Stadskrant week 37
In de tweejaarlijkse enquête deelden ruim 2.400 Leidenaren hun mening of ervaring over ongeveer 50 verschillende onderwerpen. Aan alle Leidenaren die hebben meegewerkt: hartelijk dank hiervoor!
Er zijn twee vragenlijsten verspreid (allebei digitaal en op papier): de Stadsenquête, die door ongeveer 500 mensen is ingevuld en resultaten geeft op het niveau van de stad als geheel. En de Wijkenquête, met 1.900 respondenten geschikt om de uitkomsten uit te splitsen per wijk. De resultaten van beide vragenlijsten staan samen in één rapportage.
Onderzoeksbank
De rapportage, vragenlijsten en tabellenboeken met alle uitkomsten naar achtergrondkenmerk zijn digitaal beschikbaar via de Onderzoeksbank van de gemeente Leiden: www.leiden.incijfers.nl/onderzoeksbank.
Wensen, meningen en gedrag
Door de resultaten van dit onderzoek hebben we meer informatie over wensen, meningen en gedrag van inwoners. Hierdoor kunnen we onze activiteiten in de stad beter aansluiten op de inwoners.
Op zaterdag 16 september organiseert de gemeente Leiden een informatiemarkt op en over het Leiden Bio Science Park (LBSP).
Tijdens deze informatiemarkt komt u meer te weten over de laatste ontwikkelingen op het LBSP en de projecten waar de gemeente mee bezig is. Voor de allerjongste Leidenaren worden er leuke activiteiten georganiseerd en is er een springkussen.
Rob Schilperoort
Bovendien wordt op deze dag het ‘Schilperoort Memorial’ onthuld ter ere van Rob Schilperoort, de bedenker van het LBSP. Wethouder Fleur Spijker onthult met bestuurder Martijn Ridderbos van Universiteit Leiden en in aanwezigheid van familieleden van Rob Schilperoort het memorial.
Internationale kennisstad
Het LBSP is een belangrijk onderdeel van Leiden als internationale kennisstad en biedt onderdak aan meer dan 215 organisaties, waaronder 150 Life Sciences & Health bedrijven - van start-ups tot multinationals - en verschillende internationaal gerenommeerde onderzoeksinstituten. Kom langs op16 september om meer te weten te komen over het LBSP!
Het is bijna zover, op 16 september is de eerste bijeenkomst van het Burgerberaad Energietransitie. Door middel van een loting zijn 150 bewoners uit Leiden gekozen om deel te nemen aan het eerste Burgerberaad van Leiden.
In vijf bijeenkomsten, onder leiding van Leidse Gesprekken, wordt er nagedacht over de vraag “Hoe kunnen we als gemeente en bewoners sneller stappen zetten naar minder en schonere energie?” om uiteindelijk tot een gezamenlijk voorstel richting het college te komen. De gemeenteraad neemt het definitieve besluit over het voorstel van het Burgerberaad.
Energietransitie
We willen dat Leiden een fijne plek blijft om te wonen. Daarom werken we samen met organisaties, bedrijven, inwoners en scholen om de stad duurzamer te maken en hebben we plannen gemaakt, zoals de Regionale Energiestrategie en de Transitievisie Warmte. In deze plannen staat hoe we de energietransitie in Leiden betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam willen maken. Met het Burgerberaad wil de gemeente bewoners invloed geven op hoe de energietransitie in Leiden wordt aangepakt.
Burgerberaad volgen?
Kijk op www.leiden.nl/burgerberaad.
Op 29 november organiseert BuZz in samenwerking met onder andere de Stadsbank een geldfestival in de Merenwijk met als doel om op een toegankelijke manier hulp te bieden. Tijdens het geldfestival kunnen bewoners uit de Merenwijk informatie krijgen over extra financiële regelingen, mogelijkheden en initiatieven.
Verschillende organisaties, waaronder de Stadsbank, zijn aanwezig om mensen te helpen bij financiële problemen. Dit alles vindt plaats in een informele sfeer, waarbij buurtbewoners kunnen genieten van hapjes en drankjes.
