Ligplaatsvergunning boot

Hebt u een boot voor de pleziervaart en wilt u een vaste ligplaats in de gemeente Leiden? Dan hebt u een ligplaatsvergunning nodig.

Er zijn 3 soorten ligplaatsen in de gemeente Leiden:

 • openbare ligplaats
 • particuliere ligplaats
 • ligplaats in passantenhaven

Overzicht met uitgegeven ligplaatsen

In deze lijst vindt u een overzicht van de uitgegeven ligplaatsen van dit kwartaal. U kunt niet meer reageren op deze lijst.

Aanvragen ligplaatsvergunning

Wilt u een vergunning aanvragen voor een openbare ligplaats? Schrijft u zich dan in op de wachtlijst. U hebt hiervoor uw DigiD nodig. De gemeente Leiden publiceert ieder kwartaal een lijst met vrije ligplaatsen. Staat u ingeschreven op de wachtlijst? Dan kunt u hierop reageren. De lijst met vrije ligplaatsen is ieder kwartaal twee weken lang in te zien op deze pagina. Reageren kan: 1 t/m 15 januari, 1 t/m 15 april, 1 t/m 15 juli en 1 t/m 15 oktober. Vanaf 15 oktober tot en met 15 december kunt u via dit formulier uw plek op de wachtlijst verlengen met één jaar.

 • De positie op de wachtlijst bepaalt wie als eerste in aanmerking komt voor een ligplaats.
 • Een overzicht met verleende ligplaatsvergunningen wordt ieder kwartaal op deze pagina gepubliceerd.
 • Ligplaatsvergunningen worden voor onbepaalde tijd toegekend aan inwoners van de gemeente Leiden. Verhuist u naar buiten de gemeente? Dan vervalt uw vergunning 1 jaar na uw verhuizing
 • Bent u geen inwoner van de gemeente Leiden? Dan kunt u zich niet laten registreren op de wachtlijst.
 • Woont u niet in Leiden, maar stond u al wel op de wachtlijst, dan kunt u voor maximaal 1 jaar een vergunning krijgen.
 • Inwoners van de gemeente Leiden hebben voorrang boven anderen op de wachtlijst.

Tip: Staat u laag op de wachtlijst en wilt u sneller in aanmerking komen voor een ligplaats? Reageer dan op een ligplaats in een minder populair gebied. Bijvoorbeeld buiten het centrum. Hebt u een ligplaats gekregen en geaccepteerd? Dan vervalt uw inschrijving op de wachtlijst. Als u een andere ligplaats wilt, schrijf u dan opnieuw in.

Reageren, wijzigen of opzeggen ligplaatsvergunning

Wilt u uw ligplaatsvergunning wijzigen of opzeggen? Vul dan het onlineformulier in: Reageren, wijzigen of opzeggen

Naar de balie

Wilt u of kunt u dit alles niet online regelen? Bel dan 14 071 en maak een afspraak. Neem het volgende mee naar uw afspraak:

 • Identiteitsbewijs.
 • Foto van uw vaartuig.
 • Hebt u een historisch vaartuig dan een registratiebewijs van het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN) of het Nationaal Register Mobiel Erfgoed (NRME).
 • Hebt u een elektrisch vaartuig dan documenten en/of foto’s waaruit blijkt dat uw vaartuig elektrische voortstuwing heeft.

Kosten

 • Inschrijven voor de wachtlijst: € 21,49. U wordt na betaling direct toegevoegd aan de wachtlijst.
 • Jaarlijkse kosten voor de registratie is € 10,74.
 • Aanvragen of wijzigen van een ligplaatsvergunning: € 39,39.

plus:

 • Binnenhavengeld per jaar: € 23,05 per m² oppervlakte. Het tarief voor historische vaartuigen bedraagt € 5,12 per m² oppervlakte. Het tarief voor elektrische vaartuigen bedraagt€ 11,53 per m² oppervlakte. Voor het betalen van het binnenhavengeld krijg u elk jaar een factuur thuis gestuurd. Betaalt u het binnenhavengeld niet, dan kan de vergunning worden ingetrokken.

Hoelang duurt het?

Het besluit of u in aanmerking komt voor de ligplaats komt 6 weken na de sluitingstermijn.

Wilt u een vergunning aanvragen voor een persoonlijke ligplaats? Dan hoeft u zich niet in te schrijven op de wachtlijst. U kunt direct een ligplaatsvergunning aanvragen. U hebt hiervoor uw DigiD nodig: Aanvragen ligplaatsvergunning. Het moet gaan om een ligplaats die grenst aan uw eigen terrein. Bijvoorbeeld aan uw tuin. Een persoonlijke ligplaatsvergunning krijgt u voor onbeperkte tijd. Verhuist u naar een andere woning binnen of buiten de gemeente? Dan vervalt uw vergunning direct na uw verhuizing. 

Naar de balie

Wilt u of kunt u dit niet online regelen? Bel dan 14 071 en kom naar de balie van de gemeente. Neem uw identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

Kosten

 • Aanvragen of wijzigen van een ligplaatsvergunning: € 39,39

plus:

 • Binnenhavengeld per jaar: € 23,05 per m² oppervlakte. Het tarief voor historische vaartuigen bedraagt € 5,12 per m² oppervlakte. Het tarief voor elektrische vaartuigen bedraagt € 11,53 per m² oppervlakte. Voor het betalen van het binnenhavengeld krijg u elk jaar een factuur thuis gestuurd. Betaalt u het binnenhavengeld niet, dan kan de vergunning worden ingetrokken.

Hoelang duurt het?

U krijgt 8 weken na de aanvraag bericht van de gemeente of u de vergunning krijgt.

Hebt u al een ligplaats en wilt u een steiger bij uw ligplaats aanleggen? Dan hebt u een omgevingsvergunning nodig.

Wilt u gebruikmaken van een ligplaats in de passantenhaven van de gemeente Leiden voor de wintermaanden? Vraag dan een vergunning aan via het contactformulier. De winterperiode loopt van oktober tot en met maart.