Meeuwenoverlast

Meeuwen in de stad. Soms hebben wij mensen er veel last van. Hier leest u tips waarmee u zelf de overlast kunt verminderen. In sommige ernstige gevallen kan ook de gemeente u helpen.

Dit kunt u doen

  • Zorg ervoor dat uw dak niet aantrekkelijk is voor meeuwen. Op die manier voorkomt u dat zij er gaan broeden. Onderneem bijvoorbeeld actie samen met de buren. Er zijn verschillende gespecialiseerde bedrijven die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld PCF Holland en Anticimex. Bekijk ook deze tips (pdf, 1,52 mb).
  • Voer meeuwen niet.
  • Zet vuilniszakken zo kort mogelijk op straat. Meeuwen scheuren ze open op zoek naar voedsel.
  • Bekijk de Stasdmeeuwenwijzer voor nog meer tips.

StadsmeeuwenwijzerPDF 5,34 mb

Hulp van de gemeente

Bij extreme overlast door broedende meeuwen op het dak kan de gemeente de eieren waarop gebroed wordt omwisselen voor nepeieren. Zo worden er geen jongen geboren. Dit scheelt veel overlast. Meeuwen maken namelijk het meeste geluid in de periode dat ze jongen hebben.

Let op: alleen als u toegang kunt geven tot het dak met het meeuwennest kan de gemeente de meeuweneieren vervangen door nepeieren.

Het meldingsformulier is in het voorjaar tot en met de maand mei beschikbaar. Zie hieronder.

Alleen in mei

Het verwisselen van de meeuweneieren gebeurt alleen in de maand mei. Vóór mei heeft het verwisselen geen zin omdat de nesten dan nog niet compleet zijn. Ná mei mag verwisselen niet van de wet omdat er dan al bijna volgroeide jonge meeuwen in de eieren zitten.