Stadskrant week 39
Stadskrant 28 september 2023
In de buurt Haagweg Zuid zijn ‘Buurtouders’ actief. In deze buurt was het de afgelopen jaren op bepaalde momenten onrustig. Reden voor een aantal ouders om zich te verenigen om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren.
De ouders wonen zelf in de buurt en hebben een sterke band met de gemeenschap. Ook hebben zij een voorbeeld- en mentorrol voor jongeren. “Wij willen de jeugd mogelijkheden bieden, maar ook samen met hen ontwikkelen. Eigenwaarde en zelfrespect zijn hierbij sleutelwoorden.”
Activiteiten
De buurtouders lopen in groepsverband rondes in de buurt. Ze zijn te herkennen aan hun buurtouder-jas. Ze zijn zo een makkelijk aanspreekpunt voor jongeren. Ze organiseren verschillende activiteiten voor en met jongeren uit de buurt, zodat jongeren zich thuis gaan voelen in hun buurt. Zo spelen jongens- en meidenteams elke week zaalvoetbal. Dit is een groot succes.
Toekomst
De buurtouders hebben goed contact met verschillende organisaties in de buurt, zoals de moskee en BuZz. Ook kijken zij hoe ze hun activiteiten kunnen uitbreiden en willen zij hier graag andere ouders bij betrekken. Interesse? Mail naar buurtoudersleidenzuid@hotmail.com.
Wilt u graag minder steen en meer groen in uw tuin, maar weet u niet waar u moet beginnen? Start dan - lekker overzichtelijk - met een vierkante meter groen. Hoe u dat aanpakt, leest u op www.gagoed.nl onder ‘Ik ben een bewoner’.
Hier vindt u een flyer met een stap-voor-staphandleiding, diverse tips voor een vierkante meter groene weelde en een filmpje met uitleg. Het filmpje kunt u ook bekijken via youtu.be/3A6WFMwSqyo. En wist u dat u de overgebleven tegels ook nog op kunt laten halen? Mail hiervoor naar aandeslag@leiden.nl. Hopelijk krijgt u de smaak te pakken en gaat u daarna voor 2 m2. Succes!
Nog even en Leiden viert weer feest. Het Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober staat voor de deur. Kermis, het café, de taptoe, de optocht, kortom; een boel gezelligheid en een boel geld uitgeven waarschijnlijk.
Heeft u gespaard of geld opzij gezet voor 2 en 3 oktoberrrrr? Sparen is eigenlijk altijd een goed idee. Wilt u uw geldzaken op orde hebben? Dan kunt u maandelijks geld opzij zetten om een buffer op te bouwen om onverwachte uitgaven op te vangen. Of u kunt ervoor kiezen om te sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto, een vakantie of Leidens Ontzet.
Financiële rust
Lukt het u om rond te komen en wat te sparen? Dan geeft dat financiële rust. Heeft u steeds moeite om rekeningen te betalen? Dan kunt u vrijblijvend een gesprek aangaan met de Stadsbank. De medewerkers van de Stadsbank staan voor u klaar om u op een laagdrempelige manier te helpen om uw geldzaken op orde te krijgen door informatie of advies te geven.
Tijdens het Leidens Ontzet (dinsdag 3 oktober) zijn de balies in het Stadskantoor gesloten. Op woensdag 4 oktober is de gemeente weer open volgens de normale openingstijden.
Wilt u langskomen? Maak dan eerst een afspraak via www.leiden.nl/afspraak. U kunt ook bellen naar tel. 14 071.
Let op!
Vraag uw reisdocument of rijbewijs op tijd aan. Door de feestdagen kan uw aanvraag van officiële documenten langer duren.
Het Leidens Ontzet komt eraan. Dit betekent dat er dinsdag 3 oktober geen minicontainers worden geleegd.
Hiervoor staat een vervangende ophaaldag gepland: zaterdag 30 september. Via de Afvalwijzer-app of www.leiden.nl/ophaalschema ziet u wat er precies verandert.
In Leiden zijn weer ligplaatsen voor pleziervaartuigen beschikbaar. De uitgifte van de vergunningen gebeurt op basis van een wachtlijst.
Van 1 oktober 2023 tot en met 15 oktober 2023 is de lijst met beschikbare ligplaatsen en informatie over de procedure van aanvragen of bezwaar maken te lezen via www.leiden.nl/ligplaatsvergunning.
Lukt het niet via het internet? Dan kunt u de formulieren en lijst met beschikbare plekken inkijken en invullen bij balie 1.2 van het Stadskantoor op Bargelaan 190. Vragen? Bel het servicepunt of maak een afspraak voor de balie via tel. 14 071.
