Informatie voor Leidse sportclubs in verband met maatregelen coronavirus

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus gecontroleerd te laten verspreiden raken ook de sport. De Leidse sportverenigingen en hun leden ondervinden hier de gevolgen van. Buitensportclubs hebben hun trainingen inmiddels weer hervat, maar dat geldt niet voor binnensportverenigingen. Competities zijn stilgelegd. Clubs lopen kantine- en mogelijk ook sponsorinkomsten mis, terwijl sommige vaste lasten wel gewoon doorlopen. Hoe houden ze hun huishoudboekje op orde en hun leden betrokken?

De gemeente Leiden heeft met de Leidse Sportfederatie (LSF) en Stichting Topsport Leiden (STL) afgesproken om zich gezamenlijk in te spannen om de Leidse sportverenigingen zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd heen te helpen.

Op deze pagina vindt u informatie over landelijke regelingen waar sportverenigingen gebruik van kunnen maken. Daarnaast vindt u informatie over lokale ondersteuning. Ook initiatieven en ervaringen van sportclubs worden hier gedeeld. Zo kunnen verenigingen elkaar inspireren en helpen.

Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden. We houden deze lijst actueel en vullen aan waar nodig.

Kijk voor overige vragen op de algemene pagina met veelgestelde vragen over de maatregelen in verband met het coronavirus.

Algemeen

Sportaccommodaties

Ondersteuningsmaatregelen

Het kabinet heeft maatregelen genomen om sportverenigingen die zijn getroffen door het coronavirus te helpen. Ook de gemeente Leiden neemt verschillende maatregelen om Leidse sportverenigingen te ondersteunen in deze crisis. Hieronder vindt u een opsomming van deze maatregelen en hoe u hier gebruik van kunt maken.

Landelijke maatregelen

Lokale maatregelen

Verenigingsondersteuning

Zó kunnen clubs leren van elkaar

Wij zijn trots op de veerkracht die verenigingen tonen en op de creatieve manieren van verenigen die we in onze stad zien ontstaan. Van challenges tot online trainingen en van bingokaarten met oefeningen tot online trainingsschema’s. Je ziet dat verenigingen andere activiteiten organiseren om ervoor te zorgen dat de leden elkaar in ieder geval online ontmoeten.

Verenigingen kunnen veel van elkaar leren over de aanpak van uitdagingen en elkaar ook inspireren om tot gerichte oplossingen te komen. Heeft uw vereniging ook iets moois te delen? Dat kan hier. Kent u goede voorbeelden die clubs (uit Leiden) organiseren? Laat het dan weten via info@sportstadleiden.nl. Wie weet kunnen clubs hier hun voordeel mee doen.

Voorbeelden om te delen

 • 13/5/2020 Spelregels sporten in de openbare ruimte

  Sinds maandag 11 mei zijn de buitensportmogelijkheden verruimd. Sporten en bewegen is gezond en zorgt ervoor dat je fit blijft. Om dit veilig te kunnen doen, heeft de gemeente aanvullende spelregels opgesteld.

  Lees meer
 • 8/5/2020 Financiële steun sportverenigingen

  Het kabinet heeft geld vrijgemaakt voor de sportsector. Dat geld is vooral bedoeld om huur kwijt te schelden. Voor veel clubs is de huur namelijk de grootste kostenpost. Daarnaast wordt er gekeken naar maatregelen voor sportverenigingen die niet huren, maar...

  Lees meer
 • 7/5/20 - Vanaf 11 mei stap voor stap meer ruimte

  Dat is de boodschap van minister president Rutte tijdens zijn laatste persconferentie. Positief nieuws, maar met een voorbehoud. Steeds een beetje meer ruimte kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. Volg daarom nog steeds de basisregels:

  Lees meer
 • Update sporten voor kinderen in de openbare ruimte

  Met de versoepeling van de coronamaatregelen is het voor sportverenigingen weer mogelijk om trainingen aan kinderen tot en met 12 jaar en jongeren van 13 tot en met 18 jaar te geven.

  Lees meer
 • Update buiten sporten voor kinderen en jeugd

  Vanaf woensdag 29 april gaan de sportparken weer open voor sportactiviteiten voor kinderen tot en met 12 jaar en jongeren van 13 tot en met 18 jaar. Verenigingen kunnen hun activiteiten weer opstarten als ze zich aan het protocol van Vereniging Sport en...

  Lees meer
 • Protocol verantwoord sporten voor kinderen en jeugd

  Eén van de maatregelen die het kabinet in de persconferentie van afgelopen dinsdag 21 april bekend heeft gemaakt, is dat kinderen tot en met 12 jaar en jeugd van 13 tot en met 18 jaar vanaf 29 april onder voorwaarden weer mogen gaan sporten. Vandaag heeft...

  Lees meer
 • 21/4/2020 Coronamaatregelen verlengd tot en met 19 mei

  De gemeente Leiden zal de komende dagen de informatie aanpassen op basis van maatregelen en de uitzonderingen die de regering bekend heeft gemaakt.

  Lees meer
 • 20/4/2020 Platform voor de ondersteuning van Leidse sportverenigingen

  Leidse Sport Federatie (LSF), Topsport Leiden en gemeente Leiden lanceren een platform om sportverenigingen te ondersteunen in deze crisistijd en een goed beeld te krijgen van de impact van de crisis op de sport in Leiden.

  Lees meer