Aangifte van overlijden

Nieuw adres vanaf 6 januari

De gemeente Leiden is verhuisd. Hebt u een afspraak om iets aan te vragen, te regelen of op te halen? Kom naar het Stadskantoor, Bargelaan 190, 2333 CW Leiden.

Is er iemand overleden? Dan geeft de uitvaartondernemer het overlijden door aan de gemeente waar diegene gestorven is. Vervolgens krijgt de uitvaartondernemer een 'verlof tot begraven of cremeren', dat is de toestemming voor begraven of cremeren.

De uitvaartondernemer geeft de toestemming voor begraven of cremeren aan het uitvaartcentrum.

Uittreksel akte van overlijden

De uitvaartondernemer vraagt bij de gemeente ook een uittreksel van de akte van overlijden aan. Dit uittreksel hebben nabestaanden nodig om na een overlijden allerlei formele zaken te kunnen regelen.

Uitstel van begraven of crematie

Een begrafenis of crematie moet in Nederland uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden plaatsvinden. Maar soms is er meer tijd nodig. Bijvoorbeeld omdat de overledene naar het buitenland vervoerd moet worden. Of omdat er voor de uitvaart familie uit het buitenland moet overkomen. Er wordt dan 'uitstel van begraven of crematie' aangevraagd door de uitvaartondernemer.

Vragen?

Heeft u vragen over de aangifte van overlijden? Stel ze aan uw uitvaartondernemer.

Voor uitvaartondernemers

U kunt digittaal aangifte doen van overlijden met behulp van eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2+). Na uw aangifte maakt een medewerker van de afdeling Burgerzaken op uiterlijk de eerstvolgende werkdag de overlijdensakte op, mailt de benodigde verloven naar u en stuurt de gevraagde uittreksels per post.   

In stappen:  

  • Klik op de knop ‘Aangifte doen van overlijden’ onderaan deze pagina.

  • Log in met uw eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 2+.

  • Vul per aangifte de gevraagde gegevens in en voeg de gevraagde bijlagen toe.

  • Betaal de aangifte meteen met iDEAL, mastercard of VISA. 

  • Wij mailen u na aangifte de benodigde verloven en de uittreksels. De uittreksels worden ook met de post gestuurd.      

Per formulier kunt u maximaal 5 aangiften doen. Let op: de documenten die u daarbij moet toevoegen mogen bij elkaar niet groter zijn dan 20 MB per formulier.  

Aangifte doen van overlijden