Houtkwartier-Oost

Aanleg hemelwaterriolering en vernieuwing straten en groen Houtkwartier-Oost.

Er wordt een apart riool voor hemelwater aangelegd. Een mooi moment om ook de inrichting van de straten en het groen te vernieuwen.

Houtkwartier-Oost

In de Mariënpoelstraat, Boerhaavelaan en Van Swietenstraat wordt een hemelwaterriolering aangelegd. Aangezien de straten voor deze werkzaamheden helemaal open moeten, combineert de gemeente de aanleg van dit riool met het vernieuwen van de straten, stoepen en het groen. In de nieuwe inrichting worden zoveel mogelijk zogeheten klimaatadaptieve maatregelen genomen. Daarmee is het Houtkwartier-Oost straks voorbereid op het veranderende klimaat met heftige regenbuien, droogte en hitte. 

  Afbeelding van een straat in het Houtkwartier

  Wat gaat er gebeuren?

  Riolering

  Er wordt een apart riool voor hemelwater aangelegd, waardoor het hemelwater gescheiden wordt van het vuilwater. Dit gescheiden stelsel voorkomt vermenging van het relatief schone regenwater met het vuile water van bijvoorbeeld toiletten en wasmachines. Alleen het vuile water wordt straks gezuiverd, het regenwater wordt direct afgevoerd naar het oppervlaktewater.

  Straten en groen

  De wegen, parkeerplaatsen en stoepen worden duurzaam en veilig ingericht. Waar ruimte is, wil de gemeente de drie straten graag groener maken. Het vergroten van de biodiversiteit, het toevoegen van verschillende soorten bomen en planten, is daarbij een belangrijk thema. Dit is belangrijk om toekomstige klimaatveranderingen beter op te kunnen vangen. Bomen en groen verkoelen de openbare ruimte en houden water in de ondergrond langer vast. Dit zorgt ook voor koelte en voorkomt uitdroging.

  Energietransitie

  Voor de aanleg van een toekomstig energienet reserveert de gemeente nu alvast ruimte in de ondergrond.

  Stappen in het project

  • In 2020 wordt gewerkt aan de voorbereiding van het project. De technische tekeningen worden gemaakt en een aannemer uitgekozen. De bewoners denken op verschillende momenten mee over de nieuwe inrichting van straten, stoepen en openbaar groen.
  • Begin 2021 start de aannemer met de concrete uitvoering.
  • De verwachting is dat de werkzaamheden medio 2022 klaar zijn.

  Veelgestelde vragen

  Contact

  Meer weten over het project? Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of bel: 14 071.