Vuurwerkvrij het nieuwe jaar in

De verkoop en het afsteken van vuurwerk is de komende jaarwisseling in het hele land opnieuw verboden. Net als vorig jaar is dit bedoeld om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast gelden er rond de jaarwisseling waarschijnlijk maatregelen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Deze zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl

Vuurwerkverbod

Het verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk geldt voor al het oudejaarsvuurwerk (waar op het label categorie F2 of F3 staat). Handhaving en politie handhaven de vuurwerkregels en kunnen overtreders beboeten.

Klein vuurwerk

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Dit soort vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf de leeftijd van 12 jaar worden gekocht en gebruikt.

Carbidschieten ook verboden

In Leiden is er naast het vuurwerkverbod ook een verbod ingesteld op het schieten van carbid. Hoewel carbidschieten vooral in het oosten van het land en op het platteland een traditie is, wordt er de laatste jaren rond oud en nieuw in Leiden ook met carbid geschoten. Omdat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden en daarnaast veel geluidsoverlast geeft voor de omgeving, is het in Leiden verboden.

Wensballon

Wensballonnen zijn verboden. Wensballonnen veroorzaken namelijk gemakkelijk brand. Door onder andere wind kunnen ze snel op ongewenste plaatsen terechtkomen.

Oud en nieuw vieren we met zorg voor elkaar

Steekt iemand vuurwerk af bij u in de buurt, terwijl dat niet is toegestaan? Of heeft u het idee dat iemand in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Bel direct de politie (0900-8844). Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Meer informatie over (illegaal) vuurwerk vindt u op de website vraag het de politie.