Stadskrant week 41
Stadskrant 12 oktober
Gemeente Leiden en Coöperatie Energiek Leiden starten een meerjarige samenwerking. Het doel van de samenwerking is sneller overstappen naar schonere energie door ideeën uit de wijken in de stad te ondersteunen.
In 2050 moeten alle huizen en gebouwen in Leiden zonder aardgas verwarmd worden. Dat betekent een omschakeling van aardgas naar schonere energie. Niet alleen de gemeente, ook bewoners zijn aan zet. En die kunnen daar wel hulp bij gebruiken. Energiek Leiden biedt die hulp en speelt een rol als verbinder en kwartiermaker. De vernieuwde samenwerking met Energiek Leiden draagt zo bij aan duurzamere huizen en de ontwikkeling van (kleine) collectieve warmtevoorzieningen in de wijken.
Professionele hulp en advies
Op 11 oktober ondertekenden wethouder Yvonne van Delft en Tjitske Veldkamp, voorzitter Energiek Leiden, de uitvoeringsovereenkomst. Energiek Leiden is al lang een betrouwbare partner van de gemeente en staat nu klaar voor een nieuwe rol in de stad. Energiek Leiden, nu een energiecoöperatie met 270 leden, ontstond als een stichting en volgt dezelfde aanpak als de gemeente. Gericht op energie besparen, energieopwekking en omschakeling.
Wat kunnen bewoners verwachten van de samenwerking?
Voor bewoners zijn energiecoaches van Energiek Leiden beschikbaar voor advies over energiebesparende maatregelen en het verduurzamen van de woning. Daarnaast gaan professionele buurtinitiatiefbegeleiders aan de slag om buurt- en wijkinitiatieven op te starten en te ondersteunen. Een kwartiermaker Warmte richt zich bovendien op het verder ontwikkelen van lokale warmteprojecten.
Ongeveer één op de acht inwoners van Leiden, namelijk 13,1%, behoort tot de internationale gemeenschap. Dat blijkt uit de Monitor Internationalisering 2023. Internationals zijn alle inwoners met een niet-Nederlandse nationaliteit.
Deze groep omvat onder andere arbeidsmigranten, kenniswerkers, internationale studenten en vluchtelingen.
Ook uit de laatste Stads- en Wijkenquête zijn gegevens te halen over de internationale bevolking van Leiden. Deze enquête is voor 10% door internationals ingevuld. Hieruit blijkt onder andere:
- Er wordt thuis bij 1 op de 5 Leidenaren een andere taal dan Nederlands gesproken.
- 33% van de niet-Nederlandse respondenten geeft aan mee te willen helpen met het organiseren van activiteiten in de buurt, maar doet dat nog niet (t.o.v. 14% van de Nederlandse inwoners).
- Ook geeft 48% van de niet-Nederlandse respondenten aan dat zij meer sociale contacten zouden willen hebben.
Heeft u een warmtepomp, dakisolatie, HR++ glas of duurzame maatregelen genomen? Doe mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november!
Op deze dagen kunt u uw woning openstellen voor bezoekers, zodat zij duurzame maatregelen in de praktijk kunnen ervaren. Met uw tips en ervaringen kunt u andere huiseigenaren op weg helpen die ook aan de slag willen met duurzaamheid. Meer informatie: www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.
Misschien heeft u ze al gezien: die grote machines naast de sloten. Die machines zijn aan het baggeren. Maar waar is dat nou voor nodig? De gemeente is deze maand gestart met een groot baggerproject om grind, zand en klei weg te halen uit sloten en waterwegen.
Met een bootje wordt de bagger naar de kant geduwd, waar de kraan de bagger in een vrachtwagen schept. Zo stroomt het water beter door, is de waterkwaliteit weer goed voor de diertjes en vinden er geen overstromingen plaats.
Baggerwerk
Het baggeren kan wat overlast veroorzaken, zoals tijdelijke wegafsluitingen en geluidsoverlast, maar we doen ons best om dit zo minimaal mogelijk te houden. Het baggerwerk duurt tot eind februari 2024.
Kinderboerderij Merenwijk organiseert zaterdag 28 oktober weer een spannend Halloweenfeest. Met allemaal leuke activiteiten, zoals: stormbaan, springkussen, spelletjes, knutselen, spookstal, glitter tattoos, sportactiviteit, schminken (in de middag) en nieuw dit jaar de spookjes dans.
Praktische informatie: van 15.00 tot 17.45 uur (voor de kleintjes) of van 19.15 tot 22.00 uur (voor de echte waaghalzen, t/m 14 jaar). Kaarten zijn te koop bij de dierenverzorgers op het terrein of bij Theehuis De Trotse Pauw. Voorverkoop (t/m vrijdag 27 oktober): € 5,50. Op de dag zelf: € 8. Toegang alleen onder begeleiding van een volwassene. Begeleiders hebben ook een toegangskaart nodig. Kinderen tot 2 jaar gratis. Theehuis De Trotse Pauw is open voor drinken met wat lekkers.
Tip: neem contant geld mee. Let op: de kinderboerderij gaat zaterdag 28 oktober pas om 15.00 uur open.