De zonnebrand staat nog op mijn keukentafel, maar in het gras liggen al bladeren. Toen ik dit weekend door de stad fietste, en het voelde alsof het lente was, zag ik de bladeren aan de bomen geler worden, en er lagen zelfs al bladeren in het gras. De herfst is dichtbij, dacht ik. Hoewel ik erg van de zomer houd, heeft de herfst toch ook zijn charme. De stad ziet er kleurrijk uit, en het is hét moment waar ik als wethouder Klimaat naar uitkijk. Het plantseizoen!
Het najaar is de ideale periode om allerlei vaste planten, sierheesters, struiken en bomen aan te planten. De grond is dan nog vrij warm en voldoende vochtig, waardoor de plantenwortels extra goed ontwikkelen. De komende maanden worden ook in Leiden flink wat bomen geplant. Zo worden er onder andere 25 extra bomen geplant bij de Zoeterwoudseweg, 40 in polderpark Cronesteyn, 10 in de binnenstad, maar ook in andere wijken zoals 45 in de Gasthuiswijk, 15 in de Professorenwijk en 15 in Noorderkwartier Oost. In deze periode vervangt de afdeling Beheer ook zieke, niet aangeslagen of omgewaaide bomen.
Ook u kunt tijdens het plantseizoen in uw tuin aan de slag, nú is het moment! Als u in de herfst plant kunt u komend voorjaar genieten van meer groen, meer verkoeling, minder wateroverlast en een mooiere tuin. Leuk voor u maar bijvoorbeeld ook voor de bijen en vlinders in de stad. Wilt u meer weten over bomen in Leiden? Neem eens een kijkje op www.leiden.nl/bomen, daar vindt u een video.
Special: Omgevingswet
Op 1 januari 2024 gaat een nieuwe landelijke wet in: de Omgevingswet. Deze wet zorgt voor meer samenhang in het benutten en beschermen van onze leefomgeving. Voor inwoners en ondernemers verandert het een en ander. Wat houdt de Omgevingswet in? Wat betekent het voor de stad Leiden en wat gaat u ervan merken?
Mijlpalen invoering Omgevingswet
- September 2023: Start voorlichtingscampagne
- 1 januari 2024: Start Omgevingswet en
De Omgevingswet is een nieuwe wet, die voor heel Nederland geldt. Hierin staan alle regels voor én over de fysieke leefomgeving. Kortom een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. Deze wet gaat ook voor Leiden gelden. De startdatum is 1 januari 2024.
Nederland kent nu veel verschillende wetten en regels voor de buitenruimte, zoals bodem, water, wegen, milieu, monumenten, natuur, geluid en bouwen. Deze losse wetten en regels staan nu vaak de ontwikkeling van innovatieve en duurzame initiatieven in de weg. Die initiatieven hebben we hard nodig want we staan voor ingewikkelde keuzes en de beschikbare ruimte is beperkt. Denk bijvoorbeeld aan de omschakeling naar duurzame energie. Daarom worden 26 wetten en een paar honderd regelingen op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigd en gebundeld in één Omgevingswet.
Bouwen aan betere besluitvorming en uitvoering
Een belangrijke verbetering van de nieuwe wet is dat de fysieke leefomgeving meer in samenhang wordt gezien en benaderd. Het is de bedoeling dat we makkelijker en beter besluiten nemen over de Leidse buitenruimte. Ambtenaren, inwoners en ondernemers hebben in de toekomst via het Omgevingsloket toegang tot dezelfde informatie. Bovendien gaat het aanvragen van een vergunning straks sneller en kunt u terecht bij één omgevingsloket. Maar zover is het nog niet. Nog nooit heeft iemand in Nederland met de Omgevingswet gewerkt. Dat zal in het begin wennen zijn. Net als bij een verbouwing staat nog niet alles meteen op z’n plek. We zullen soms extra met elkaar praten en inzien dat een ingeslagen weg toch niet de beste was. Uiteindelijk moeten de besluitvorming en het realiseren van plannen onder de Omgevingswet sneller en beter worden.
Initiatief - advies - toetsing
Inwoners, ondernemers en overheden zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit en ontwikkeling van onze leefomgeving. De Omgevingswet helpt om een nieuwe onderlinge rolverdeling die meer past bij deze tijd, waar te maken. Naarmate de gemeente (digitaal) steeds duidelijker maakt wat waar in de stad mag en gewenst is, ontstaat er meer ruimte voor en helderheid over mogelijke initiatieven van bewoners en ondernemers. Initiatiefnemers mogen meer zelf hun plannen uitwerken en moeten belanghebbenden daar bij betrekken. De gemeente krijgt een meer adviserende en toetsende rol.
