Informatie voor ondernemers vanwege coronamaatregelen

Ondernemers in Leiden en Leiderdorp ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Gemeente Leiden heeft met ondernemersorganisaties in Leiden afgesproken samen op te trekken in de informatievoorziening voor ondernemers.

Op deze pagina vindt u links naar bestaande en nieuwe landelijke regelingen, zoals de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Daarnaast vindt u informatie over stimuleringsmaatregelen en lokale initiatieven. We houden deze lijst actueel en vullen aan waar nodig.

Kijk voor overige vragen op de algemene pagina met veelgestelde vragen over de maatregelen in verband met het coronavirus.

Lokale regelingen en maatregelen

Stimuleringsregelingen en lokale initiatieven

Financiën

Landelijke regelingen

Coronaloket Kamer van Koophandel en andere landelijke steunpunten

Andere vraag aan de gemeente?

Heeft u een andere vraag aan de gemeente? Neem dan contact op via het contactformulier.
Heeft u een dringende vraag, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 14 071. Houd u er rekening mee dat u mogelijk langer dan gebruikelijk in de wacht staat.

 • 3/7/20 Tips uit het webinar ‘Ondernemen en coronastress’

  De coronacrisis heeft niet alleen financieel grote gevolgen voor ondernemers. Ook mentaal is de impact groot. Omdat veel ondernemers het lastig vinden om te praten over de zorgen die ze hebben, organiseerde het Crisisteam Economie op woensdag 1 juli de webinar...

  Lees meer
 • 29/06/20 Ondernemers kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb aanvragen

  Mkb-ondernemers die direct geraakt zijn door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen vanaf dinsdag 30 juni 2020 de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen.

  Lees meer
 • 12/06/20 - Ondernemers kunnen nu Tozo 2 aanvragen via de website van RBZ

  Woensdag 20 mei kondigde het kabinet een vervolg van de Tozo aan: Tozo-2. Dat betekent dat ondernemers en zelfstandigen ook ondersteuning kunnen aanvragen voor de maanden juni, juli, augustus en september.

  Lees meer
 • 29/05/20 - Uitkomsten van de enquête onder ondernemers

  Ruim 400 Leidse ondernemers vulden vorige maand de enquête over de coronacrisis in. De conclusie van de uitkomsten is dat de Leidse ondernemer informatie en financiële steun nodig heeft, maar ook graag wil samenwerken om de crisis het hoofd te bieden. De...

  Lees meer
 • 28/05/20 - Kabinet verlengt steun aan lokale media

  Het kabinet schiet opnieuw lokale media te hulp die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn geraakt. Om hen te ondersteunen, wordt nog eens 24 miljoen euro uitgetrokken.

  Lees meer
 • 28/05/20 - Uitbreiding op ondernemersregelingen noodpakket banen en economie

  Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het kabinet heeft vandaag het al eerder verlengde noodpakket banen en economie verder uitgebreid.

  Lees meer
 • 22/05/20 - Verlenging en uitbreiding noodpakket banen en economie

  Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het eerste noodpakket banen en economie loopt door en het kabinet neemt nieuwe uitzonderlijke maatregelen.

  Lees meer
 • 14/5/20 - Uitbreiding doelgroep TOZO

  De doelgroep van de Tozo is uitgebreid met grenswerkers en AOW-gerechtigden.

  Lees meer
 • 11/5/20 - Extra corona-overbruggingskrediet gericht op kleine bedrijven

  De Nederlandse staat maakt 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte (van 10.000 tot 50.000 euro).

  Lees meer
 • 7/5/20 - Vanaf 11 mei stap voor stap meer ruimte

  Dat is de boodschap van minister president Rutte tijdens zijn laatste persconferentie. Positief nieuws, maar met een voorbehoud. Steeds een beetje meer ruimte kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. Volg daarom nog steeds de basisregels:

  Lees meer
 • 1/5/20 - Recreatief overnachten mag; coronamaatregelen versoepeld

  Vanaf 1 mei is het verbod op recreatief en toeristisch nachtverblijf opgeheven, mits er van eigen sanitair gebruikgemaakt kan worden. Het verbod op het gebruik van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen blijft dus nog in stand.

  Lees meer