Bachstraat - verbetering Bachstraat en uitnodiging tot meedenken (2020-378)

De straten en stoepen in de Bachstraat worden volgend najaar vernieuwd. Dat is nodig om het wegdek en de stoepen weer egaal te leggen. Een goede aanleiding om de straat ook op een aantal andere punten te verbeteren. In deze brief leest u meer over het hoe en waarom en vindt u een uitnodiging om mee te kijken en denken met het ontwerp.

Bachstraat wordt opgeknapt

De Bachstraat is toe aan een opknapbeurt: de stenen van het wegdek en de stoepen liggen er hier en daar beschadigd en scheef bij. De rijbaan wordt opnieuw gelegd met zoveel mogelijk hergebruik van de stenen, de stoep krijgt nieuwe stenen. Bij deze opknapbeurt worden ook de verkeersveiligheid, parkeersituatie en het groen in de wijk meegenomen. Op basis van input van bewoners in uw straat en onze collega’s van verkeer en groen zijn enkele concrete verbeteringen in het plan opgenomen.

De voorbereiding van de opknapbeurt

Naast enkele gesprekken met bewoners uit uw straat en analyse van meldingen van de afgelopen jaren, zijn collega’s aan de slag gegaan met het ontwerp van de nieuwe inrichting. Met name de verbeterpunten voor de verkeersveiligheid, parkeersituatie en het toevoegen van extra groen vragen om passen en meten. Het extra groen is nodig om de weersextremen zoals heftige regenval, lange periodes van droogte en hitte beter op te vangen in de stad. Alle verbeteringen staan samen in een voorlopig ontwerp.

Meekijken en meedenken

U woont in de straat of maakt intensief gebruik van de straat. Daarom horen we graag wat u van het voorlopig ontwerp vindt. Heeft u een concrete suggestie, dan proberen we deze mee te nemen in een volgende fase van het ontwerp. We moeten daarbij wel rekening houden met het beschikbare budget en de voorwaarden voor het ontwerp, bijvoorbeeld voor verkeersveiligheid en parkeerdruk.

Het meekijken en meedenken gaat aan de hand van het participatieplatform van de gemeente DoeMee. Dat is een website waarop u zich kunt inschrijven en reageren op het ontwerp. Het ontwerp is vanaf woensdag 21 oktober beschikbaar. U kunt tot en met dinsdag 10 november reageren.

Bekijk het ontwerp op DoeMee

Het nieuwe ontwerp voor de Bachstraat staat op het platform DoeMee. U kunt een kijkje nemen in de ontwerp. De ontwerpkaart is opgeknipt in vier delen. Naast uw eigen deel van de straat kunt u ook de andere delen bekijken. De huisnummers staan vermeld zodat u snel uw eigen stuk straat kan vinden.

Inschrijven en reageren op DoeMee

Wilt u reageren op de ontwerpen met een opmerking of een suggestie, dan moet u zich eerst inschrijven. Dan kan op het platform DoeMee met de knop Registreren rechts bovenaan. Komt u er niet uit, neem dan contact met ons op via het algemene telefoonnummer van de gemeente Leiden 14 071 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur).

Telefonisch spreekuur

Heeft u geen computer of internetverbinding en wilt u wel graag meedenken? Of lukt het niet om uw reactie achter te laten? U kunt ons via 14 071 bellen tijdens het telefonisch spreekuur op:

• Dinsdag 27 oktober van 16 tot 17 uur.
  • Woensdag 4 november van 13 tot 14 uur.

Vraag naar de projectleider of ontwerper van het project Bachstraat.

Wat gebeurt er op korte en langere termijn?

Wat kunt u de komende tijd verwachten in de Bachstraat als het om de opknapbeurt gaat? De voorlopige planning ziet er als volgt uit:

• 21 oktober t/m 10 november - Meedenkfase voorlopig ontwerp op DoeMee
  • dinsdag 27 oktober - Telefonisch spreekuur van 16 tot 17 uur
  • woensdag 4 november - Telefonisch spreekuur van 13 tot 14 uur
  • december 2020/januari 2021 - Definitief ontwerp gereed
  • 1e en 2e kwartaal 2021 - Voorbereiding uitvoering, inclusief aanbesteding aannemer
  • 3e kwartaal 2021 - Start uitvoering opknapbeurt
  • zomer 2022 - Opknapbeurt Bachstraat gereed

Blijf op de hoogte via Stadsnieuws

Voor belangrijk nieuws over dit project informeren we u via een bewonersbrief. Wilt u weten wat er verder in uw buurt gebeurt, abonneer u dan op Stadsnieuws of kijk op de projectpagina. Stadsnieuws is de digitale nieuwsbrief van de gemeente Leiden. U kunt zich hiervoor aanmelden via www.leiden.nl/stadsnieuws. Vink dan wel de categorie Bos- en Gasthuizen en/of Leiden Zuidwest aan. Zo ontvangt u nieuwsberichten over uw eigen wijk.

Heeft u nog vragen, bel of mail ons

Het kan zijn dat u naar aanleiding van deze brief nog vragen heeft. Stuur ons een bericht via het contactformulier of bel het algemene nummer 14 071 van de gemeente Leiden. We nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Nathan Edelenbosch
Projectmanager Bachstraat