Parkeerbon

U krijgt van de gemeente Leiden een parkeerbon als u niet betaalt bij de parkeerautomaat en niet de juiste parkeervergunning heeft. Tegen de parkeerbon kunt u bezwaar maken.

Zorg dat u geen parkeerbon krijgt:

  • Betaalt u bij de automaat? Voer het goede kenteken in.
  • Hebt u een parkeervergunning? Zorg dat het juiste kenteken bekend is bij de gemeente.

Een parkeerbon heet ook wel een naheffingsaanslag parkeerbelastingen. Met de parkeerbon betaalt u alsnog de parkeerbelasting die u voor het parkeren van uw auto had moeten betalen. De parkeercontroleur plaatst de bon op de voorruit van uw auto.

Bent u de eigenaar van de auto? Dan ontvangt u binnen enkele dagen een bericht: de ‘duplicaat naheffingsaanslag parkeerbelastingen’. Op dit bericht staat een datum: de dagtekening. U moet binnen 30 dagen na deze dagtekening betalen. Heeft uw auto een buitenlands kenteken? Dan ontvangt u na 1 tot 3 maanden een aanslag.

Hebt u een leaseauto en krijgt u een parkeerbon? Check bij uw leasemaatschappij wie de boete betaalt aan de gemeente.

Bent u het niet eens met de parkeerbon die u hebt gekregen? Maak dan binnen 6 weken na dagtekening bezwaar. U hoeft de bon niet te betalen, totdat u de beslissing op uw bezwaarschrift heeft. Stuurt u tussen de 4e week en de 6e week nadat u een parkeerbon heeft ontvangen een bezwaar in? Dan bestaat de mogelijkheid dat u een aanmaning ontvangt. Aan deze aanmaning zijn extra kosten verbonden. Als u, nadat de beslissing op uw bezwaar is genomen, de parkeerbon moet betalen dan betaalt u ook de aanmaningskosten.

U kunt de parkeerbon betalen door een overboeking naar rekeningnummer NL57INGB0004207048 (BIC: INGBNL2A) ten name van gemeente Leiden, parkeren markt en water. Vermeld hierbij het 16-cijferige betalingskenmerk en het kenteken.​ Hebt u een parkeerbon en wilt u op die plaats blijven staan? Dan moet u betalen voor de tijd dat u uw auto nog parkeert. U kunt anders een 2e parkeerbon krijgen.

Betalen aan de balie

Betalen aan de balie kan zonder afspraak van maandag tot en met vrijdag van 09.00  –  17.00 uur, donderdagavond van 17.00  –  20.00 uur en op zaterdagochtend van 09.00  –  12.30 uur. U kunt ook een afspraak maken om naar de balie te komen. U kunt ook bellen voor een afspraak: 14 071.

Meenemen

Neem 1 van deze 2 documenten mee:

  • de originele parkeerbon
  • het duplicaat naheffingsaanslag parkeerbelasting

Parkeert u op een plek waar niemand mag parkeren? Rijdt u te hard of door rood licht? Dan krijgt u geen parkeerbon maar een verkeersboete. Een verkeersboete wordt opgelegd bij een verkeersovertreding. Deze verkeersboetes krijgt u van het Centraal Justitieel Incassobureau en niet van de gemeente. Hebt u een verkeersboete gekregen en bent u het daar niet mee eens, dan kunt u daartegen bezwaar indienen bij de officier van justitie.

Betaalt u niet binnen 30 dagen, dan ontvangt u een ‘aanmaning parkeerbelastingen’. Betaalt u ook na de aanmaning nog niet, dan schakelt de gemeente Leiden een deurwaarder in. De kosten van de deurwaarder moet u ook betalen.