Geldfestival
De Stadsbank staat klaar voor inwoners van Leiden en Leiderdorp die met geldproblemen te maken hebben. Op het geldfestival geeft de Stadsbank hun advies, informatie en ondersteuning om schulden op te lossen. Samen met BuZz en andere organisaties hoopt de Stadsbank alle bezoekers op 29 november verder te helpen en een plezierige dag te bezorgen.
Buurtontmoetingsplekken
In de buurtontmoetingsplekken van BuZz komen dagelijks mensen die onvoldoende financiële middelen hebben voor basisbehoeften zoals voedsel, kleding en huisvesting. Veel buurtbewoners hebben vragen over hoe ze hun financiële eindjes aan elkaar kunnen knopen. BuZz probeert hen daarbij te helpen.
De Omgevingswet gaat op 1 januari 2024 in heel Nederland in, dus ook in Leiden. Wat dat betekent én kan betekenen voor inwoners en ondernemers, wordt uitgelegd in een reeks van animaties.
De eerste uitleganimatie is vanaf vrijdag 15 september te zien via de gemeentelijke nieuwsbrief en social media kanalen.
Wetten en regels
De Omgevingswet omvat alle wetten en regels die gaan over onze fysieke leefomgeving. Kortom, alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. Door die wetten en regels te bundelen, komt er meer samenhang in plannen en besluiten. Een ander doel is meer ruimte voor initiatief van bewoners en ondernemers.
Meer informatie
Kijk op www.leiden.nl/omgevingswet en bekijk de animaties.
Sta me toe u kennis te laten maken met de nieuwste aanwinsten in onze stad: het volledig circulaire en wonderschone Binnenbad en IJshal De Vliet én het magische Sportcomplex 1574. Hier is niet bespaard op toverdrank en sterrenstof.
Bij binnenkomst wordt u begroet door een veld zo ver het oog reikt. Wie heeft er nog achtbanen in pretparken nodig wanneer een dribbel door deze sporthal hetzelfde gevoel van adrenaline geeft? Vergeet techniek, training en tactiek. Dit euforische gevoel alleen zorgt voor gewonnen wedstrijden en kampioenschappen.
Maar wacht, het wordt nog beter! De tribunes om het speelveld reiken van de vloer tot in de lucht als trotse wachters van hun club in een adembenemende parade van clubkleuren!
Aan de andere kant van onze stad, schittert het turquoise blauwe water van Binnenbad De Vliet. In een juweel van moderne architectuur biedt dit bad ruimte voor zwemmers van alle niveaus. Van de kleintjes die voor het eerst kennismaken met waterpret tot de doorgewinterde zwemkampioenen die hun records blijven verbreken. Het bad is een betoverende plek voor beweging en verlichting. Daarnaast staat een majestueuze ijshal waar enthousiaste schaatsers en ijshockeyhelden als engeltjes dansen over een spiegelgladde ijsplaat.
Ik moet toegeven: ik overdrijf. Maar ik kan een lach op mijn gezicht niet onderdrukken als ik Sportcomplex 1574 of Binnenbad en IJshal De Vliet betreed. We zijn vaak geneigd om te benadrukken wat niet goed is, maar dit is goed. Leiden is twee prachtige sportcomplexen rijker en op 8 oktober openen ze eindelijk de deuren voor alle Leidenaren. Wees voorbereid - het kan uw sportbeleving letterlijk op zijn kop zetten!
Column Fleur Spijker (Wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid)
Special: Uitbreiding betaald parkeren
Het gebied van betaald parkeren in Leiden wordt uitgebreid met een aantal wijken. Zo zorgen we ervoor dat meer woningen in de toekomst niet leiden tot meer geparkeerde auto’s op straat. Op deze manier blijft het prettig wonen in uw wijk. Welke gevolgen heeft dit voor u als bewoner of ondernemer? Lees het in deze special.
