Eco-glazen (Groen Glas)

Bij een 'beheersbaar' evenementen met meer dan 200 bezoekers is het gebruik van eco-glazen verplicht. Bij een aanvraag van een evenementenvergunning wordt duidelijk of dat ook voor uw evenement geldt. Om eco-glazen te kunnen gebruiken is het een voorwaarde dat er op de locatie watertoevoer en waterafvoer is.

Beheersbaar evenement

Met een beheersbaar evenement wordt bedoeld dat het zich afspeelt op 1 locatie. Bijvoorbeeld een afgescheiden terrein, plein of park. De verplichting geldt niet voor de vergunning op stadsbrede evenementen zoals de 3-oktoberviering, Leiden marathon, Lakenfeesten en Koningsdag.

Waarom eco-glazen?

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van 1 eco-glas gelijk staat aan 60 wegwerpbekers. En 85% van het afval op een evenement bestaat uit wegwerpbekers. Door eco-glazen te gebruiken blijft het evenemententerrein dus een stuk schoner en het bespaart een enorme hoop plasticafval. Daar komt nog bij dat de eco-glazen 100% recylcebaar zijn.

In de praktijk

U kunt voor uw evenement eco-glazen huren of kopen. De stichting Greencups beheert in opdracht van de gemeente Leiden een Leidse voorraad eco-glazen. Deze kunnen tegen een goedkoper tarief verhuurd worden aan evenementenorganisaties. Huurt uw organisatie glazen bij Greencups? Dan wordt het halen, brengen en achteraf spoelen volledig geregeld door  Greencups. U mag glazen dus vies teruggeven. In 2018 is het tarief 9 cent per stuk, in 2019 is dat 12 cent per stuk. Voor een verloren glas wordt €1 in rekening gebracht.

Meer informatie

Werkt u voor het eerst met eco-glazen? Neem voor advies en/of vragen contact op met de Groen Glas Coach. Dit kan door te mailen naar jolisavleeuwen@gmail.com of te bellen naar 06 - 27 10 45 73.

Heeft u al eerder met eco-glazen gewerkt of heeft u nog andere vragen? Neem voor advies en/of vragen contact op met het Evenementenloket. Dit kan door te bellen naar 14071.

Lees meer over de eco-glazen in de folder 'Leiden schenkt groen' (pdf, 1,39 mb) en bekijk de webpagina op de site gagoed.nl.