Woensdag 18 oktober van 14.00-16.30 uur is er rond het basketbalveld aan de Aerent Bruunstraat in de Gasthuiswijk een Ontdekmarkt in samenwerking met Naturalis, Incluzio, Natuurwijs, Taxon Foundation en de gemeente.
Met allerlei leuke gratis activiteiten voor kinderen en volwassenen. Ontmoet de buurt met een gratis kopje koffie of thee en krijg uitleg over de vernieuwing van de wijk. Leer planten stekken en stel uw tuinvragen. Ga mee op buurtsafari en bekijk beestjes onder de microscoop en voor de kinderen is er een tekenwedstrijd. Organisaties en bewoners die willen aanhaken, zijn welkom! Neem even contact op met Ant Brandenburg via ant.brandenburg@naturalis.nl.
Bezoekers van openbare gebouwen van de gemeente kunnen sinds maandag 25 september ook publicroam gebruiken voor gratis, beveiligde wifi. Via publicroam worden gegevens van bezoekers ook versleuteld en die zijn daardoor nóg veiliger en beter beschermd.
Gastwifi in openbare gebouwen van de gemeente zal in circa twee jaar tijd worden afgebouwd.
Aanmelden
Gebruikers van publicroam maken éénmalig een account aan via de website publicroam.nl. Dit kan door de QR-code te scannen, via de website van publicroam, via de publicroam app of per SMS. Zij krijgen dan een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kunnen zij veilig verbinden met alle wifinetwerken van de gemeente Leiden. Publicroam is beschikbaar op ruim 700 locaties in heel Nederland.
Special: Energietransitie
De gemeente Leiden zet stappen richting een klimaatneutrale stad. Om succesvol om te kunnen schakelen van aardgas naar schonere energie, is het nodig om huizen en gebouwen te isoleren. Want de energietransitie begint bij isoleren en besparen; wat we samen niet verbruiken, hoeven we ook niet (duurzaam) op te wekken. Daarom is de gemeente Leiden in het voorjaar gestart met het Leidse Isolatieoffensief. Dit plan heeft als doel dat ruim 21.000 woningen met energielabels D, E, F en G vóór 2030 een stuk energiezuiniger worden. De gemeente lanceert deze week een campagne om bewoners te motiveren om hun huis te isoleren en hen de weg te wijzen.
De komende jaren gaat er veel gebeuren op het gebied van energietransitie. Wist u bijvoorbeeld dat in 2050 in Nederland alle woningen van het aardgas af moeten zijn? Dat is in het Klimaatakkoord afgesproken. Ook Leiden schakelt om van aardgas naar schonere energie voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Voordat het zover is, moeten er nog veel stappen gezet worden.
Het isoleren van je huis is een belangrijke stap in de energietransitie en biedt verschillende voordelen. Een geïsoleerd huis verbruikt minder energie. En energie die u niet verbruikt, hoeft ook niet duurzaam opgewekt te worden. Dit zorgt voor lagere energiekosten en minder CO₂-uitstoot. Met meer geïsoleerde huizen in de stad, is de overstap naar schonere energie makkelijker te maken.
Isoleren zorgt voor:
- Minder energieverbruik. Door uw dak, muren, vloer en ramen te isoleren, vermindert u warmteverlies in de winter en houdt u de hitte buiten in de zomer. Dit betekent minder verwarmen en koelen, en dus een lagere energierekening.
- Een comfortabel binnenklimaat. Goede isolatie zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in uw huis en vermindert tocht en temperatuurverschillen.
- Betere geluidsisolatie. Isolatiematerialen kunnen buitengeluid verminderen.
- Een klimaatvriendelijk huis. Goede isolatie vermindert de energievraag en verlaagt de CO₂-uitstoot.
- Een toekomstbestendig huis. Een huis met onvoldoende isolatie, kan door een warmtenet of een (hybride) warmtepomp niet voldoende verwarmd worden. Isolatie speelt daarom een cruciale rol in de energietransitie naar schonere energiebronnen.
Het plan Leids Isolatieoffensief legt uit hoe de gemeente bewoners helpt bij isolatie. Niet iedereen kan dit zelf betalen of weet de weg naar subsidies en leningen te vinden. Daarom werkt de gemeente binnen het Isolatieoffensief aan een aantal actielijnen, samen met de stad.
Veel Leidenaren zijn al begonnen met energiebesparing of hebben isolatiemaatregelen genomen. Bij het collectieve inkooptraject Winst Uit je Woning van de gemeente begin dit jaar investeerden Leidenaren 1,6 miljoen euro in isolatie en zonnepanelen. In januari 2024 organiseert de gemeente opnieuw dit collectieve inkooptraject. Mis hem niet! Ook het burgerberaad buigt zich over de energietransitie. Het Isolatieoffensief doen we dus mét de stad. Samen werken we aan een duurzaam energiesysteem, dat bijdraagt aan onze doelstelling van een klimaatneutraal Leiden.
Leids Isolatieoffensief
De gemeente werkt binnen het Isolatieoffensief aan vier actielijnen, waarvan de eerste drie zich richten op specifieke doelgroepen en de vierde op stadsbrede activiteiten.
