Leiden viert oud en nieuw. Hou rekening met elkaar

Oud en nieuw moet een veilig feest voor iedereen zijn. Hou daarom rekening met elkaar, met mensen, dieren en de natuur. Op deze pagina vindt u alle informatie over de jaarwisseling in Leiden. Een fijne en veilige jaarwisseling en een goed 2023 toegewenst!

Vuurwerkvrije zones

Sinds 2015-2016 zijn er vuurwerkvrije zones binnen de gemeente Leiden. De ervaring met de vuurwerkvrije zones afgelopen jaren is positief. Onveilig, illegaal of onjuist gebruik van vuurwerk leidt rond de jaarwisseling tot grote veiligheidsrisico’s. In een vuurwerkvrij gebied is minder gevaar, schade en overlast door vuurwerk. In een vuurwerkvrij gebied is het verboden vuurwerk af te steken. Er geldt een vuurwerkverbod:

• in de binnenstad (het gebied binnen de singels)
  • in alle Leidse parken,
  • in de openbaar toegankelijke gebieden rond de Oostvlietpolder,
  • op de dierenweide/het park gelegen ten westen van het Jacques Urlusplantsoen
  • in het gebied rond Dierentehuis Stevenshage.
  • nieuw dit jaar: het Stationsdistrict. Dat is het gebied tussen het spoor en de Morsingel, Rijnsburgersingel en Haarlemmertrekvaart.

Vuurwerk afsteken alleen op 31-12 tussen 18.00 en 02.00 uur

Het afsteken van vuurwerk op plekken buiten de vuurwerkvrije gebieden, mag alleen op oudejaarsavond tussen 18.00 uur en 02.00 uur ’s nachts.

Verboden vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk uit de categorie F4 is verboden. Sinds dit jaar is ook de categorie F3 verboden. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking. Denk aan: knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), losse enkelshotsbuizen (single shots), losse vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn ook verboden. Meer informatie op politie.nl.

Wel toegestaan vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling 2022-2023 mag u vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken.

Help opruimen

Help vuurwerkresten snel op te ruimen. Dit voorkomt dat kinderen spelen met vuurwerk dat alsnog kan afgaan. Door op te ruimen is de gemeente Leiden direct fris en veilig bij de start van 2023.

Carbidschieten ook verboden

In Leiden is er naast het vuurwerkverbod ook een verbod op het schieten van carbid. Omdat carbid schieten tot gevaarlijke situaties kan leiden en daarnaast veel geluidsoverlast geeft voor de omgeving, is het in Leiden verboden.

Wensballon

Wensballonnen zijn verboden. Wensballonnen veroorzaken namelijk gemakkelijk brand. Door onder andere wind kunnen ze snel op ongewenste plaatsen terechtkomen.

Een veilig feest

Steekt iemand vuurwerk af bij u in de buurt, terwijl dat (nog) niet is toegestaan? Of heeft u het idee dat iemand in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Bel direct de politie (0900-8844). Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Meer informatie over (illegaal) vuurwerk vindt u op de website vraag het de politie.