De Omgevingswet heeft als doel dat beleid goed aansluit bij de stad en haar inwoners. Daarom is participatie een belangrijk aandachtspunt: zo vroeg mogelijk meedenken, meedoen en soms ook samen ontwikkelen. In Leiden hebben we bijvoorbeeld een participatieplatform: doemee.leiden.nl. Veel inwoners praten hier mee over projecten en initiatieven in de stad. Ook ontwikkelaars en andere initiatiefnemers zijn volgens de Omgevingswet straks verplicht buurtbewoners goed te betrekken bij hun plannen. Wilt u meer weten? Kijk op www.leiden.nl/participatie.
Misschien bent u al betrokken geweest bij de Omgevingsvisie of het Ontwikkelperspectief voor Leiden Zuidwest, De Mors of Leiden- Noord. Of u heeft de behandeling van besluiten in de gemeenteraad gevolgd. Maar het kan ook zijn dat u nog weinig weet van de Omgevingswet, net als veel Leidenaren.
Inwoners van Leiden
Misschien merkt u in eerste instantie niets. Maar als u iets wilt verbouwen aan uw huis of tuin en u vraagt een vergunning aan dan gaat dat straks anders. U zoekt de regels op in het nieuwe, digitale Omgevingsloket, en kunt de vergunning ook direct aanvragen in het loket. Ook kunt u meedenken over de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan in de stad. En over initiatieven, groot en klein, bij u in de buurt. Dat kan nu ook al, want we zijn al aardig op weg met de nieuwe werkwijze van de Omgevingswet. De bedoeling van de nieuwe wet is dat de belangen van alle spelers in de stad op tafel liggen. Zodat de juiste keuzes gemaakt worden, zo transparant mogelijk. En dat de stad zich ontwikkelt vanuit de wensen van de bewoners en gebruikers in de stad.
Ondernemers in de stad
Bent u een ondernemer met een idee of een initiatief in de buitenruimte? Mooi, want daar biedt de Omgevingswet juist ruimte voor. De kaders voor de nieuwe plannen zijn geformuleerd in de Omgevingsvisie (het Leidse toekomstplan) en het Omgevingsplan (de regels voor de fysieke leefomgeving). Dat betekent voor u niet per se dat de regels per 1 januari 2024 veranderen maar wel dat ze terug te vinden zijn in het nieuwe digitale Omgevingsloket. Het is de bedoeling dat u in de toekomst via een landelijke centrale website – het digitale Omgevingsloket - alle informatie uit de Leidse Omgevingsvisie en het Leidse Omgevingsplan kunt terugvinden. Hier kunt u alle regels van een bepaalde locatie op een digitale plattegrond inzien. Daarnaast kunt u in het Omgevingsloket checken of een vergunning of melding nodig is voor uw initiatief, en deze via hetzelfde loket aanvragen. Check ook de voorwaarden rond het informeren van de directe omgeving over uw nieuwe plannen.
Bij de start van de Omgevingswet, komt er een nieuw digitaal Omgevingsloket. Op deze landelijke centrale website kunt u in de toekomst alle informatie vinden over de fysieke leefomgeving in Leiden. Tot 2032 zullen steeds nieuwe aanvullingen in het loket verschijnen. Het nieuwe Omgevingsloket kent drie onderdelen:
1. Vergunningencheck: u kunt hier kijken of u een vergunning nodig heeft of melding moet doen van uw activiteit.
2. Aanvragen van vergunningen: hier kunt u direct digitaal uw vergunning aanvragen of melding doen.
3. Regels op de kaart: op een digitale kaart ziet u welke regels gelden op de gekozen locatie, of dat nu heel de stad Leiden is of uw directe buurt.
Meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning in het nieuwe Omgevingsloket volgt eind dit jaar.
Bij de Omgevingswet horen andere officiële stukken waar het gemeentelijk beleid in vastgelegd wordt. De koers voor toekomstige ontwikkelingen ligt vast in de Omgevingsvisie. De juridische kaders en regels liggen vast in het Omgevingsplan.
In de infographic wordt de samenhang tussen visie, plan en de projecten in de stad uitgelegd.
Kaders en regels in het Omgevingsplan
In één Omgevingsplan liggen straks alle juridische kaders en regels die in de stad gelden, vast: wat kan en wat mag in de fysieke buitenruimte? En welke voorschriften gelden daarbij? Onder andere alle geldende bestemmingsplannen worden op 1 januari 2024, bij de start van de Omgevingswet, opgenomen in het Leidse Omgevingsplan. Het grote voordeel van zo'n Omgevingsvisie en Omgevingsplan is dat beleid en regels beter op elkaar zijn afgestemd.
Om de bewoners en ondernemers van Leiden voor te bereiden op de komst van de Omgevingswet, is een reeks van uitlegfilmpjes gemaakt. Hier wordt in het kort uitgelegd wat de Omgevingswet betekent én kan betekenen voor de stad en haar inwoners.