- Woningeigenaren met een energielabel D tot en met G.
- Financieel ondersteunen van woningeigenaren met een laag inkomen.
- Beter informeren en ondersteunen van leden van (gemengde) Vereniging van Eigenaren (VvE’s).
- Informeren en activeren van woningeigenaren die op eigen initiatief hun woning kunnen verduurzamen.
- Informeren en activeren van particuliere verhuurders.
- Informeren en activeren van eigenaren van historische woningen.
- Het opzetten van een mobiel energie informatiepunt en stadsbrede activiteiten, zoals de isolatiecampagne.
Isoleren lijkt ingewikkeld, maar zelfs met basisisolatie (muur, vloer, dak en eventueel HR++ glas) blijft uw huis al lekker warm. Maar waar begint u? De campagne Wil jij mijn dichter zijn? van de gemeente Leiden helpt u op weg en geeft tips.
De campagne verwijst naar de Leidse muurgedichten die verspreid door de stad op huizen en gebouwen staan. De Leidse woningen roepen om uw hulp: wilt u een dichter zijn?
Raamisolatie
Geen tocht en kou meer door het raam. Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas voor betere isolatie. Bij dubbel glas bespaart u jaarlijks €85 aan energiekosten (bij een gasprijs van €1,20 per kuub gas). Heeft u nog enkel glas? Dan bespaart u nog veel meer.
Vloerisolatie
Vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer is een makkelijke manier van isolatie als u een kruipruimte hebt. Voor warmere voeten, meer comfort, minder tocht en een minder vochtig huis. U bespaart door de isolatie zo’n € 160 per jaar aan energiekosten (bij een gasprijs van € 1,20 per kuub gas).
Muurisolatie
Vanwege de bescherming van vleermuizen adviseren we op dit moment geen spouwmuurisolatie. U kunt de buitenmuur van uw huis wel aan de binnenkant isoleren met voorzetwanden. U bespaart per jaar ongeveer 160 kuub gas, dat is jaarlijks zo'n € 190 tot € 500, afhankelijk van de energieprijs die u betaalt.
Dakisolatie
Een dak zonder goede isolatie is een groot warmtelek, zelfs als u de zolder of vliering niet verwarmt. Goede dakisolatie maakt uw huis comfortabeler. Het is als een warme deken over uw dak: het houdt de kou buiten en de warmte binnen. Vanwege de bescherming van vleermuizen adviseren we op dit moment dakisolatie tegen de binnenkant van (een schuin) dak.
Campagnegedichten door de stadsdichter
Zoë van de Kerkhof is sinds april 2022 de stadsdichter van Leiden. Zoë heeft 5 gedichten voor de isolatiecampagne van de gemeente Leiden gemaakt. Op zeer enthousiaste wijze heeft ze de oproep van het huis om geïsoleerd te worden passend verwoord.
Kijk op www.leiden.nl/huisisoleren voor tips en informatie bij het isoleren van muur, vloer, dak en glas.
Zoekt u speciaal advies?
1. Duurzaam Bouwloket
Dit Leidse onafhankelijke energieloket geeft u online advies, informatie en een overzicht van beschikbare leningen en subsidies: www.duurzaambouwloket.nl/leiden. Duurzaam Bouwloket is ook telefonisch te bereiken op (072) 743 39 56.
2. Energieloket MBO Rijnland
Iedere donderdagavond kunt u advies krijgen bij het Energieloket MBO Rijnland. Studenten en docenten laten u zien hoe u uw huis kunt verduurzamen. U dient vooraf te reserveren via: www.mborijnland.nl/nieuws/gratis-advies-bij-energieloket-mborijnland.
3. Energiecoaches
Of u nu huurt of huiseigenaar bent, iedereen kan gratis advies krijgen van een energiecoach van Energiek Leiden. Zij geven tips en advies op maat. Begin met eenvoudige stappen, zoals tochtbestrijding en het optimaliseren van uw CV-ketel. Daarna kunt u overwegen om meer ingrijpende isolatiemaatregelen te nemen of zelfs helemaal van het gas af te stappen. De gemeente Leiden en Energiek Leiden werken samen om de overgang naar duurzame energie te versnellen. Meer informatie leest u hierover in het artikel in deze krant. Boek een adviesgesprek op www.energiekleiden.nl/energiecoaches.
4. Mobiel energiepunt in de wijk: win win voor uzelf én het klimaat
Dit najaar staat het Mobiel Energiepunt voor het eerst in Leiden! Heeft u vragen over energiebesparing, isolatie, zonnepanelen of het verduurzamen van uw huis? De deskundige adviseurs en energiecoaches van Energiek Leiden staan klaar om al uw vragen te beantwoorden! Het is niet alleen droge stof, u kunt ook genieten van een verfrissend sapje (als u genoeg energie kunt opwekken). Of doe mee aan het rad van fortuin voor duurzame prijzen. Kom gezellig langs!
Het Mobiele Energiepunt staat dit jaar op 4 verschillende locaties in Leiden (bekijk de agenda). In 2024 komt het energiepunt ook naar andere Leidse wijken: www.gagoed.nl/mobielenergiepunt.
