Parkeervergunning voor bewoners

Woont u in een gebied waar u moet betalen om te parkeren? Dan kunt u een bewonersvergunning aanvragen. Deze bewonersparkeervergunning is gekoppeld aan het kenteken van uw auto, motor of brommobiel.

Zone A en B

Het gebied met betaald parkeren in Leiden is verdeeld in zones.

 • Zone A: centrum
 • Zone B: wijken rondom het centrum (de schilwijken)

Kijk op de stadskaart in welke zone u woont of zoek het op in de straatnamenlijst (pdf, 4,61 mb).

Voorwaarden

 • U bent bij de Basisregistratie Personen (BRP) ingeschreven in zone A of zone B waarvoor u de vergunning aanvraagt.
  Let op: als u kortgeleden naar een nieuw adres bent verhuisd, zou het kunnen dat u niet meteen een vergunning kunt aanvragen.
 • Op het adres waar u ingeschreven staat, is het maximum aantal parkeervergunningen nog niet verleend. Voor zone A geldt een maximum van 1 vergunning, voor zone B zijn dat 2 vergunningen. Let op: bestaande bewoners houden recht op hun 2e of 3e bewonersparkeervergunning zolang zij niet verhuizen en hun parkeervergunning op tijd verlengen.
 • U woont in een zelfstandige woonruimte (u deelt de keuken en de badkamer niet).
 • Het kentekenbewijs van uw auto, motor of brommobiel staat op uw naam of u maakt gebruik van een leaseauto.
 • Uw voertuig is niet langer dan 6 meter en niet hoger dan 2,4 meter.
 • U bent niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP), maar kan wel aantonen dat u werkt (= economisch gebonden) én woont in Leiden. Dan kunt u maximaal één bewonersvergunning per adres aanvragen.

Wanneer krijg ik geen bewonersparkeervergunning?

 • Bij nieuwbouw en functiewijziging van een pand moeten bewoners op eigen terrein parkeren. Om extra parkeerdruk in de omgeving te voorkomen, hebben (nieuwe) bewoners van nieuwbouw, functiewijziging, verkamering en splitsing van wooneenheden geen recht op een bewoners-, bezoekers- en deelautoparkeervergunning. Dit geldt voor woningen die na 2 oktober 2019 zijn of worden gebouwd.
 • In bepaalde gebieden kunnen bewoners geen bewoners- en bezoekersparkeervergunning krijgen. Het gaat dan om de Lammenschansdriehoek – het gebied dat begrensd wordt door de Lammenschansweg, het spoor, de Kanaalweg en Plantijnstraat – en het terrein van De Raad Vastgoed (Veilingterrein) – het gebied dat begrensd wordt door de Lammenschansweg, Abrikozenweg, Ananasweg en Perzikweg.

Wilt u weten of u op uw adres nog een parkeervergunning kunt aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via 14071.

Hebt u in zone A twee bewonersparkeervergunningen of in zone B drie bewonersparkeervergunningen, dan kunt u deze vergunningen houden zolang u op dit adres blijft wonen en de verlenging op tijd betaalt.