Informatie voor Leidse sportclubs in verband met maatregelen coronavirus
De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raken ook de sport. De Leidse sportverenigingen en hun leden ondervinden hier de gevolgen van.
De gemeente Leiden heeft met de Leidse Sportfederatie (LSF) en Stichting Topsport Leiden (STL) afgesproken om zich gezamenlijk in te spannen om de Leidse sportverenigingen zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd heen te helpen.
Op deze pagina vindt u links naar landelijke regelingen en veelgestelde vragen waar sportverenigingen gebruik van kunnen maken. Daarnaast vindt u informatie over lokale ondersteuning. Ook initiatieven en ervaringen van sportclubs worden hier gedeeld. Zo kunnen verenigingen elkaar inspireren en helpen.
Mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, hoeven geen mondkapje te dragen.
Volwassenen (18 jaar en ouder)
Sporten voor volwassenen is buiten toegestaan, maar alleen als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
Maximaal 2 personen mogen met elkaar buiten sporten in een groepje
Binnensporten mag op dit moment niet.
Voor buitensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als: de groepjes minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden; er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes; de groepjes niet mengen.
Er worden geen wedstrijden gespeeld.
Voor topsporters gelden uitzonderingen.
Kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld. Kinderen en jongeren met klachten blijven thuis.
Daarnaast
Publiek bij sport is niet toegestaan.
Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Ja, voor buitensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:
de groepjes minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden;
er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
de groepjes niet mengen.
Binnensporten in sportaccomodaties is niet toegestaan.
In het geval van een positieve test is het verstandig om zo snel mogelijk, via de betrokkene, te schakelen met de GGD. Zij doen een bron- en contactonderzoek en zullen aangeven welke regels gelden voor de verschillende contacten van de positief geteste persoon, bijvoorbeeld voor zijn of haar teamgenoten.
Ondersteuningsmaatregelen
De gemeente heeft verschillende maatregelen getroffen om Leidse sportverenigingen te steunen. Ook zijn er landelijke regelingen getroffen. Hieronder vindt u een opsomming van deze maatregelen en hoe u hier gebruik van kunt maken.
Verenigingsondersteuning
Heeft uw sportvereniging ondersteuning nodig bij het indienen van een aanvraag voor de Rijksregelingen, zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten? Schakel dan de hulp in van Rik van der Geest en/of Tjeerd Scheffer en stuur een mail naar info@sportstadleiden.nl. Dan nemen zij contact met u op.
Als uw sportvereniging behoefte heeft aan iemand die mee kan denken over de inkomsten en uitgaven van uw vereniging, dan stelt de gemeente gratis een financieel expert beschikbaar. Neem hiervoor contact op met Rik van der Geest en/of Tjeerd Scheffer en stuur een mail naar info@sportstadleiden.nl. Dan nemen zij contact met u op.
Het onderhouden van het kader van de vereniging is juist nu heel belangrijk. Geef de vrijwilligers, trainers en dragers van de vereniging de waardering en aandacht die ze verdienen. In sommige gevallen levert het eventueel wegvallen van de vrijwilligersvergoeding tot persoonlijke problemen. Kun je daar als vereniging iets in betekenen? Zijn er activiteiten die in deze tijd wel verricht kunnen worden? Achterstallig onderhoud? Verbeteringen waar normaal geen tijd voor is? Kunnen vrijwilligers die nu niet met de sport bezig kunnen zijn hierin wat betekenen? Is het mogelijk om nu al een start te maken met het opstarten van het nieuwe seizoen?
U kunt uw leden sportactiviteiten aanbieden via online instructiefilmpjes, live stream trainingen of uitdagen om mee te doen aan sportieve ‘challenges’ op sociale media. Ook heeft het NOC*NSF samen met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond en de Vereniging voor Sportgeneeskunde een advies opgesteld om te sporten en bewegen in tijden van corona. Dit advies vindt u hier: www.nocnsf.nl/nieuws/2020/04/sport-en-beweegadviezen-in-tijden-van-het-coronavirus. U kunt dit advies delen met uw leden.
Lokale ondersteuning
Als de financiële situatie van uw vereniging te nijpend wordt, kunt u contact opnemen met Team SPA via info@sportstadleiden.nl. Hij bekijkt samen met u welk maatwerk voor uw situatie kan worden geleverd.
De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) heeft de aanslagen onroerend zaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing opgelegd. De eerste betaaldatum is 30 april 2020. De BSGR heeft besloten uitstel van betaling te verlenen tot 31 augustus 2020 voor alle aanslagen die in 2020 zijn opgelegd. Uw vereniging moet hier wel zelf een verzoek voor indienen. Dat kunt u via de website van de BSGR doen: www.bsgr.nl.
Rik van der Geest en Tjeerd Scheffer staan voor de Leidse sportclubs klaar. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor ondersteuningsvragen. Het zijn bijzondere tijden met onzekerheid en mogelijk ook zorgen. Ook als u als bestuurder even uw hart wilt luchten, kunt u bij Rik en Tjeerd terecht. Neem contact met hen op via info@sportstadleiden.nl. Hieronder staat welke aanvullende ondersteuning in deze coronacrisis wordt geboden.