De invoering van betaald parkeren in een aantal Leidse wijken is dit jaar gestart. Hiermee kan een hogere parkeerdruk in de toekomst in deze woonwijken inclusief bij winkelcentra en bedrijventerreinen worden voorkomen. Daardoor blijft voldoende ruimte voor meer groen, fijn wonen, buiten ontspannen en een gezonde economie. Het gaat om Hoge Mors, Boshuizen, Fortuinwijk, Vlietpoort en Vlietzone, Klein Cronestein, Oostvliet en Meerburg.
De juiste parkeerder op de juiste plek
In deze wijken willen we voorkomen dat de parkeerdruk stijgt, bijvoorbeeld door bezoekers met de auto. Vooral langs de grenzen van het betaald-parkeren-gebied ervaren bewoners nu de parkeeroverlast van vreemdparkeerders. Door de invoering van betaald parkeren krijgen bewoners en hun visite, werknemers, zorgprofessionals en bezoekers voorrang. Leidraad is ‘de juiste parkeerder op de juiste plek’.
Betaald parkeren maakt woningbouw mogelijk
Daarnaast is het invoeren van het betaald parkeren heel belangrijk voor de woningbouwopgave: we kunnen meer woningen in Leiden bouwen als we goed organiseren wie waar mag parkeren.
De uitbreiding betaald parkeren gebeurt in drie fases. Dit voorjaar is betaald parkeren ingevoerd in de Hoge Mors. Nu zijn de wijken Boshuizen en Fortuinwijk in Leiden Zuidwest aan de beurt. Dat is parkeervergunningzone C2. Bewoners, bedrijven en instellingen in deze wijken hebben inmiddels een aankondigingsbrief én brief over het aanvragen van een parkeervergunning ontvangen. De wijken in fase drie ontvangen een paar maanden voor invoering ook een brief huis-aan-huis.
Oktober
Invoering betaald parkeren in Boshuizen en Fortuinwijk (Leiden Zuidwest) (fase 2)
Begin 2024
Invoering betaald parkeren in Vlietpoort, Vlietzone, Klein Cronestein, Oostvliet en Meerburg (fase 3)
In het uitbreidingsgebied van betaald parkeren is een aantal zaken anders dan in de andere parkeerzones:
1. Kleinere parkeervergunningzones
Er komen vier parkeerzones voor de vergunningen: parkeervergunningzones C1 tot en met C4. De parkeervergunning is alleen geldig binnen de eigen vergunningzone. Bijvoorbeeld: vergunninghouders uit de Hoge Mors kunnen alleen in C1 parkeren met hun vergunning. Daarbuiten betalen ze het reguliere parkeertarief. Op de zonekaart staan de vier parkeervergunningzones ingetekend.
2. Rode-kap-automaten
Bij de winkelcentra Diamantplein en Wagnerplein komen rodekap-automaten. Hier zijn parkeervergunningen niet geldig. Dit is bedoeld om voorrang te geven aan kortparkeerders die hier boodschappen komen doen.
3. Dubbeltjestarief op beperkt aantal locaties
In zone C komt het dubbeltjestarief alleen bij de winkelcentra, het bedrijventerrein Amphoraweg en bij zwembad – en binnenkort Binnenbad en IJshal De Vliet. Hier geldt de eerste twee uur een tarief van € 0,10 per uur. Daarna kost parkeren € 2,80 per uur. Ook dit is voor parkeerders die een kort bezoek brengen aan de winkels, het zwembad of het bedrijventerrein.
Bewoners in de Leidse woonwijken kunnen maximaal twee bewonersparkeervergunningen aanvragen. Tot 1 januari 2026 kunnen bewoners in parkeerzone C – het gebied van de uitbreiding – die drie auto’s hebben, tijdelijk gebruikmaken van een derde vergunning. Hiermee hebben ze tijd om een alternatieve vervoers- of parkeeroplossing te vinden. Bij nieuwbouw of als een gebouw een woonfunctie krijgt, hebben bewoners geen recht op een parkeervergunning. Parkeren moet op eigen terrein worden gerealiseerd.