5. Advies voor huurders
Isolatie en verwarming van uw huurwoning regelt de woningcorporatie of uw verhuurder. De gemeente werkt samen met de Leidse woningcorporaties om huurders te helpen met hun energierekening. Tot 2028 verduurzamen woningcorporaties woningen met een E F of G label. U krijgt hulp via klusrondes, huisbezoeken en informatiemarkten voor kleine maatregelen en energiebewust gedrag.
Huurt u van een particuliere verhuurder en wilt u dat uw huurwoning of studentenhuis duurzamer wordt? Ga in gesprek met de verhuurder, want zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en verduurzamen van de woning. Als u er samen niet uitkomt, kan het Huurteam Leiden gratis advies bieden. De gemeente steunt deze actie omdat we willen dat iedereen goed, betaalbaar, duurzaam en veilig kan wonen. Ga naar www.huurteamleiden.nl of bel (085) 273 49 33.
6. Erfgoed Leiden
Heeft u een historisch pand of een monument? Raadpleeg de duurzaamheidsadviseurs van Erfgoed Leiden voor advies. Soms zijn er meer mogelijkheden dan u denkt, of kan iets op een andere manier worden gerealiseerd. Vraag een gratis maatwerk-energieadvies voor uw woning aan. Kijk op www.erfgoedleiden.nl/bouwen en op www.degroenemenukaart.nl/leiden.
7. Duurzame Huizenroute
Op 28 oktober en 4 november 2023 is de landelijke Duurzame Huizenroute. Bewoners delen vol enthousiasme hoe ze hun energieverbruik hebben verminderd. Kom langs en laat u inspireren! Kijk op www.duurzamehuizenroute.nl/leiden.
8. Milieu Centraal
Wilt u uw huis aardgasvrij maken? Ga naar de website van Milieu Centraal voor praktische en onafhankelijke tips en adviezen: www.milieucentraal.nl/aardgasvrij.
Isoleren van uw huis kost geld, maar u hoeft niet alles in één keer te doen. Begin met één maatregel en gebruik de besparingen op uw energierekening om de volgende isolatiemaatregel te financieren.
De hoogte van de kosten is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die nodig zijn. Er is een landelijke subsidie voor dak-, muur-, vloer- en raamisolatie. De subsidie is per vierkante meter en verdubbelt als u binnen twee jaar twee of meer maatregelen neemt. U kunt deze subsidie ook combineren met een warmtepomp of zonneboiler. VvE's kunnen ook subsidie aanvragen.
Vind meer informatie over subsidies, kosten, financieringsopties en doe-het-zelfmogelijkheden op www.milieucentraal.nl of gebruik de subsidiecheck www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck.
Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk en Inkomen en Cultuur:
“Met het Isolatieoffensief willen we alle woningeigenaren in beweging krijgen. De gemeente zet zich in voor Leidenaars die dit het hardste nodig hebben. Andere inwoners en pandeigenaren willen we informeren en activeren zodat zij op eigen initiatief gaan verduurzamen. Hiervoor organiseren we collectieve inkoopacties en zijn landelijke subsidies en of leningen beschikbaar. De campagne Wil jij mijn dichter zijn? nodigt u met een kwinkslag uit tot nadenken over verduurzamen en zet de voordelen van isoleren op een rijtje. Als het binnen uw mogelijkheden ligt, zet dan ook een stap om uw huis te isoleren. Samen werken we aan een duurzaam Leiden: een fijne plek om te wonen, nu en in de toekomst.”
Voorlopig geen isolatie aan buitenkant van muur of dak
In uw spouwmuur of onder uw dakpannen kunnen beschermde dieren, zoals vleermuizen of gierzwaluwen, verblijven. Dit is niet schadelijk voor uw huis, maar volgens de Wet Natuurbescherming moet u er wel voor zorgen dat de dieren niet worden verstoord of gedood. Daarom moet er vóór isolatie aan de buitenkant van de muur of het dak onderzoek worden gedaan en moeten er maatregelen worden genomen door het isolatiebedrijf. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl.
Hoe kunt u dan wel uw muur en dak isoleren? U kunt isolatie aan de binnenkant overwegen. Vraag uw adviseur naar meer informatie!
Wat u altijd kunt doen:
- Thermostaat graadje lager, warme trui aan.
- Alleen ruimtes verwarmen waar je bent.
- Dranger op de deur.
- Kieren dichten of tochtstrips.
- Kort of minder warm douchen.
- Waterbesparende douchekop.
- Gordijnen inkorten - zodat de verwarming vrij blijft.
- Gordijnen voor de voordeur of in de hal.
- Oude of tweede koelkast weg.
- Led-verlichting.
Kijk ook op www.gagoed.nl voor tips over energiebesparing.
