Meer papier ingezameld dankzij de minicontainer

Bijna de helft van de huishoudens met een minicontainer voor papier houdt meer papier apart dan voorheen zonder minicontainer. Vooral kleine papiertjes zoals medicijndoosjes, papieren wikkels en zelfs snippers belanden niet meer tussen het restafval. Ook uit de analyse van het afval (2020) blijkt dat er de helft minder papier tussen het restafval zit. Veel inwoners geven aan dat de minicontainer het makkelijker maakt om al papier apart te houden. Dat blijkt uit een enquête die in januari is gehouden.

De voorlopige cijfers onderbouwen de resultaten uit de enquête: per inzamelronde halen we 10.000 kilo papier extra op. Terwijl de papierbakken in de wijk niet merkbaar minder opleveren. Tegelijkertijd zorgen ook de toegenomen online bestellingen voor meer verpakkingsmateriaal bij het oud papier. In de papierbakken zitten opvallend meer kartonnen dozen. Maar wel minder folders. Het is daarom lastig om de resultaten te vergelijken met een jaar geleden.

Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur is tevreden met de uitkomst van de enquête: ”Elke snipper papier die niet in het restafval belandt, is winst voor het milieu. Oud papier is geen afval, maar een prima grondstof voor hergebruik.”

Minicontainer biedt gemak

Van de 1000 inwoners met een minicontainer die zijn benaderd met een vragenlijst, gaven er 300 een reactie. 89 procent vertelde heel tevreden te zijn over de minicontainer. De belangrijkste reden: het is makkelijker, de minicontainer zorgt voor minder rommel in huis en het scheelt aardig wat loopjes naar de papierbak.

79 procent van de respondenten vindt de frequentie van ophalen – een keer in de vier weken – precies goed. Bijna de helft gebruikt de Afvalwijzerapp en ontvangt een reminder voor de ophaaldagen.

Minder restafval, meer hergebruik

Leiden wil minder restafval en meer hergebruik. Omdat er nog (te) veel papier tussen het restafval zat, is besloten extra in te zetten op bronscheiding van papier. De minicontainers voor papier worden wijk na wijk uitgerold. Eind 2021 moet alle huishoudens die gebruik maken van minicontainers voorzien zijn van een minicontainer voor papier.