Er zijn in totaal vier uitlegfilmpjes:
- Wat is de Omgevingswet
- Omgevingswet en Participatie
- Omgevingsloket en Omgevingsplan
- Omgevingsvisie 2040
De video’s worden gedeeld via social media en in de wekelijkse nieuwsbrief Stadsnieuws. U kunt de video’s daarna ook terugkijken op de gemeentelijke website. Kijk op www.leiden.nl/omgevingswet.
Aansluitend start de rijksoverheid met een informatiecampagne. Zo kunt u op landelijke websites een online advertentie over de Omgevingswet langs zien komen. Meer uitleg over het Omgevingsloket en de Wkb volgt eind dit jaar.
Leiden is een stad van ontdekkingen. Het kloppend hart in de regio. Een leefbare en duurzame stad, waarin we open staan voor nieuwe ideeën en behouden wat onze stad zo bijzonder maakt.
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in. De Omgevingswet is nieuw. We verbouwen de regelgeving eigenlijk terwijl de winkel open is. Alle losse wetten en regels vallen straks onder één nieuwe wet. Bovendien gaan inwoners, ondernemers en de gemeente anders met elkaar samenwerken. Dat zal in het begin wennen zijn en niet alles zal meteen vanaf 1 januari goed gaan. Uiteindelijk gaan we ervan uit dat met de Omgevingswet de plannen beter worden en de besluitvorming sneller gaat.
Deze nieuwe wet helpt ons samen te werken bij het maken van beleid en plannen die spelen in Leiden. ‘Doe mee’, zeggen we tegen u. 'Hoe kunnen we samen de schaarse ruimte precies goed indelen, zodat het goed aansluit bij de stad en haar inwoners?‘ Dat doen we met behulp van de Leidse Omgevingsvisie en het Leidse Omgevingsplan.
De Omgevingsvisie en Omgevingsplan geven ons duidelijk richting in het maken van keuzes voor de toekomst van onze stad Leiden. We gaan thema’s in de stad aan elkaar verbinden en de verschillende plannen meer in samenhang bekijken.
Ook is alle informatie over de ambities en plannen voor onze stad voor iedereen op eenzelfde manier digitaal beschikbaar in het nieuwe Omgevingsloket. Daar kunt u opzoeken wat er kan en mag bij veranderingen in de buitenruimte en kunt u ook gelijk digitaal een vergunning aanvragen.
Tot 2032 werken we aan het invoeren van de Omgevingswet, die verbouwing. Het zal samen met andere overheden en met de stad af en toe zoeken zijn hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Ik kijk er naar uit dit samen met u te doen en met u Leiden nog mooier te maken.
Op www.leiden.nl/omgevingswet staan links naar algemene, landelijke informatie en naar de Leidse ontwikkelingen. Kunt u het antwoord op een vraag niet vinden? Stuur dan een mailtje naar leiden2040@leiden.nl.
Special: Week tegen Eenzaamheid
In Nederland voelen meer dan een miljoen mensen zich eenzaam. Eenzaamheid is er in verschillende vormen en iedereen kan ermee te maken krijgen. Mensen kunnen zich eenzaam voelen als ze weinig contact hebben met anderen of een hechte band met iemand missen. Maar ook met anderen om u heen kunt u zich toch alleen voelen. Soms zorgen bepaalde gebeurtenissen in het leven voor gevoelens van eenzaamheid, bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, een verhuizing of met pensioen gaan. Ook als u minder mobiel bent, financiële problemen hebt of alleen bent tijdens feestdagen kunt u zich eenzaam voelen.
Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid van 28 september t/m 4 oktober is er in het hele land extra aandacht voor het thema eenzaamheid, ontmoeting en verbinding. Ook in Leiden worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Meer informatie over het programma vindt u op de volgende pagina.
Julius Terpstra, wethouder Wonen, Bouwen en Welzijn: “Eenzaamheid kunnen we niet zomaar oplossen. Maar we kunnen ons wel beter bewust zijn van de mensen om ons heen en actie ondernemen als we vermoeden dat iemand eenzaam is. En dat hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Een kort gesprek of een klein gebaar maken vaak al een groot verschil."
Wat kunt u voor een ander doen?
Als een familielid, vriend of buurtgenoot het moeilijk heeft, is het fijn om hem of haar te helpen. Dit kan al heel simpel door diegene aan te spreken en te vragen hoe het gaat. Nodig iemand bijvoorbeeld eens uit voor een kopje koffie, ga op bezoek of bedenk samen een (buurt)activiteit. Er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met u of met anderen. Kijk ook eens op www.eentegeneenzaamheid.nl/dit-kun-jij-doen/zo-maak-je-het-verschil.
