Meelfabriek

fotografie buro JP

De Meelfabriek ligt aan de oostelijke Singelrand van Leiden, tussen de Oosterkerkstraat en de Zijlsingel. Het complex is eigendom van de Van der Wiel Groep uit Noordwijk. Sinds de sluiting van Meelfabriek ‘De Sleutels’ in 1988 is gesproken over de herontwikkeling van de locatie. In 2005 werd het Masterplan van architect Peter Zumthor aan de gemeenteraad gepresenteerd en vervolgens in 2005 in het bestemmingsplan opgenomen, dat in 2007 onherroepelijk werd. Tussen 2007 en 2014 is het plan verder ontwikkeld en zijn financierders en investeerders gezocht. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) en Welstand- en Monumenten Leiden (WML) hebben ingestemd met het plan. Na voltooiing van het plan zal hier een veelbelovende impuls voor de stad ontstaan met woningen, studentenhuisvesting, kenniseconomie, bedrijfsverzamelgebouwen, atelierruimtes, hotel/congresruimten, recreatieve en sportvoorzieningen, parkeergarage, etc.

Planning

De herontwikkeling van de Meelfabriek vindt gefaseerd plaats. Eind 2016 is gestart met de eerste fase: de bouw van appartementen in opdracht van DUWO Studentenhuisvesting en een ondergrondse parkeergarage. Volgend jaar zullen de woningen worden opgeleverd.

Eerste fase: DUWO gebouw komt de grond uit!

Het nieuwe gebouw voor DUWO studentenhuisvesting komt de grond uit. De kelder en begane grond vloer is gereed en de wanden van de begane grond worden opgetrokken in kalkzandsteen. De eerste prefab binnengevels worden gesteld en de prefab betonelementen met steenstrips geven een goede indruk hoe het gebouw er uit komt te zien. De oplevering van dit gebouw staat gepland na de zomer 2018.
Naast deze nieuwbouw worden de voorbereidingen getroffen voor de drielaagse ondergrondse parkeergarage welke in de toekomst zal voorzien in parkeren voor alle functies op het Meelfabriek-terrein. Begin november is gestart met de sloop van de voormalige werkplaats waarna archeologisch onderzoek kan worden verricht. In het nieuwe jaar zullen dan de damwanden worden aangebracht en kan het graven beginnen.

Tweede fase: Singeltoren

Als de parkeergarage klaar is kan daarboven de Singeltoren met 32 nieuwbouwappartementen verrijzen. Deze zullen naar verwachting eind 2020 gereed zijn. Daarna volgt de herontwikkeling van het monumentale Molengebouw en Riffellokaal met ca. 30 lofts en bijzondere winkels en galeries in de plint. Dit valt samen met de herontwikkeling van het Kantoorgebouw en Poortgebouw waarin kantoorruimtes komen voor creatieve bedrijven.
De laatste fase betreft het Silogebouw, Silo D gebouw, Meelmagazijn, Ketelhuis en Schoonmakerij. De ontwerpen worden nog verder uitgewerkt door de architect. De start bouw wordt in 2019 verwacht.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de website van de ontwikkelaar.
www.demeelfabriek.nl

Meelfabriek Magazine
Meelfabriek Magazine

Nieuws

Laatste nieuws

uitnodiging

Informatieavond oostelijke binnenstad

maandag, 7 december 2015

maandag 14 december 19:00 uur - 21:00 uur stadhuis


Rondleiding raadsleden bij de Meelfabriek.

woensdag, 3 december 2014

De raadsleden hebben afgelopen 28 november tijdens een...


Lancering BouwApp bij de Meelfabriek

Veel bezoekers aan de Meelfabriek op de Dag van de Bouw

dinsdag, 4 juni 2013

Dag van de Bouw Zaterdag 1 juni vond de zesde editie van...


Dag van de Bouw

vrijdag, 17 mei 2013

De Meelfabriek opent op 1 juni 2013 haar deuren!


Oude nieuwsberichten nalezen?

Ga naar het nieuwsarchief.