Trouwlocatie

Trouwen kan op veel (bekende) plekken in Leiden. Een aantal locaties zijn vaste, officiële trouwlocaties, maar u kunt ook eenmalig een andere locatie als trouwlocatie laten aanwijzen.

Trouwzaal stadhuis tijdelijk gesloten

Vanwege een grootschalige renovatie van het stadhuis is het tijdelijk niet mogelijk om te trouwen in de trouwzaal van het stadhuis. De verwachting is, dat de trouwzaal van het stadhuis in de zomer van 2022 weer beschikbaar is. Abonneer u op www.leiden.nl/stadsnieuws en lees over de verbouwing en wanneer het Stadhuis weer open gaat. De gemeente biedt in die periode twee andere trouwlocaties aan. Zie hieronder, onder het kopje Vaste gemeentelijke trouwlocaties.

Trouwen op een vaste locatie

  • Trouwt u in het Stadskantoor, het Gemeenlandshuis of in het stadhuis (dat laatste kan weer nadat de renovatie van het stadhuis klaar is) ? Dan regelt u de reservering van de locatie bij de verwerking van het formulier Melding voorgenomen huwelijk. Een ambtenaar van de gemeente neemt daarover telefonisch contact met u op.
  • Kiest u voor een andere locatie, dan moet u zelf deze locatie benaderen voor meer informatie en het maken van een reservering. Leg daar uw huwelijksdatum vast vóór u het formulier Melding voorgenomen huwelijk invult. Let op: dit geldt dus niet voor het Gemeenlandshuis, het Stadskantoor en het stadhuis. Daarvoor geldt datgene wat bij de bullet hierboven staat.

Onder aan deze pagina vindt u alle officiële Leidse trouwlocaties.

Eenmalige trouwlocatie

U kunt ook trouwen op een plek die geen vaste trouwlocatie is. Kijk op de pagina Eenmalige trouwlocatie aan welke voorwaarden een locatie moet voldoen en doe een aanvraag om de locatie tijdelijk als trouwlocatie te laten aanwijzen. Hou er rekening mee dat het vier maanden duurt voor u kunt trouwen als u een tijdelijke trouwlocatie laat aanwijzen.

Regels op locatie

U mag geen duiven en heliumballonnen loslaten bij een trouwerij. Ook het strooien van rijst, bloemblaadjes en confetti is op de meeste trouwlocaties verboden. Misschien vindt u bellen blazen een goede vervanging?

Trouwen in het buitenland

Lees meer over trouwen in het buitenland als u de Nederlandse nationaliteit hebt.

Vaste gemeentelijke trouwlocaties

Overige vaste trouwlocaties

Lees verder op de pagina Trouwambtenaar.