- 27 oktober: Mobiel energiepunt Diamantplein
- 28 oktober: Mobiel energiepunt Huigpark
- 28 oktober: Duurzame huizenroute door heel Leiden
- 4 november: Duurzame huizenroute door heel Leiden
- 11 november: Mobiel energiepunt Gamma Leiden Noord
- 16 november: Mobiel energiepunt pleintje IJsselkade
- Vanaf januari: Aanbod centrale inkoopactie via de gemeente
- Vanaf maart: Mobiel energiepunt in Leidse wijken
Special: Week tegen Armoede
Het leven is een stuk duurder geworden. Dat merken we bijvoorbeeld aan onze boodschappen, energierekening en verzekeringen. Voor inwoners met een laag inkomen of een kleine buffer hakken de hogere kosten er extra hard in. Heeft u moeite om rond te komen? Mist u het overzicht? Of heeft u zorgen over geld? Dan kunt u op verschillende manieren ondersteuning of hulp krijgen.
Abdelhaq Jermoumi, Wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs:
“Geldzorgen bepalen je hele leven. Het geeft stress. Het maakt dat je dingen niet meer kunt doen. En het geeft schaamte. Terwijl het echt iedereen kan overkomen. Steeds meer mensen in onze stad hebben moeite om rond te komen. De gemeente steunt deze inwoners. Want het is belangrijk dat iedereen mee kan doen.”
Heeft u een laag inkomen of een laag middeninkomen? Dan zijn er verschillende financiële regelingen die u via de gemeente aan kunt vragen. U kunt bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor kinderopvang, sport- en cultuurcontributie (voor uzelf en/of uw kinderen) en schoolspullen. Op die manier kunnen u en uw kinderen toch mee blijven doen. Ook kunt u gebruik maken van een voordelige zorgverzekering. Verder kunt u kwijtschelding aanvragen van gemeentelijke belastingen. Dat scheelt weer in uw maandelijkse uitgaven.
Heeft u financiële problemen of maakt u zich zorgen over geld? Neem dan contact op met de Stadsbank van de gemeente Leiden. U kunt bij de Stadsbank terecht als u schulden heeft, maar ook als u vragen heeft over uw financiële situatie. Via de Stadsbank kunt u ook een gratis budgetcursus volgen. U leert dan bijvoorbeeld meer over internetbankieren. Of hoe u uw administratie goed op orde krijgt. Met de juiste hulp komt u sneller uit de zorgen. Dat geeft weer meer rust.
U staat er niet alleen voor! Kijk op www.leiden.nl/rondkomen naar de mogelijkheden.
Lukt het niet om een regeling aan te vragen? Kom dan naar het inloopspreekuur van Een Goede Buur, het Informatiepunt Digitale Overheid of het Leids Steunloket Migranten. Deze drie organisaties helpen u met het aanvragen van regelingen als u er zelf niet uit komt. Hiernaast vindt u een overzicht van de inloopspreekuren. U kunt zonder afspraak binnen lopen.
Let op:
Komt u naar een inloopspreekuur? Vergeet dan niet uw DigiD mee te nemen. U heeft deze nodig om een regeling aan te vragen. Heeft u nog geen DigiD? Tijdens het inloopspreekuur krijgt u hulp om een DigiD aan te vragen.
Een Goede Buur (Incluzio)
In alle Huizen van de Buurt
- Maandag 09.00 - 11.00 uur
- Dinsdag 09.00 - 11.00 uur
- Donderdag 13.00 - 15.00 uur
U vindt Een Goede Buur bij u in de buurt op: www.incluzioleiden.nl/huizen-van-de-buurt
Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)
Bibliotheek Nieuwstraat (Nieuwstraat 4)
- Maandag 13.30 - 16.30 uur
- Dinsdag 10.30 - 13.00 uur
- Donderdag 19.00 - 21.00 uur\
- Zaterdag 11.30 - 14.00 uur
Bibliotheek Stevenshof (Trix Terwindtstraat 6)
- Woensdag 10.30 - 12.30 uur
Bibliotheek Het Gebouw (Arubapad 4)
- Donderdag 14.00 - 16.00 uur
Het Leids Steunloket Migranten
Het Gebouw (Arubapad 2)
- Maandag 12.30 - 15.30 uur
- Op donderdag van 11.00 – 14.00 uur werkt het steunloket op afspraak.
Voor het maken van een afspraak mailt u naar info@leidssteunloket.nl of belt u +316 858 874 63.
- Op www.berekenuwrechtplus.nl checkt u voor welke regelingen u in aanmerking komt.
- De vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie kunnen u helpen om uw administratie weer op orde te brengen én te houden. Meer informatie: www.humanitas.nl/afdeling/rijnland/.
- Op www.geldfit.nl en www.nibud.nl vindt u ook handige financiële tips en adviezen.
Gemeenteberichten 13 t/m 19 oktober
In verband met het herfstreces zijn er in de week van 16 tot en met 20 oktober geen raads- en commissievergaderingen. De eerste commissievergadering na de vakantie staat gepland op 24 oktober.
Via www.gemeenteraadleiden.nl bezoekt u het raadsinformatiesysteem Parlaeus. Daar vindt u de kalender, agenda, stukken en besluiten van de gemeenteraad en raadscommissies.
