Vergunning bijzondere markten

Leiden kent twee bijzondere markten: de Lakenmarkt en de markt tijdens Leidens ontzet (3 oktober). U kunt voor deze markten een standplaatsvergunning aanvragen.

Markt tijdens Leidens ontzet

Door aangepaste veiligheidseisen voor de 3 oktobermarkt zijn er in 2022 enkele spelregels veranderd. Het gaat om de regels voor de inrichting van het marktterrein, het proces van toewijzen en de aanmeldingsprocedure.

Inrichting marktterrein

Gewijzigde locaties

  • Oude Singel: alleen losse kramen zonder kraamverlengers aan de voorzijde en geen auto’s achter de kramen.
  • Lange Mare even kant: alleen losse kramen zonder kraamverlengers aan de voorzijde en geen auto’s achter de kramen.

Ongewijzigde locaties (verkoopwagens toegestaan)

  • Lange Mare oneven zijde
  • Apothekersdijk
  • Turfmarkt
  • Stille Rijn
  • Nieuwe Mare
  • Prinsessekade

Toewijzen standplaats

Door de veranderde indeling gaat het toewijzen van standplaatsen sinds 2022 op volgorde van ontvangst van inschrijving. Daarnaast wordt rekening gehouden met de veiligheidseisen vanuit de hulpdiensten.

De exacte locatie van de kraam wordt aangegeven met verfstrepen op het wegdek en mag niet worden verplaatst. Rekken voor de kraam worden niet toegestaan.

Aanmelden

U kunt van 21 juli tot en met 23 augustus 2023 een standplaats aanvragen voor de 3 oktobermarkt. U doet dat online via een formulier. Na 23 augustus wordt beoordeeld en met u besproken welke plek (voorlopig) toegewezen wordt. Als u een plek toegewezen krijgt, ontvangt u een factuur. Wanneer u deze factuur op tijd betaalt, is de toewijzing definitief en krijgt u een vergunning.

Als uw aanvraag wordt afgewezen krijgt u ook bericht en komt u op een reservelijst te staan. Mochten er plekken vrijkomen dan zal er contact met u opgenomen worden. Na betaling ontvangt u dan de vergunning.

Let op: alle standplaatshouders die frisdranken, warme en/of koude dranken verkopen moeten de herbruikbare statiegeldbekers gebruiken. Meer informatie? Kijk op de pagina over statiegeldbekers.

Lakenmarkt

De eerstvolgende Lakenmarkt is in 2024. U kunt zich nu niet inschrijven