Statiegeldbekers (eco-glazen)

Bij een 'beheersbaar' evenement met meer dan 200 bezoekers is het gebruik van statiegeldbekers (eco-glazen) verplicht. Bij een aanvraag van een evenementenvergunning wordt duidelijk of dat ook voor uw evenement geldt.

Statiegeldbekers

Na ruim twee jaar waarin het gebruik van statiegeldbekers al verplicht was voor evenementen op één locatie met meer dan 200 bezoekers en wateraansluiting, is het dit jaar tijdens de viering van Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober 2019 verplicht om overal waar drank in de openbare ruimte wordt verkocht met statiegeldbekers te werken. Vanaf 2020 wordt bij alle evenementen in de openbare ruimte het gebruik van statiegeldbekers met statiegeld verplicht.

Beheersbaar evenement

Momenteel is het al verplicht om statiegeldbekers te gebruiken bij ‘beheersbare’ evenementen. Dit zijn evenementen met meer dan 200 bezoekers op één locatie, waarbij geen loopverkeer door de stad is. Dit is bij deze evenementen momenteel alleen verplicht wanneer er op het terrein water toe- en afvoer beschikbaar is.

Waarom statiegeldbekers?

Vanaf 2021 wordt vanuit Europa het gebruik van wegwerpplastic teruggedrongen. Vooruitlopend hierop wil de gemeente al gaan werken met statiegeldbekers. Hiermee wil de gemeente de wegwerpcultuur van plastic producten voor eenmalig gebruik tegengaan en tegelijkertijd ook de hoeveelheid zwerfafval beperken. Wist u dat het gebruik van één statiegeldbeker tot wel 200 wegwerpbekers kan besparen? En dat tot wel 85% van het afval op een evenement uit plastic bestaat? Het gebruik van statiegeldbekers betekent dus niet alleen minder weggooien, maar ook een veel schoner evenement.

In de praktijk

Statiegeldbekers zijn harde plastic bekers die hergebruikt kunnen worden. Een consument betaalt bij de aankoop van de eerste consumptie statiegeld voor de beker. Bij het halen van een volgende consumptie levert de consument de beker in en krijgt een nieuwe beker. Verlaat de consument het evenement? Dan levert hij de beker in en krijgt het statiegeld terug.

Organisatoren / ondernemers

U kunt voor uw evenement statiegeldbekers huren of kopen. Er zijn verschillende leveranciers die statiegeldbekers aanbieden. U dient minimaal € 1,- statiegeld te vragen voor een beker. Het blijkt dat met € 1,- statiegeld gemiddeld 95% van de bekers teruggebracht wordt. Zo dringen we samen de hoeveelheid zwerfafval terug. Cupking heeft een grote voorraad bekers met het landelijke campagnelogo 'Never Give Up On Your Cup'. Dutch Cups heeft een voorraad  met Leidse opdruk 'Groen Glas'. Verder is het natuurlijk mogelijk andere leveranciers te benaderen of contact met uw brouwer op te nemen.

Leidens Ontzet

Bij de viering van Leidens Ontzet wordt er vanaf dit jaar gebruikgemaakt van één systeem voor statiegeldbekers waar alle organisatoren, horecaondernemers en standplaatshouders bij aan kunnen sluiten. Dit houdt in dat bekers die bij de ene locatie worden gekocht ergens anders in de stad weer ingeleverd kunnen worden voor een nieuwe consumptie of om statiegeld terug te krijgen. Zo houden we het klantvriendelijk en komt er minder afval op de grond terecht.
Centrummanagement Leiden draagt, samen met de partners uit de werkgroep LeidsGlas, zorg voor de projectcoördinatie om het gebruik van de statiegeldbekers op 2/3 oktober en de andere stadsbrede evenementen goed te regelen. Lees hier meer over op www.laatmenietvallen.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen over het werken met statiegeldbekers? Neem voor advies en/of vragen contact op met het Evenementenloket. Dit kan door te bellen naar 14 071.

Wilt u meer weten over het gebruik van statiegeldbekers tijdens de viering van Leidens Ontzet? Dan kunt u terecht bij Nilles Raken (nilles@leidsglas.nl) en Siebe Winnubst (siebe@leidsglas.nl) van Centrummanagement Leiden. Zie ook Centrum Management Leiden.