Heeft u zelf hulp nodig?
Als u zich eenzaam voelt of meer sociale contacten wilt, kunt u altijd contact opnemen met de buurtcoach van Incluzio in uw Huis van de Buurt. Contactgegevens vindt u op www.incluzioleiden.nl/huizen-van-de-buurt .
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden verspreid door de stad verschillende activiteiten georganiseerd in het teken van ontmoeting en verbinding. Laagdrempelig en in de buurt.
Onderstaand vindt u een greep uit het programma. Het complete overzicht van de activiteiten vindt u op www.incluzioleiden.nl/weektegeneenzaamheid. U bent van harte welkom!
Huis van de Buurt Stevenshof
Ontmoet op vrijdag 29 september tussen 12.00 en 14.00 uur andere buurtbewoners tijdens de gratis wijklunch in winkelcentrum De Stevensbloem. Aanmelden kan in het Huis van de Buurt Stevenshof.
Huis van de Buurt het Gebouw
Op vrijdag 29 september is het van 14.00 tot 16.00 uur spelletjesmiddag in Huis van de Buurt Het Gebouw. Voor koffie of thee wordt gezorgd!
Huis van de Buurt Vogelvlucht
Kom op maandag 2 oktober tussen 13.00 en 15.30 uur een Crea Bea Bakkie doen in Huis van de Buurt Vogelvlucht. Creatief bezig zijn mag, hoeft niet. Ontmoeten van buurtbewoners en gezelligheid staan voorop.
Huis van de Buurt De Mors
Wandel op maandag 2 oktober van 10.30 tot 12.30 uur gezellig mee met de wandelclub en ontmoet buurtgenoten.
Huis van de Buurt Matilo
Vier 3 oktober met ons! Vanaf 12.30 uur is er gratis hutspot met klapstuk én toetje! Aanmelden kan via anja.ditewig@incluzio.nl of 06-23520929.
Huis van de Buurt Op Eigen Wieken
Vier op dinsdag 3 oktober vanaf 12.30 uur in Huis van de Buurt Op Eigen Wieken Leidens Ontzet met een Marokkaans getinte hutspot-lunch. Aanmelden kan bij Saïd 06-20570981 of Ilonka 06-20791819. De kosten bedragen € 1,- voor nieuwe eters en € 4,- voor onze regelmatige bezoekers. Voor iedereen is er een gratis drankje!
Huis van de Buurt De Kooi
Op woensdag 4 oktober van 13.00 tot 15.00 uur gaan op het Kooiplein (voor de Action) de voetjes van de vloer! Salsa dansen voor iedereen! Deelname is gratis.
Eenzaamheid is vaak lastig om zelf te doorbreken. Een steuntje in de rug kan dan heel fijn zijn. Maar om mensen te kunnen helpen, moeten we ze eerst in beeld hebben. Daarom start de gemeente Leiden eind september met het Signaalpunt Eenzaamheid.
Of u nu ondernemer bent, zorgverlener, een vriend, familielid of buur – als omstander valt u vaak als eerste op hoe het met een ander gaat. Maakt u zich zorgen over iemand, maar weet u niet goed wat u hiermee aan moet? Dan kunt u makkelijk en anoniem een melding doen via het Signaalpunt Eenzaamheid. Professionele welzijnsmedewerkers gaan vervolgens met uw signaal aan de slag. U hoeft verder niets te doen. Een signaal doorgeven kost u maar 30 seconden van uw tijd, terwijl het voor een ander echt het verschil kan maken. Ook als u zelf eenzaam bent en niet goed weet hoe u hieruit moet komen, kunt u bij het signaalpunt een melding doen.
Hoe geeft u een signaal door?
Het Signaalpunt Eenzaamheid vindt u op www.signaalpuntleiden.nl.
Wat gebeurt er met uw signaal?
De meldingen die bij het Signaalpunt Eenzaamheid binnen komen, worden opgepakt door medewerkers van welzijnsorganisatie Incluzio. Zij proberen met de betrokken personen in gesprek te komen en samen met hen te kijken naar passende mogelijkheden om hun eenzaamheid te verminderen. Op die manier worden mensen geholpen om weer stappen in de goede richting te zetten.
Enkele steden in Nederland maken al langer gebruik van een Signaalpunt Eenzaamheid. Wat zijn daar de ervaringen?
Regiotaxi:
“Onze chauffeurs krijgen tijdens hun ritten geregeld te maken met klanten die vertellen over hun thuissituatie of over andere persoonlijke zaken. Voor sommige klanten zijn dat de langste gesprekken die ze de hele dag hebben. Soms maakt de chauffeur zich ernstig zorgen, maar weet hij niet wat hij met de situatie aan moet. Sinds kort kunnen onze chauffeurs deze zorgen gelukkig ‘kwijt’ bij het signaalpunt.”
