Historische Leidse binnenstad

De historische binnenstad van Leiden heeft in totaal 28 kilometer aan grachten en singels en telt maar liefst 88 bruggen. De Leidse grachten voeren langs de musea, de Leidse hofjes en vele historische gebouwen met prachtige gevels. Daarnaast vindt u op de vele plekken nabij de grachten eet- en drinkgelegenheden. Vaak met het terras direct aan het water. Leiden is ook een prima vertrekpunt voor mooie dagtochten in de omgeving. De Kaag en het Braassemermeer liggen om de hoek en ook vaart u zo naar plaatsen als Katwijk, Delft en zelfs Rotterdam.

Bruggen

Over de singels en grachten in Leiden zijn veel bruggen. Houd er rekening mee dat de laagste brug in de Leidse binnenstad 1,20 meter hoog is, uitgaande van -0,60 m NAP.

Afmeerringen kademuur

Er zijn in Leiden op veel plekken afmeerringen in de kademuren aangebracht. De ringen zijn bedoeld om voor een korte periode uw boot af te meren. De afmeerringen maken het mogelijk om midden in het centrum even boodschappen te doen of een terrasje te pakken. Op marktdagen (woensdag en zaterdag) kan niet overal langs de Nieuwe Rijn aangemeerd worden.

Overnachten in de passantenhaven

Wilt u met uw boot overnachten in de binnenstad? Dat mag in de Leidse passantenhaven. Deze bevindt zich aan rand van de binnenstad en is alleen vanuit het oosten bereikbaar via de Zijl, het Rijn-Schiekanaal en de Oude Rijn. De haven is uitgerust met stromend water, douches, toiletten en elektriciteit. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het havenkantoor via het telefoonnummer (071) 521 96 75.