Trouwlocatie

Trouwen kan op veel (bekende) plekken in Leiden. Er zijn vaste, officiële trouwlocaties. Maar u kunt ook zelf een plek als eenmalige trouwlocatie laten aanwijzen. Dat kan wel alleen bij de standaard trouwceremonie.

Voor welke trouwceremonie kiest u?

Bedenk welke trouwceremonie u wilt. De gratis ceremonie en de budgetceremonie (op dinsdagochtend) zijn in het Stadskantoor. Alleen bij de standaard ceremonie kunt u in de trouwzaal van het stadhuis trouwen of een andere locatie kiezen.

Trouwen op een vaste locatie

  • Trouwt u in het Stadskantoor? Of in het stadhuis als u kiest voor een standaard trouwceremonie? Dan regelt u de reservering van de locatie via het formulier Melding voorgenomen huwelijk. Een ambtenaar van de gemeente neemt daarover telefonisch contact met u op.
  • Kiest u voor een andere locatie? Dit kan alleen bij een standaard trouwceremonie. Dan benadert u zelf deze locatie voor meer informatie en voor het maken van een reservering. Leg daar uw huwelijksdatum vast vóór u het formulier Melding voorgenomen huwelijk invult.

Onderaan deze pagina vindt u alle vaste Leidse trouwlocaties.

Eenmalige trouwlocatie

U kunt ook trouwen op een plek die geen vaste trouwlocatie is. Kijk op de pagina Eenmalige trouwlocatie aan welke voorwaarden een locatie moet voldoen. Doet u een aanvraag om een plek als eenmalige trouwlocatie te laten aanwijzen? Het behandelen van uw aanvraag duurt vier maanden. Hou daar rekening mee bij het vastleggen van uw trouwdatum.

Trouwen in het buitenland

Lees meer over trouwen in het buitenland als u de Nederlandse nationaliteit hebt.

Vaste gemeentelijke trouwlocaties

Regels op locatie

  • U mag geen duiven of heliumballonnen loslaten bij een trouwerij.
  • Het strooien van rijst, bloemblaadjes of confetti is op de gemeentelijke trouwlocaties verboden. Ook op de meeste andere trouwlocaties mag u niets (laten) strooien. Misschien vindt u bellen blazen een goede vervanging?
  • Hebt u toch gestrooid? Dan krijgt u een rekening voor de schoonmaakkosten.

Overige vaste trouwlocaties

Lees verder op de pagina Trouwambtenaar.