Apotheker:
“Onze medewerkers brengen ook medicijnen aan huis. Het komt daarbij regelmatig voor dat we bij mensen binnen worden gevraagd. Soms krijgen wij de indruk dat wij de enigen zijn waarmee de bewoners contact hebben. Als wij ons zorgen maken, melden wij dit wel eens bij de huisarts. Maar een huisarts gaat alleen op huisbezoek als er een directe medische noodzaak is, niet voor de gezelligheid. Het is fijn dat we nu in zo’n situatie gebruik kunnen maken van het signaalpunt.”
Kapper:
“Wij krijgen af en toe een man over de vloer die hier komt om zijn haar te laten wassen en knippen. Wij hebben het vermoeden dat de man niet meer goed voor zichzelf zorgt. Alsof hij bij ons zijn enige wasbeurt krijgt. We weten waar de man woont (aan de overkant), maar wisten eerst niet wat we moesten doen. Totdat we hoorden van het signaalpunt en daar een melding hebben gedaan. Het is goed om te weten dat er nu professionals met ons signaal aan de slag gaan.”
Eenzaamheid is meestal niet meteen aan iemand te zien. Toch zijn er bepaalde signalen die erop kunnen wijzen dat iemand eenzaam is. Hieronder hebben we verschillende signalen op een rijtje gezet.
Herkent u signalen bij iemand uit uw omgeving? Probeer dit dan eens met deze persoon te bespreken. Of doe een melding bij het Signaalpunt Eenzaamheid.
Lichamelijke signalen
- verslechterde zelfzorg
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- verhoogde spierspanning
- gebrek aan eetlust
Psychische signalen
- negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
- gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid
- gevoelens van verlatenheid
- teleurstelling
- verdriet
- boosheid
- verlies van vertrouwen in andere mensen
Sociale signalen
- weinig sociale contacten
- missen van sociale steun
Gedragsmatige signalen
- gebrek aan sociale vaardigheden
- mensen op afstand houden
- claimgedrag
- op zichzelf gericht zijn
- overmatig gebruik of verslaving
Levensgebeurtenissen
- overlijden van een naaste
- scheiding
- ziekte of beperking (van een naaste)
- verhuizing, migratie of sterk veranderde woonomgeving
- verlies baan
- financiële problemen
Gemeenteberichten 29 september t/m 5 oktober
Regionale commissie bezwaarschriften
Op vrijdagochtend 6 oktober 2023 worden de volgende zaken fysiek behandeld in het Stadskantoor van Leiden:
- Een bezwaarschrift gericht tegen het besluit op het WOO-verzoek van 20 februari 2023 (09.30 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen de intrekking van de verleende omgevingsvergunning voor De Heyderweg 1 in Leiden (10.15 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen de omgevingsvergunning voor Rijn en Schiekade 128 in Leiden (11.00 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen de last onder dwangsom voor Julianastraat 32 te Noordwijk (11.45 uur)
Op vrijdagmiddag 6 oktober 2023 worden de volgende zaken fysiek behandeld in het Stadskantoor van Leiden:
- Een bezwaarschrift gericht tegen het weigeren van de afgifte van een omgevingsvergunning voor het plaatsen van windschermen rondom het terras op locatie Vrouwenkerkhof 1 te Leiden (13.30 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen een omgevingsvergunning, onderdeel kapvergunning, - weigeren van de afgifte van een omgevingsvergunning voor het kappen van 5 dennen op locatie Beethovenweg 31 te Noordwijk (14.20 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen de weigering van de omgevingsvergunning voor het vernieuwen van de schuur bij de woning Rijnzichtweg 161 in Oegstgeest (15.10 uur)
Informatie
Wilt u een zitting bijwonen, stuur dan een mail aan bezwaren@leidse-regio.nl. De agenda kan namelijk nog wijzigen.
Vergunningaanvragen
De burgemeester heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- Lammermarkt en Beestenmarkt: Vereniging Ongekend Talent - Reuring maken voor festival zaterdag 14 oktober 2023 van 11.00 - 13.00 uur (cat. 1).
- Leidse Hout /route: Particulier - Leiden nieuwjaarsloop zondag 7 januari 2024 van 11.00 - 13.00 uur.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de aanvragen tot twee weken na publicatie schriftelijk indienen bij Bureau Evenementen van de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Verleende vergunningen
De burgemeester heeft voor de volgende evenementen vergunning verleend:
- Parkeerterrein Bosrode: Particulier - Burendag zaterdag 23 september 2023 van 14.00 - 20.00 uur (cat. 1).
- De Bazelstraat: Particulier - Buurt- BBQ met springkussen zaterdag 23 september 2023 van 17.00 - 20.00 uur (cat. 1).
