Informatie tijdens een ramp of crises

Is er sprake van een ramp of crises in uw omgeving? Houd het laatste nieuws op de homepage van de gemeente in de gaten en volg ons op Twitter. Zo bent u op de hoogte van de actuele informatie.

NL-Alert

NL-Alert is een nieuw alarmeringsmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. 

Rampen en crisis

In de Veiligheidsregio Hollands Midden werken brandweer, politie, GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie) en de gemeenten samen aan de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Hollands Midden. De veiligheidsregio werkt ook nauw samen met partners, zoals waterschappen, milieudiensten en defensie. Iedere organisatie is verantwoordelijk voor zijn eigen taken. Samen zijn de organisaties verantwoordelijk voor de veiligheid in Hollands Midden.

Wat kunt u zelf doen?

Wat te doen in een noodsituatie?

Per noodsituatie kan het verschillen wat u moet doen. Lees hier wat u per situatie moet doen.

Wat doet u als stroom, gas of water uitvalt?

Wij maken allemaal dagelijks gebruik van gas, water en licht. Om te koken, te wassen, tv te kijken, te douchen of voor de verwarming. Valt dit voor een korte tijd uit, dan zorgt dat direct voor overlast. Duurt te storing langer dan kunnen zich serieuze problemen en/of noodsituaties voordoen. Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden.

Stel een noodpakket samen

Het is altijd slim om voorbereid te zijn op een noodsituatie. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen. Lees hier hoe u een noodpakket kunt samenstellen.

Als de sirene gaat

Sluit ramen en deuren
Stem af op 89.3 FM
Ga naar www.crisis.nl

Risicokaart

Op de risicokaart kunt u de risico's bij u in de buurt eenvoudig traceren.
Ga naar http://www.risicokaart.nl/.

Regionaal Crisisplan

De Wet veiligheidsregio's stelt eisen aan de regionale crisisbeheersing. Het Regionaal Crisisplan beschrijft de aanpak van alle mogelijke crisissituaties in de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM), met een beschrijving van afgesproken bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden en afspraken met ketenpartners.

Gemeente verantwoordelijk voor Bevolkingszorg

Het Regionaal Crisisplan is het organisatieplan voor de vier hulpverleningskolommen: gemeente, politie, brandweer, GHOR en beschrijft de taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden en de afspraken met ketenpartners. Het doel is om uniform te werken en binnen de veiligheidsregio en eenduidige manier omgaan met crisisbeheersing. De gemeente is verantwoordelijk voor het hoofdproces 'Bevolkingszorg'.

Bevolkingszorg is onderverdeeld in 5 deelprocessen. Dit zijn: Communicatie, Informatie, Omgevingszorg, Publieke Zorg en Ondersteuning.

Veelgestelde vragen

Toon alles / Verberg alles

Wat moet ik doen als de sirene gaat?
 1. Ga naar binnen
 2. Sluit alle ramen en deuren
 3. Stem via radio en tv af op RTV West, Frequentie in Mhz: 89,0
Hoe maak ik een noodpakket?

Veel van de spullen die hieronder genoemd worden, heeft u waarschijnlijk al in huis. Verzamel ze op een handige plaats die in noodsituaties snel en makkelijk bereikbaar is. Als het even kan in een waterdichte verpakking en met de rampeninstructies erbij.

Een basisnoodpakket bestaat uit:

 •   Radio op batterijen of opwindbare radio, afgestemd op de rampenzender
 •   Zaklamp
 •   Extra batterijen
 •   Eerstehulpkit met eerstehulphandboek
 •   Lucifers in waterdichte verpakking
 •   Waxinelichtjes
 •   Warmhouddekens
 •   Gereedschapsset
 •   Waarschuwingsfluitje
Welke bedrijven in mijn omgeving werken met gevaarlijk stoffen?

Akzo in Teylingen, de ziekenhuizen in Leiden, Alphen aan den Rijn en Leiderdorp. Ook het plaatselijke zwembad werkt met gevaarlijke stoffen.

Wanneer wordt de sirene getest?

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt de sirene getest. Gaat de sirene niet op dat tijdstip, dan is er acuut gevaar. Lees wat u moet doen als de sirene gaat.

Wat moet ik doen als de sirene is gestopt?

Als de sirene stopt, dan is dat niet het teken dat het gevaar geweken is. Pas als u via omroep West of van de hulpdiensten ter plaatse hoort dat de situatie veilig is, kunt u weer naar buiten.

Wat als mijn kinderen op school of op de crèche zitten?

Kinderen die op school, in de crèche of de kinderopvang zijn, worden daar opgevangen. De medewerkers zijn hiervoor opgeleid. Vertrouw op hun deskundigheid.