Rioolheffing

Hebt u een woon- of bedrijfsruimte en is deze direct of indirect aangesloten op de gemeentelijke riolering? Dan moet u rioolheffing betalen. Het bedrag hangt af van de grootte van uw huishouden. Of van het waterverbruik in bedrijfsruimten.

Met het geld van de rioolheffing betaalt de gemeente Leiden bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud van het riool, de zuivering van afvalwater en het beheer van regenwater en grondwater.

U betaalt rioolheffing als u gebruiker bent van een woon- of bedrijfsruimte.

  • Huurt u een kamer in een woning of bedrijfsgebouw? Dan betaalt de eigenaar van het gehele gebouw vaak de rioolheffing. Hij kan deze kosten bij u terugvragen door uw huurprijs te verhogen.
  • Verhuist u binnen de gemeente? Dan betaalt u hetzelfde bedrag als in uw vorige woon- of bedrijfsruimte.
  • Verhuist u naar een andere gemeente of naar het buitenland? Dan betaalt u in de maand na uw verhuisdatum geen rioolheffing meer aan de gemeente Leiden. U betaalt vanaf die maand rioolheffing aan uw nieuwe gemeente. Dit kan een ander bedrag zijn.
  • Gaat uw kind het huis uit of op kamers wonen? Dan verandert uw huishouden en dat kan geld schelen. Geef dit daarom meteen door aan de gemeente.