Stadskrant special over de jaarwisseling

Oud en nieuw moet een veilig feest voor iedereen zijn. Hou daarom rekening met elkaar, met mensen, dieren en de natuur. Op deze pagina vindt u alle informatie over de jaarwisseling in Leiden. Een fijne en veilige jaarwisseling en een goed 2023 toegewenst!

Samen naar een veilig feest

Sinds 2015-2016 zijn er vuurwerkvrije zones binnen de gemeente Leiden. De ervaring met de vuurwerkvrije zones afgelopen jaren is positief. In een vuurwerkvrij gebied is het verboden vuurwerk af te steken.

Waar liggen de zones?

Onveilig, illegaal of onjuist gebruik van vuurwerk leidt rond de jaarwisseling tot grote veiligheidsrisico’s. In een vuurwerkvrij gebied is minder gevaar, schade en overlast door vuurwerk. Bekijk de plattegrond met de plattegrond met de vuurwerkvrije zones

Er geldt een vuurwerkverbod:

• In de binnenstad (het gebied binnen de singels).
  • In alle Leidse parken.
  • In de openbaar toegankelijke gebieden rond de Oostvlietpolder.
  • In de dierenweide/het park gelegen ten westen van het Jacques Urlusplantsoen.
  • In het gebied rond Dierentehuis Stevenshage.

Nieuw dit jaar: het Stationsdistrict. Dat is het gebied tussen het spoor en de Morsingel, Rijnsburgersingel en Haarlemmertrekvaart

Vuurwerk afsteken

Het afsteken van vuurwerk op plekken buiten de vuurwerkvrije gebieden, mag alleen op oudejaarsavond tussen 18.00 uur en 02.00 uur ’s nachts.

Verboden vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk uit de categorie F4 is verboden. Sinds dit jaar is ook de categorie F3 verboden. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking. Denk aan: knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), losse enkelshotsbuizen (single shots), losse vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn ook verboden.

Toegestaan vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling 2022-2023 mag u vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken.

Help opruimen

Help vuurwerkresten snel op te ruimen. Dit voorkomt dat kinderen spelen met vuurwerk dat alsnog kan afgaan. Door op te ruimen is de gemeente Leiden direct fris en veilig bij de start van 2023.

Carbidschieten

In Leiden is er naast het vuurwerkverbod ook een verbod op het schieten van carbid. Omdat carbid schieten tot gevaarlijke situaties kan leiden en daarnaast veel geluidsoverlast geeft voor de omgeving, is het in Leiden verboden.

Wensballon

Wensballonnen zijn verboden. Wensballonnen veroorzaken namelijk gemakkelijk brand. Door onder andere wind kunnen ze snel op ongewenste plaatsen terechtkomen.

Een veilig feest

Steekt iemand vuurwerk af bij u in de buurt, terwijl dat (nog) niet is toegestaan? Of heeft u het idee dat iemand in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Bel direct de politie (0900-8844). Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Bij Meld Misdaad Anoniem bent u altijd anoniem (ook bij een online melding):

• Uw telefoonnummer of IP-adres is niet te zien.
  • Meld Misdaad Anoniem neemt geen gesprekken op.
  • Meld Misdaad Anoniem noteert geen naam, adres en andere persoonlijke gegevens van de melder.
  • Meld Misdaad Anoniem is onafhankelijk en geen politie.

Meer informatie over (illegaal) vuurwerk vindt u op de website www.vraaghetdepolitie.nl.

Handhaving bij (vuurwerk)overlast

Politie en boa’s (handhavers) hebben tussen 27 december 2022 en 6 januari 2023 de mogelijkheid een zogenoemde last onder dwangsom op te leggen. De last onder dwangsom is bedoeld voor personen die overlast veroorzaken.

Overtreders

Naast een bekeuring of verwijzing naar HALT, geven zij de overtreder een brief waarin staat waarom hij of zij de last onder dwangsom krijgt en wat dit betekent. Het doel hiervan is de overtreding te beëindigen en herhaling van de overtreding te voorkomen. Als de overtreder niet stopt met het hinderlijke en overlastgevende gedrag, dan moet hij of zij € 750 betalen. De last onder dwangsom is geldig vanaf het moment van uitreiken tot en met 6 januari 12.00 uur.

Kinderactiviteiten kerstvakantie

Winterkoekjes bakken, glow in de dark mini-golf, schaatsen, kickbocksen: kinderen/jongeren hoeven zich niet te vervelen deze kerstvakantie! SOL organiseert in verschillende wijken in Leiden leuke activiteiten. Voor elk wat wils. Kijk op www.solnetwerk.nl/leiden/team-leiden en bekijk per wijk het programma.

'Dit jaar knallen alleen de kurken'

Met de campagne ‘Dit jaar knallen alleen de kurken’ legt de rijksoverheid de nieuwe vuurwerkregels uit. Op de website www.nieuwevuurwerkregels.nl staan tips en regels wat er precies wel en niet mag worden afgestoken.

De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de politie, het openbaar ministerie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Justitie en Veiligheid.

Parkeren

Op zoek naar parkeerruimte rond de jaarwisseling voor uw fiets of auto? Lees hieronder wat dit voor u betekent.

Kijk voor autoparkeren op www.leiden.nl/parkeren. Meer over fietsparkeren vindt u op leiden.nl/fietsparkeren.

Fiets

Tijdens de jaarwisseling zijn de openingstijden van de fietsenstallingen aangepast. De Waagstalling is op oudejaarsdag open van 08:00 tot 18:30 uur. Op nieuwjaarsdag is de Waagstalling gesloten. Op oudejaarsavond zijn de fietsenstallingen bij Leiden Centraal eerder dicht, namelijk om 21:00 uur. Op zondag 1 januari zijn de stallingen open van 09:00 tot 01:00 uur.

Auto

Parkeert u met de auto? Tijdens de jaarwisseling geldt ook betaald parkeren. Check de tijden bij de parkeerautomaat of check uw parkeerapp. Op oudejaarsavond zijn de gemeentelijke parkeergarages geopend tot 22:00 uur. U kunt de garage na 22:00 uur nog wel uitrijden.