Home /Projecten /Wonen / Nota Wonen 2020

Nota Wonen 2020: 'Leiden kijkt vooruit en pakt door'

14 Februari 2013 heeft de gemeenteraad een nieuwe nota Wonen vastgesteld: “Leiden kijkt vooruit en pakt door 2020”.  Verbetering van de balans tussen vraag en aanbod van woningen gebaseerd op kwaliteit en betaalbaarheid, is één van de drie hoofdopgaven. Hiermee streeft de gemeente naar een betere match tussen woningaanbod en leefstijl. De tweede hoofdopgave is gericht op kwaliteitsverbetering van woning en woonomgeving waarbij verduurzaming en toekomstbestendigheid centraal staan. Tot slot wil Leiden zorgen voor voldoende woningen voor hen die niet op de particuliere markt terecht kunnen: de mensen met een laag en/ of (laag-) middeninkomen. Daarmee lopen wij het tekort aan studentenwoningen in, benutten we de sociale voorraad beter, bieden we ruimte aan huishoudens met een middeninkomen en verbeteren we de kwaliteit van de woningvoorraad. Hiermee willen wij bereiken dat Leiden ruimte biedt aan de diversiteit aan inwoners en leefstijlen die passen bij het profiel van een aantrekkelijke internationale kennisstad.

Leiden is een aantrekkelijke woonstad met haar monumentale binnenstad, gevarieerde bevolking en goede voorzieningen. Om ook in de toekomst een aantrekkelijke stad te blijven, liefst nóg aantrekkelijker te worden, blijven we investeren in bestaande woonprojecten en in nieuwe kansen. Vooruitzien en doorpakken is daarom het motto van deze nota, ook in tijden van crisis en bezuiniging. Dat is niet gemakkelijk. Daarom staat samenwerking in deze nota centraal: samenwerking tussen en met woningcorporaties, beleggers, ontwikkelaars, huurders en zorgaanbieders om ook in zwaardere tijden te zorgen verbetering van woning en woonklimaat.

Leiden stad van ontwikkelingen

Stad van kansen

Leiden, Stad van Ontdekkingen. Een internationaal georiënteerde dynamische stad met veel culturele evenementen. Gelegen in de aantrekkelijkste woonregio, met de hoogstopgeleide bevolking van Nederland. Centraal in de Randstad en op steenworp afstand van Schiphol, Amsterdam, Den Haag en het strand. Leiden biedt volop ontwikkelingskansen op het gebied van wonen en werken. Zo wordt er flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van het Stationsgebied, de binnenstad, het kernwinkelgebied rondom de Aalmarkt en de Lammenschansdriehoek. Nieuwe parkeergarages en de aanleg van de RijnlandRoute verbeteren de bereikbaarheid van de stad. Kijk hier voor meer informatie.