Trouwlocatie

Trouwen kan op veel (bekende) plekken in Leiden. Een aantal locaties zijn vaste, officiële trouwlocaties, maar u kunt ook eenmalig een andere locatie als trouwlocatie laten aanwijzen.

Voor welke trouwbijeenkomst kiest u?

Bedenk welke trouwceremonie u wilt. De basisceremonie en eenvoudige ceremonie (op dinsdagochtend) zijn in het Stadskantoor. Alleen als u kiest voor een uitgebreide ceremonie, kunt u in de trouwzaal van het stadhuis trouwen of een trouwlocatie kiezen. 

Trouwen op een vaste locatie

  • Trouwt u in het Stadskantoor of in het stadhuis (in het stadhuis trouwen kan alleen als u voor een uitgebreide trouwceremonie kiest)? Dan regelt u de reservering van de locatie bij de verwerking van het formulier Melding voorgenomen huwelijk. Een ambtenaar van de gemeente neemt daarover telefonisch contact met u op.
  • Kiest u voor een andere locatie, dan moet u zelf deze locatie benaderen voor meer informatie en het maken van een reservering. Leg daar uw huwelijksdatum vast vóór u het formulier Melding voorgenomen huwelijk invult. Let op: dit geldt dus niet voor het Stadskantoor en het stadhuis. 

Onder aan deze pagina vindt u alle officiële Leidse trouwlocaties.

Eenmalige trouwlocatie

U kunt ook trouwen op een plek die geen vaste trouwlocatie is. Kijk op de pagina Eenmalige trouwlocatie aan welke voorwaarden een locatie moet voldoen en doe een aanvraag om de locatie tijdelijk als trouwlocatie te laten aanwijzen. Hou er rekening mee dat het vier maanden duurt voor u kunt trouwen als u een tijdelijke trouwlocatie laat aanwijzen.

Regels op locatie

U mag geen duiven en heliumballonnen loslaten bij een trouwerij. Het strooien van rijst, bloemblaadjes en confetti is op de gemeentelijke trouwlocaties verboden. Ook op de meeste andere trouwlocaties mag u niets (laten) strooien. Misschien vindt u bellen blazen een goede vervanging?

Hebt u toch gestrooid? Dan krijgt u een rekening voor de schoonmaakkosten.

Trouwen in het buitenland

Lees meer over trouwen in het buitenland als u de Nederlandse nationaliteit hebt.

Vaste gemeentelijke trouwlocaties

Overige vaste trouwlocaties

Lees verder op de pagina Trouwambtenaar.