Alcohol en drugs: ontmoedigingsbeleid

De gemeente voert een matigingsbeleid ten aanzien van drank en een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van drug. Meer informatie vindt u onder het tabblad beleid

Sluitingstijden

Uitgaan, Alcohol en Drugs sluiten aan bij diverse gemeentelijke beleidsterreinen: horecabeleid, jeugdbeleid en lokaal gezondheidsbeleid.

Sluitingstijdenbeleid

Een goed sluitingstijdenbeleid van uitgaansgelegenheden is voor gemeenten belangrijk om een aantrekkelijk uitgaansleven te creëren. Ook speelt het een rol in de preventie van uitgaansgeweld.
In Leiden mogen de bedrijven met een drank- en horecavergunning 24 uur open zijn. Er mogen echter zondag t/m woensdag tussen 1.00 en 6.00 uur geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten. Van donderdag t/m zaterdag is dit van 2.00 uur tot 6.00 uur. De ondernemer is wel verantwoordelijk voor het rustig vertrekken van zijn bezoekers in de nachtelijke periode.

Evenementen

Op de evenementenpagina vindt u alle informatie over (het organiseren van) evenementen in Leiden.

Fietsendiefstal

Leiden is een echte fietsstad. Helaas worden er nog veel fietsen gestolen. De gemeente wil dat fietsers hun fietsen veilig kunnen stallen en besteed daarbij ook aandacht aan het toezicht en beheer van fietsen en fietswrakken om op die manier fietsenoverlast tegen te gaan.

Voorkom dat uw fiets wordt gestolen
  • Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.
  • Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. De chip is uit te lezen met een uitleesapparaat. Het is niet mogelijk een fiets te laten volgen via een satelliet.
  • Maak gebruik van een stalling.
  • Laat uw fiets ’s avonds of ’s nachts niet op een onverlichte plek staan.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.
  • Zorg voor een goed slot op de deur van uw schuur of berging.
Is uw fiets toch gestolen?

Doe dan altijd aangifte!

Klachtenlijn horeca en evenementen

Heeft u klachten over een evenement of over een horecagelegenheid, dan kunt u de horeca- en evenementenklachtenlijn bellen. Deze is via een callcentre 24 uur per dag bereikbaar en is op de hoogte van alle evenementen die een vergunning hebben.

Lees meer: Klachtenlijn