- 't Gerecht: Particulier - Buurtfeest Gerecht vrijdag 6 oktober 2023 van 18.00 - 20.00 uur (cat. 1).
- Vastgestelde route: KWIK Events en Relatiemarketing - Opening Sportaccommodaties zaterdag 7 oktober 2023 van 15.15 - 15.45 uur (cat. 1).
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag. postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Ontwerp verkeersbesluit Noordeinde; herinrichting
Op 25 september 2023 is besloten het bovenstaande verkeersbesluit vast te stellen.
Inzage
Het ontwerp verkeersbesluit is vanaf 29 september 2023 te vinden in het Gemeenteblad, www.overheid.nl. Daarnaast kan in het Stadskantoor een papieren versie van het verkeersbesluit worden ingezien.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na datum van publicatie in de Staatcourant hun zienswijze indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden. Dat kan via www.leiden.nl/contact of schriftelijk naar postbus 9100, 2300 PC Leiden onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp verkeersbesluit – ‘Noordeinde: herinrichting’. Een mondelinge zienswijze is mogelijk na afspraak via tel. (071) 5165571.
De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in het definitieve besluit van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit.
Ontwerp verkeersbesluit Jan van Houtkade – Koepoortsbrug; herinrichting
Op 25 september 2023 is besloten het bovenstaande verkeersbesluit vast te stellen.
Inzage
Het ontwerp verkeersbesluit is vanaf 29 september 2023 te vinden in het Gemeenteblad, www.overheid.nl. Daarnaast kan in het Stadskantoor een papieren versie van het verkeersbesluit worden ingezien.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na datum van publicatie in de Staatcourant hun zienswijze indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden. Dat kan via www.leiden.nl/contact of schriftelijk naar postbus 9100, 2300 PC Leiden onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp verkeersbesluit – ‘Jan van Houtkade - Koepoortsbrug: herinrichting’. Een mondelinge zienswijze is mogelijk na afspraak via tel. (071) 5165571.
De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in het definitieve besluit van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit.
Besluit gehandicaptenparkeerplaatsen
Burgemeester en wethouders van Leiden hebben besloten om voor de onderstaande plaats(en) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen:
- Dobbedreef 111
- Jo de Clerstraat 5
- Kokkelbank 12
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken een bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel. 14 071 (Leiden, keuze 3) - ma t/m vr 9.00-17.00 uur.
Vergunningaanvragen
Bij de gemeente zijn de volgende aanvragen binnengekomen.
Omgevingsvergunning regulier
- Begoniadal 7, vervangen dakkapel voorzijde, 18-9-23, Z/23/3577859
- Bronkhorststraat 11, dakkapel plaatsen, 18-9-23, Z/23/3577804
- Burggravenlaan 7, vervangen kozijnen erker, 15-9-23, Z/23/3577713
- Buys Ballotstraat 36, plaatsen zonnepanelen, 18-9-23, Z/23/3577860
- Drie Octoberstraat t.h.v. nr. 2A en 23, kappen twee bomen, 15-9-23, Z/23/3577022
- Drie Octoberstraat t.h.v. nr. 44, kappen boom, 15-9-23, Z/23/3577023
- Gooimeerlaan, plaatsen lichtmastreclame, 19-9-23, Z/23/3578727
- Groene Maredijk, Houtlaan, Rijnsburgerweg en Warmonderweg, vervangen riolering Raadsherenbuurt, 20-9-23, Z/23/3579151
- Hogewoerd 81, wijzigen achterhuis tot woning, 17-9-23, Z/23/3577759
- Kasteelhof 12, plaatsen dakkapel voorzijde, 15-9-23, Z/23/3577000
- Korvetwal 7, plaatsen dakkapel voorzijde, 20-9-23, Z/23/3578755
- Lupinetuin 12, plaatsen dakkapel voorzijde, 14-9-23, Z/23/3576615
- Nieuwe Rijn 7A, verbouwen bovenwoning tot drie woningen, 14-9-23, Z/23/3576994
- Oegstgeesterweg 2, aanleg van een nieuw poldergemaal, 18-9-23, Z/23/3578043
- Oude Varkenmarkt 13, vervangen daken en plaatsen zonnepanelen, 15-9-23, Z/23/3577712
- Rijnsburgerweg 40, plaatsen isolatieglas en zonnepanelen, 19-9-23, Z/23/3578745
- Roodenburgerstraat 28, plaatsen zonnepanelen, 15-9-23, Z/23/3577754
- Thorbeckestraat 31, plaatsen van 4 zonnepanelen aan de straatzijde, 19-9-23, Z/23/3578740
- Witte Singel 27, verplanten bomen, 14-9-23, Z/23/3576683