Informatie
Heeft u vragen over de gemeenteraad of de vergadering? Neem contact op met de griffie, via griffie@leiden.nl of 06 - 361 625 75. E-mails aan de gemeenteraad kunt u ook naar dit adres sturen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De adressen en telefoonnummers van de raadsleden vindt u op www.gemeenteraadleiden.nl.
Vergunningaanvragen
De burgemeester heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- Lindestraat: Marloes&Co - Evenement Ons Doel zaterdag 28 oktober 2023 van 11.00 - 14.00 uur (cat. 1).
- De Regenboog en route: Particulier - Kinderstoet Sint Maarten Zaterdag 11 november 2023 van 17.30 - 18:30 uur (cat.1).
- Haarlemmerstraat: Centrummanagement Leiden - Liever in Leiden Dag zaterdag 25 november 2023 van 09.00-17.00 uur (cat. 1).
- Ankerpark/Zijlpoort: Reederij de Hydrograaf B.V. - Pakjesbootdagen Leiden 2023 maandag 27 en dinsdag 28 november van 10.00-19.30 uur (cat.1) en woensdag 29 november 2023 van 10.00-19.30 uur.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de aanvragen tot twee weken na publicatie schriftelijk indienen bij Bureau Evenementen van de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Verleende vergunningen
De burgemeester heeft voor de volgende evenementen vergunning verleend:
- Morsweg: K.S.R.V. Njord – Huldiging Wereldkampioen zondag 8 oktober 2023 van 13.00 - 19:00 uur (cat. 1).
- Rapenburg: De Collectie - Jubileum IIAS vrijdag 13 oktober 2023 van 10.00-19.00 uur (cat. 1).
- Lammermarkt en Beestenmarkt: Vereniging Ongekend Talent - Reuring maken voor festival zaterdag 14 oktober 2023 van 11.00 - 13:00 uur (cat. 1).
- Vondellaan thv nr. 51: tkchallenge - 24 uur voor Issoria donderdag 26 oktober 2023 van 17.00-21.00 uur en vrijdag 27 oktober 2023 17.00-21.00 uur (cat. 1/2a (70 dB(A)).
- Hooglandse kerkgracht: Kreativ Events Nederland - Nostalgische Kerstmarkt woensdag 13 december 2023 tot en met zaterdag 16 december 2023, dagelijks van 12.00-21.00 uur (cat. 1 tot 20.00 uur). Zondag 17 december 2023 van 13.00-17.00 uur (cat. 1).
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag. postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
‘Hof36’; instellen diverse verkeersmaatregelen Kanaalweg – Alfabetweg – Pallas Athenaweg
Op 9 oktober 2023 is besloten het bovenstaande ontwerp verkeersbesluit vast te stellen. Het ontwerp verkeersbesluit is vanaf 13 oktober 2023 te vinden in het Gemeenteblad, www.overheid.nl. Daarnaast kan in het Stadskantoor een papieren versie van het verkeersbesluit worden ingezien.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na datum van publicatie in het Gemeenteblad hun zienswijze indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden. Dat kan via www.leiden.nl/contact of schriftelijk naar postbus 9100, 2300 PC Leiden onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp verkeersbesluit ‘Hof36’. Een mondelinge zienswijze is mogelijk na afspraak via tel 14 071.
De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in het definitieve besluit van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit.
Personen uitgeschreven uit de Basisregistratie personen
In de periode voorafgaand aan deze publicatie zijn de volgende personen op grond van de Wet BRP uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Besluit 28-09-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- A. Recepoğlu, 26-06-1987, 12-07-2023
- C.J.P. Wijling, 21-09-1984, 17-08-2023
Besluit 05-10-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- A. Muharremi, 11-08-2004, 31-07-2023
- B.W. Łazarska, 29-07-1963, 07-09-2023
Ingeschreven bij RNI
Volgens artikel 2.22, eerste lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), heeft het college bovenvermeld besluit genomen en zijn de gegevens met betrekking tot de verblijfplaats gewijzigd in: vertrokken naar ’Onbekend’ en ingeschreven in de registers van de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen).
De brief, waarin het voornemen voor dit besluit tot uitschrijving is aangekondigd, is eerder gestuurd naar het adres dat als laatste bekend is van deze personen. De datum van deze brief is tevens de datum van de uitschrijving. De datum van het besluit is minimaal vier weken na verzending van deze brief.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na de datum van het besluit, bezwaar maken tegen dit besluit. Vermeld hierbij naam en adres van de indiener, datum en omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit. Het bezwaarschrift kunt u richten aan: Burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Dit kan ook via www.leiden.nl/bezwaar. U heeft daarvoor een DigiD nodig.
Vergunningaanvragen
Bij de gemeente zijn de volgende aanvragen binnengekomen.
