Rioolheffing

Hebt u een woning of bedrijfsruimte en is deze direct of indirect aangesloten op de gemeentelijke riolering? Dan betaalt u rioolheffing. Het bedrag hangt af van de grootte van uw huishouden. Of van het waterverbruik in uw bedrijfsruimte.

Rioolheffing betaalt u voor de riolering en het afvoeren van afvalwater en regenwater. Van de inkomsten vernieuwt en onderhoudt de gemeente de riolering.

Wanneer betaalt u rioolheffing?

U betaalt rioolheffing als u gebruiker bent van een woning of bedrijfsruimte.

  • Huurt u een kamer in een woning of bedrijfsgebouw? Dan betaalt de eigenaar van het gehele gebouw vaak de rioolheffing. De eigenaar kan deze kosten bij u terugvragen door uw huurprijs te verhogen.
  • Verhuist u binnen de gemeente? Dan krijgt u de betaalde rioolheffing niet terug. U neemt de rioolheffing mee van uw oude adres naar uw nieuwe adres.
  • Verhuist u naar een andere gemeente of naar het buitenland? Dan betaalt u in de maand na uw verhuisdatum geen rioolheffing meer aan de gemeente Leiden. U betaalt vanaf die maand rioolheffing aan uw nieuwe gemeente. Dit kan een ander bedrag zijn.
  • Gaat uw kind het huis uit of op kamers wonen? Dan verandert uw huishouden en dat kan geld schelen. Geef dit daarom meteen door aan de gemeente.