair mogelijk aan te pakken. Via de Bruggenbank werd door de gemeente Veenendaal een tweedehands brug aangeboden van nog geen 15 jaar oud, die na een kleine opknapbeurt geschikt was om te worden geplaatst.

Circulariteit voor een duurzame leefomgeving

Voor het maken van een nieuwe brug is een grote hoeveelheid nieuw beton nodig en bij de productie van beton worden erg veel milieuvervuilende stoffen uitgestoten. Door te kiezen voor een tweedehands brug wordt alle uitstoot om een nieuwe brug te maken vermeden en voorkomen we dat deze mooie, jonge brug tot puin wordt vermalen. De gemiddelde loop- en fietsbrug van beton gaat minstens 50 jaar mee en kan na grootschalig onderhoud zelfs meer dan 80 jaar gebruikt worden. Deze brug uit Veenendaal is pas 15 jaar oud. Zonde om weg te doen toch?

Lees het hele nieuwbericht.