Omgevingsvergunning regulier
- Admiraal Banckertweg 17, vervangen damwandbeschoeiing, 2-10-23, Z/23/3583714
- Cobetstraat 79, 81, 83, 87 en 89, plaatsen zonnepanelen, 30-9-23, Z/23/3582966
- Faljerilstraat 10, plaatsen dakkapel voorzijde, 4-10-23, Z/23/3583864
- Herensteeg 9/ 11A, plaatsen zonnepanelen, 28-9-23, Z/23/3581788
- Hoge Rijndijk 267, plaatsen gebouw t.b.v. parkeervoorziening, 4-10-23, Z/23/3584362
- Hooglandse Kerkgracht 26, verwijderen kerkbanken, 4-10-23, Z/23/3583892
- Hugo de Vriesstraat 21, legalisering verbouwing van winkel naar woning, 29-9-23, Z/23/3582965
- Kaasmarkt 8, splitsen woning, 4-10-23, Z/23/3584363
- Morgenstertuin 3, realiseren nokverhoging, 4-10-23, Z/23/3583865
- Morssingel/ Stationsplein, wijziging lichtmastreclame, 29-9-23, Z/23/3582953
- Oude Varkenmarkt 13, veranderen dak en plaatsen zonnepanelen, 29-9-23, Z/23/3582226
- Paardentramhof 2, plaatsing airco aan buitengevel, 4-10-23, Z/23/3584171
- Pesthuislaan 7, wijzigen gebruik t.b.v. zakelijk en particulier verhuur tot verbouwing, 28-9-23, Z/23/3581790
- Pieter de la Courtstraat 58, plaatsen schuur in de achtertuin, 1-10-23, Z/23/3582967
- Rapenburg 83, vervanging toiletpot, 3-10-23, Z/23/3583810
- Seringenstraat 4, rolluik boven geveltuintje plaatsen, 3-10-23, Z/23/3583825
- Vijf Meilaan 137, tijdelijk wijzigen gebruik van school naar ateliers, 29-9-23, Z/23/3582155
- Vijf Meiplein 192, koelsysteem op het dak plaatsen, 29-9-23, Z/23/3582960
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
Omgevingsvergunning regulier
- Akeleituin 2, uitbouwen woning, 2-10-23, Z/23/3534751
- Akeleituin 5, realiseren dak uitbouw, 4-10-23, Z/23/3572685
- Gasthuiswijk Haagweg zuid, aanvullende bomenkap van 12 bomen in de Gasthuiswijk, in diverse straten, 2-10-23, Z/23/3539323
- Hogewoerd 132, verbouwen winkel met bovenwoning tot 2 woningen, 18-9-23, Z/23/3530227
- Kasteelhof 12, plaatsen dakkapel voorzijde, 2-10-23, Z/23/3577000
- Kiljanpad, watergraven en verplanten bomen, 28-9-23, Z/23/3542994
- Kort Rapenburg 3, tijdelijk samenvoegen van twee appartementen, 29-9-23, Z/23/3570804
- Korvetwal 7, plaatsen dakkapel voorzijde, 2-10-23, Z/23/3578755
- Maansteenpad 2, intern verbouwen en plaatsen kozijnen, 28-9-23, Z/23/3548818
- Munnikenstraat t.h.v. nr. 87, kappen boom, 1-10-23, Z/23/3541576
- Oosterkerkstraat 14, vestigen van een keukenwinkel (detailhandel) op de begane grond van de Singeltoren, 2-10-23, Z/23/3548482
- Rijn en Schiekade 12, zonnepanelen plaatsen op dak, 28-9-23, Z/23/3572637
- Rijnsburgerweg 31E, brandveilig gebruik kinderdagverblijf, 28-9-23, Z/23/3534335
- Roodenburgerstraat t.h.v. nr. 46, kappen boom, 1-10-23, Z/23/3541585
- Stadhouderslaan 5, uitbouwen achterzijde, 2-10-23, Z/23/3540300
- Veilingkade, tussen de Lammenschansweg en de Meloenstraat, kappen van 11 bomen, 28-9-23, Z/23/3561605
Omzettingsvergunning
- Rembrandtstraat 18, kamerverhuur met 6 wooneenheden, 1-10-23, Z/23/3561788
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Publicatie beschikking omgevingsvergunning milieuneutraal Darwinweg 24 te Leiden
Een bedrijf kan een aanvraag doen voor een omgevingsvergunning die niet leidt tot andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu dan volgens de geldende omgevingsvergunning is toegestaan en die niet leidt tot een andere inrichting dan waarvoor eerder een omgevingsvergunning is verleend. Dit staat in artikel 3.10, derde lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. De aanvraag gaat over het aanwijzen van een ruimte als ODG ruimte.
Bezwaar
Als u het niet eens bent met onze beschikking, dan kunt u bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden. Dat doet u met een brief, ook wel een bezwaarschrift genoemd. Deze brief stuurt u binnen zes weken na de dag dat deze beschikking bekend is gemaakt. U schrijft in uw brief: uw naam en adres, de datum waarop u de brief stuurt, het zaaknummer, waar u het niet mee eens bent en waarom en uw handtekening.
U stuurt uw brief op één van de volgende manieren: per e-mail aan bezwaarschrift@odwh.nl of per post aan Omgevingsdienst West-Holland, postbus 159, 2300 AD Leiden. U kunt uw brief niet sturen naar e-mailadressen van medewerkers. Uw brief wordt dan niet in behandeling genomen.