- Wollegras 3, plaatsen dakkapel voorzijde, 19-9-23, Z/23/3578246
- Zuidsingel 4, plaatsen zonnepanelen, 16-9-23, Z/23/3577756
Omzettingsvergunning
- Haagweg 30, kamerverhuur met 6 wooneenheden, 17-9-23, Z/23/3577532
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
Omgevingsvergunning regulier
- Cameliadal 7, vervangen kozijnen, 15-9-23, Z/23/3567224
- Hooglandsekerk-Choorsteeg 16, plaatsen isolatieglas, 15-9-23, Z/23/3564748
- Janvossensteeg 45, plaatsen dakopbouw, 18-9-23, Z/23/3511637
- Leliestraat t.h.v. Lindestraat , kappen boom in groenstrook, 20-9-23, Z/23/3560038
- Louise Hardenbergsingel 9, vervangen kozijnen van hout naar kunststof, 15-9-23, Z/23/3553344
- Maaike de Bruijnpad 5, vervangen en wijzigen van de kozijnen in de voorgevel, 18-9-23, Z/23/3557524
- Maasstraat 20, plaatsen dakkapel voorgevel, 20-9-23, Z/23/3557582
- Melchior Treublaan 37, plaatsen zonnepanelen, 15-9-23, Z/23/3570435
- Noordeinde 40, plaatsen zonnepanelen, 14-9-23, Z/23/3544543
- Oude Rijn 7, aanpassen en herstellen van het terras, 14-9-23, Z/23/3538858
- Stille Rijn 7, verbouwen achterhuis, 14-9-23, Z/23/3512600
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Ontwerp-omgevingsvergunning 2 Padelbanen TV Stevenshof (Z/23/3506002)
Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Leiden heeft besloten om de ontwerp-omgevingsvergunning ‘2 Padelbanen TV Stevenshof (NL.IMRO.0546.OV000151-0201) ter visie te leggen.
Toelichting
Op 9 maart 2023 heeft TV Stevenshof een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het vervangen van een bestaande kunstgras tennisbaan door twee nieuwe padelbanen met afschermingen. De tennisvereniging wilt graag ook kunnen voorzien in de vraag naar het spelen van padel.
Inzage
Het ontwerpbesluit met bijbehorende stukken ligt vanaf vrijdag 29 september 2023 tot en met vrijdag 10 november 2023 ter inzage. De stukken zijn digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl.
Zienswijzen
Gedurende de inzagetermijn kan een ieder zijn of haar zienswijze op de ontwerp omgevingsvergunning indienen bij het college van B&W van de gemeente Leiden (ter attentie van het Cluster Stedelijke Ontwikkeling, Team Ruimtelijke Ontwikkeling, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, o.v.v. ‘zienswijze ontwerp omgevingsvergunning 2 Padelbanen TV Stevenshof’ en voorzien van het zaaknummer Z/23/3506002
Digitaal indienen is mogelijk via: www.einwoner.nl/prod/fr/Leiden/u_zienswijze_omgevingsvergunning_inwoners/new.
Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken via het secretariaat van het Team Ruimtelijke Ontwikkeling, tel. 14 071 (Leiden, keuze 4).
Ingediende zienswijzen zullen worden betrokken bij de besluitvorming over de definitieve inhoud van de omgevingsvergunning.
Informatie
Meer informatie bij het Frontoffice Team Omgevingsvergunningen, Bargelaan 190, Leiden. Openingstijden en overige contactgegevens zijn te vinden via www.leiden.nl/contact. De gemeente Leiden is op werkdagen bereikbaar via tel. 14 071.
Aanvraag Wet algemene bepalingen omgevingsrecht − Darwinweg 24 in Leiden
De Omgevingsdienst West-Holland ontving – namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden – op 15 augustus 2023 een aanvraag voor een omgevingsvergunning milieuneutraal veranderen van Charles River Nederland B.V. Dit is een bedrijf dat biologisch en analytisch onderzoek verricht. Hierbij vinden ingeperkte activiteiten plaats met genetisch gemodificeerde organismen (hierna: ggo). Het bedrijf is gelegen op de locatie Darwinweg 24 in Leiden.
Een bedrijf kan een aanvraag doen voor een omgevingsvergunning die niet leidt tot andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu dan volgens de geldende omgevingsvergunning is toegestaan en die niet leidt tot een andere inrichting dan waarvoor eerder een omgevingsvergunning is verleend. Dit staat in artikel 3.10, derde lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
De aanvraag gaat over het aanwijzen van een nieuwe ruimte als ‘overig deel ggo-gebied’.
Informatie
Als u meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst West-Holland. Dit kan via (071) 4083100 of info@odwh.nl. Noem hierbij het zaaknummer: 2023-010766.