Landelijke maatregelen
Sportverenigingen en ondernemers in de sport kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep op deze regeling doen. Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Het kabinet heeft geld vrijgemaakt voor de sportsector. Dat geld is vooral bedoeld om huur kwijt te schelden. Voor veel clubs is de huur namelijk de grootste kostenpost. Daarnaast wordt er gekeken naar maatregelen voor sportverenigingen die niet huren, maar een eigen accommodatie hebben.
Voor sportverenigingen met een eigen accommodatie is de regeling verder uitgewerkt. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Ook het sport-specifieke pakket wordt aangepast en opnieuw opengesteld voor de periode 1 oktober t/m 31 december. Zie de website van de Rijksoverheid.
Door de coronamaatregelen kunnen sportverenigingen in liquiditeitsproblemen komen. Omdat zij gezien hun specifieke bedrijfsvoering niet altijd bij banken terecht kunnen voor kortlopend krediet, ontvangt Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) 10 miljoen euro om de sportsector te ondersteunen. Met dit bedrag kan SWS meer waarborgen afgeven aan amateursportverenigingen, zodat zij toegang krijgen tot kortlopend krediet. Let op, dit betreft niet de regeling over de kwijtschelding van de huur, maar gaat over het aanvragen van kortlopend krediet.
Diverse banken bieden sportverenigingen de mogelijkheid om aflossing op zakelijke kredieten voor een periode van zes maanden op te schorten. Neem hiervoor contact op met uw eigen bank.
Sportkoepel NOC*NSF helpt sportbonden en sportverenigingen die vanwege het coronavirus in financiële problemen komen. De sportkoepel heeft 4 tot 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het zogenoemde Coronanoodfonds Sport. Het fonds is vooral bedoeld voor de breedtesport. Met vragen over de precieze inzet hiervan kunt u terecht op de website van het NOC*NSF.
Zó kunnen clubs leren van elkaar
Wij zijn trots op de veerkracht die verenigingen tonen en op de creatieve manieren van verenigen die we in onze stad zien ontstaan. Van challenges tot online trainingen en van bingokaarten met oefeningen tot online trainingsschema’s. Je ziet dat verenigingen andere activiteiten organiseren om ervoor te zorgen dat de leden elkaar in ieder geval online ontmoeten.
Verenigingen kunnen veel van elkaar leren over de aanpak van uitdagingen en elkaar ook inspireren om tot gerichte oplossingen te komen. Heeft uw vereniging ook iets moois te delen? Dat kan hier. Kent u goede voorbeelden die clubs (uit Leiden) organiseren? Laat het dan weten via info@sportstadleiden.nl. Wie weet kunnen clubs hier hun voordeel mee doen.
Voorbeelden om te delen
Bestuur en commissies vergaderen via beeld en geluid met Zoom, Microsoft Teams, Skype om de belangrijke processen niet vast te laten lopen. Zo blijf je in contact met trainers en hoor je wat er in de teams en bij de ouders van jeugdleden speelt.
Menig clubarchief wordt opgepoetst en mooie foto’s worden gedeeld op de website.
Organiseer een online pub- en muziekquiz, waarbij teams het tegen elkaar opnemen. De ene week organiseert heren 1 een quiz en de week erna is het de beurt aan dames 5. Tennisclub Roomburg organiseerde zo'n online pubquiz. Ook zijn er al commerciële partijen die deze tegen een vergoeding aanbieden. Op de website quiz-vragen.net staan een heleboel vragen, zodat je snel een quiz in elkaar kunt draaien.
KZ Danaïden deelt dit instructiefilmpje zodat de spelers fit blijven.
De trainers van Lugdunum sturen elke week een filmpje met huiswerk naar hun spelers.
TPC Unicum deelt een filmpje van een lekker en gezond recept om in deze tijd op gewicht te blijven.
De schakers van LSG hebben het iets makkelijker dan andere sporters, want zij kunnen heel goed online tegen elkaar spelen.
De trainer van de JO10-3 van UVS geeft huiswerk mee aan de spelers.
Tennis en padelclub Unicum ziet de coronacrisis ook als een kans om iets voor de wijk te betekenen. Zij hebben geflyerd in de wijk en bieden de jeugd de mogelijkheid om gratis te komen tennissen en padellen. Op de website van T.C.Unicum kun je hier meer over lezen.
Korfbalvereniging Pernix heeft challenges waarbij selectiespelers trucs doen die (jeugd)leden dan na kunnen doen.
Ook bij Roomburg Hockey en UVS dagen de trainers en coaches spelers uit om trucs te doen, deze te filmen en op te sturen.
Bij SJZ in Zoeterwoude dagen teams elkaar uit om doorgeef-hooghouden te doen en te filmen. Dat ziet u in dit en dit filmpje.
Leden van Leiden Atletiek missen het hordenlopen zo erg, dat ze hun eigen horden hebben gemaakt.