Voorlopige voorziening
Heeft u bezwaar gemaakt? En is er spoed? Als dat zo is, dan kunt u vragen om een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag. Dit betekent dat de rechter kan bepalen dat de beschikking nog niet ingaat. Deze beslissing geldt dan totdat er naar uw bezwaarschrift is gekeken. U stuurt uw verzoek om voorlopige voorziening naar: De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag Sector bestuursrecht, postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt uw verzoek ook digitaal indienen. Dit doet u bij de rechtbank Den Haag. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD of eHerkenning) nodig. Op de genoemde website vindt u meer informatie. Wij vragen u om een kopie van uw verzoek om voorlopige voorziening te sturen naar:
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden
Per adres Omgevingsdienst West-Holland, postbus 159, 2300 AD Leiden.
Informatie
Meer informatie bij de Omgevingsdienst West-Holland via (071) 4083100 of info@odwh.nl. Vermeld hierbij het zaaknummer: 2023-010766.
Publicatie beschikking saneringsplan Lammenschansweg 2 te Leiden
De Omgevingsdienst West-Holland heeft een melding ontvangen ingevolge artikel 29 en 37 (ernst en spoedeisendheid) en 28 en 39 (goedkeuring saneringsplan) van de Wet bodembescherming (Wbb), ingediend door KP Adviseurs BV, namens Vorm Ontwikkeling BV. Het betreft een verzoek tot het afgeven van een beschikking inzake de instemming met het ingediende saneringsplan voor de locatie Lammenschansweg 2 te Leiden, kadastraal bekend als gemeente Leiden, sectie M, perceelnummer 8403. De locatie is geregistreerd onder de locatiecode AA054607222.
Verkorte procedure
De melder heeft verzocht de behandeling volgens de verkorte procedure te laten verlopen. Wij hebben besloten dit verzoek te honoreren. De beschikking zal derhalve zonder voorafgaande ontwerpfase worden gepubliceerd. De stukken worden niet ter inzage gelegd.
Beschikking
Wij hebben besloten dat sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging waarvan de sanering niet spoedeisend is en in te stemmen met het saneringsplan.
Bezwaar
Volgens artikel 7:1 van de Awb kan door de belanghebbende(n) bij gemeente Leiden een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend tegen dit besluit. Dit moet binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit, onder vermelding van ons kenmerk: D2023-020672 3/3 "Awb-bezwaar" in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Dit bezwaar dient te worden gericht aan de gemeente leiden, per adres Omgevingsdienst West-Holland, postbus 159, 2300 AD Leiden.
Vermeld in uw bezwaarschrift: uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift stuurt, het zaaknummer, waar u het niet mee eens bent en waarom en uw handtekening.
U kunt uw bezwaar ook digitaal indienen via de volgende link: https://www.zuid-holland.nl/online-regelen/bezwaar/@8075/bezwaar-beslissing/. Persoonlijke e-mailadressen van medewerkers staan niet open voor het ontvangen en in behandeling nemen van bezwaarschriften.
Voorlopige voorziening
Als u een bezwaarschrift heeft ingediend kan, in spoedeisende gevallen, ook een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan. De Voorzieningenrechter kan bepalen dat dit besluit niet van kracht wordt in afwachting van de behandeling van het bezwaarschrift.
U stuurt uw verzoek om voorlopige voorziening naar: De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Dit verzoekschrift kunt u ook digitaal indienen via het digitale loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van Raad van State. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD of E-Herkenning).
Wij verzoeken u een afschrift van het verzoek om voorlopige voorziening toe te sturen aan:
De gemeente Leiden, per adres Omgevingsdienst West-Holland, postbus 159, 2300 AD Leiden.
Informatie
Heeft u vragen? Neem dan contact op met de heer P. van Oven via 06 - 820 698 48 of p.vanoven@odwh.nl. Vermeld hierbij het zaaknummer: 2023-011672.
Kennisgeving BUS melding Oude Varkenmarkt thv 2-3 te Leiden
De Omgevingsdienst West-Holland heeft namens burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden een melding ontvangen ingevolge artikel 39b (BUS melding, tijdelijk uitplaatsen) van de Wet bodembescherming (Wbb), ingediend door Stantec B.V. namens Liander N.V. Het betreft een melding voor de locatie Oude Varkenmarkt thv 2-3 te Leiden. De locatie is geregistreerd onder de locatiecode AA054608874.
Procedure
Deze kennisgeving staat los van de controle of de melding in overeenstemming is met artikel 39b van de Wbb. De Omgevingsdienst deelt de saneerder binnen circa vier weken na ontvangst van de melding schriftelijk mee of de melding in overeenstemming is met artikel 39b Wbb. Deze mededeling is geen beschikking in de zin van art. 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht. Inspraak, ter visielegging, zienswijze, bezwaar en beroep is dan ook niet van toepassing op de mededeling. Indien de melding in overeenstemming is met artikel 39b Wbb kan de saneerder vanaf vijf weken na de datum ontvangst melding, starten met de sanering.
Informatie
Meer informatie bij de Omgevingsdienst West-Holland via (071) 408 31 00 of meldingwbb@odwh.nl. Noem hierbij het zaaknummer: 2023-012761.