Eco-glazen (Groen Glas)

Bij een 'beheersbaar' evenementen met meer dan 200 bezoekers is het gebruik van eco-glazen verplicht. Bij een aanvraag van een evenementenvergunning wordt duidelijk of dat ook voor uw evenement geldt. Om eco-glazen te kunnen gebruiken is het een voorwaarde dat er op de locatie watertoevoer en waterafvoer is.

Eco-glazen

Na ruim twee jaar waarin het gebruik van eco-glazen (Groen Glas) al verplicht was voor evenementen op één locatie met meer dan 200 bezoekers en wateraansluiting, is het dit jaar tijdens de viering van Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober 2019 verplicht om overal waar drank in de openbare ruimte wordt verkocht met eco-glazen met statiegeld te werken. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om vanaf 2020 bij alle evenementen in de openbare ruimte het gebruik van eco-glazen met statiegeld te verplichten.

Beheersbaar evenement

Momenteel is het al verplicht om eco-glazen te gebruiken bij ‘beheersbare’ evenementen. Dit zijn evenementen met meer dan 200 bezoekers op één locatie, waarbij geen loopverkeer door de stad is. Dit is bij deze evenementen momenteel alleen verplicht wanneer er op het terrein water toe- en afvoer beschikbaar is.

Waarom eco-glazen?

Vanaf 2021 wordt vanuit Europa het gebruik van wegwerpplastic verboden. Vooruitlopend op dit verbod wil de gemeente al gaan werken met eco-glazen. Hiermee wil de gemeente de wegwerpcultuur van plastic producten voor eenmalig gebruik tegengaan en tegelijkertijd ook de hoeveelheid zwerfafval beperken. Wist u dat het gebruik van één eco-glas tot wel 200 wegwerpbekers kan besparen? En dat tot wel 85% van het afval op een evenement uit plastic bestaat? Het gebruik van eco-glazen betekent dus niet alleen minder weggooien, maar ook een veel schoner evenement.

In de praktijk

Eco-glazen zijn harde plastic bekers die hergebruikt kunnen worden. Een consument betaalt bij de aankoop van de eerste consumptie statiegeld voor het glas. Bij het halen van een volgende consumptie levert de consument het glas in en krijgt een nieuw glas. Verlaat de consument het evenement? Dan levert hij het glas in en krijgt het statiegeld terug.

Organisatoren/ ondernemers

U kunt voor uw evenement eco-glazen huren of kopen. Er zijn verschillende leveranciers die eco-glazen aanbieden. U dient minimaal € 1,- statiegeld te vragen voor een eco-glas. Het blijkt dat met € 1,- statiegeld gemiddeld 95% van de bekers teruggebracht wordt. Zo dringen we samen de hoeveelheid zwerfafval terug. Dutch Cups heeft een voorraad  met Leidse opdruk. Verder is het natuurlijk mogelijk andere leveranciers te benaderen of om de glazen via uw brouwer te huren.
Tips en tricks voor het gebruik van eco-glazen zijn te vinden in de toolkit die u kunt downloaden via de knop op deze pagina.

Leidens Ontzet

Bij de viering van Leidens Ontzet wordt er vanaf dit jaar gebruikgemaakt van één systeem voor eco-glazen waar alle organisatoren, horecaondernemers en standplaatshouders bij aan kunnen sluiten. Dit houdt in dat glazen die bij de ene locatie worden betaald ergens anders in de stad weer ingeleverd kunnen worden voor een nieuwe consumptie of om statiegeld terug te krijgen. Zo houden we het klantvriendelijk en komt er minder afval op de grond terecht.
Centrummanagement Leiden draagt, samen met de partners uit de werkgroep Leidsglas, zorg voor de projectcoördinatie om het gebruik van de eco-glazen op 2/3 oktober goed te regelen. Lees hier meer over op de website van Centrummanagement Leiden.

Meer informatie

Heeft u vragen over het werken met eco-glazen? Neem voor advies en/of vragen contact op met het Evenementenloket. Dit kan door te bellen naar 14 071.

Wilt u meer weten over het gebruik van eco-glazen tijdens de viering van Leidens Ontzet? Dan kunt u terecht bij Nilles Raken (nilles@leidsglas.nl) en Siebe Winnubst (siebe@leidsglas.nl) van Centrummanagement Leiden. Zie ook Centrum Management Leiden.