Voor hun visite kunnen bewoners een bezoekersparkeervergunning aanvragen, waarmee ze het parkeren van hun visite aanmelden. Bewoners die mantelzorg krijgen, kunnen voor hun mantelzorgers een parkeervergunning aanvragen.
Bezoekers
Bezoekers die met de auto naar de nieuwe zone C komen, betalen bij de parkeerautomaat of via mobiel parkeren. Het uurtarief wordt € 2,80. Bij de winkelcentra Diamantplein en Wagnerplein, het bedrijventerrein Amphoraweg en bij zwembad – en binnenkort Binnenbad en IJshal De Vliet geldt een dubbeltjestarief. Hier betaalt de parkeerder de eerste twee uur een tarief van € 0,10 per uur.
Parkeerders die bij bewoners op bezoek gaan, kunnen worden aangemeld via de bezoekersparkeervergunning van de bewoner. Dit is goedkoper dan het reguliere parkeertarief: € 0,37 per uur tegenover € 2,80 per uur.
Bedrijven en instellingen
Veel bedrijven en instellingen hebben een eigen parkeerterrein. Voor het parkeren op straat is een aantal soorten parkeervergunningen beschikbaar. De werknemersparkeervergunning is voor werknemers én zzp’ers beschikbaar. Het aantal hangt af van het eigen parkeerterrein, het soort bedrijf en het aantal werknemers. De bedrijfsvergunning is speciaal voor bedrijven die zware of kwetsbare goederen vervoeren. De klussenbusvergunning is voor kleine klusbedrijven en kan in de hele stad worden gebruikt. Meer informatie staat op www.leiden.nl/ondernemersparkeren.
Werknemers
Bent u werknemer bij een bedrijf of instelling in een van de nieuwe betaald-parkeren-wijken? Uw werkgever kan straks een of meerdere werknemersvergunningen aanvragen. Via het aanmelden van uw kenteken kunt u parkeren in de wijk.
Meerdere werknemers kunnen gebruikmaken van één werknemersvergunningmaar nooit tegelijk.
Zorgprofessionals
Bent u als tandarts, huisarts, verpleeg- of verloskundige werkzaam in zone C? Dan kunt u straks een zorgparkeervergunning aanvragen. Hiermee kunt u in heel Leiden parkeren.
Verenigingen
Zit u in het bestuur van een sport- of culturele vereniging? Het kan zijn dat u hiervoor de auto nodig heeft. Verenigingen kunnen een digitale verenigingsparkeervergunning aanvragen. Met het aanmelden van een kenteken is de parkeervergunning actief. Meer bestuursleden kunnen gebruikmaken van de parkeervergunning maar nooit tegelijk.
Gehandicapten
Bewoners én mensen van buiten Leiden die in bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart kunnen gratis een digitale gehandicaptenparkeervergunning aanvragen. Hiermee kunnen ze overal in Leiden parkeren zonder bijbetaling. De parkeervergunning is alleen niet geldig bij een rode-kap-automaat.
De tijden van betaald parkeren in zone C zijn:
Maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 19.30 uur
In het weekend en ‘s avonds na 19.30 uur is het vrij parkeren.
Parkeren | Tarief | Opmerking |
Straatparkeren ma-vr 9.00 - 19.30 | € 2,80 per uur per uur | |
Dubbeltjesparkeren ma-vr 9.00 - 19.30 | eerste 2 uur € 0,10 vanaf 3e uur € 2,80 per uur | Bij winkelcentrum Diamantplein |
Bewonersparkeervergunning | 1ste € 54 per jaar 2e € 192 per jaar 3e € 384 per jaar | 3e bewonersparkeervergunning tijdelijk tot 1 januari 2026 |
Bezoekersparkeervergunning | Aanschaf plus 20 uren € 6,43 10 uur erbij € 3,70 | maximaal 800 uur per jaar |
Mantelzorgparkeervergunning | € 48 per jaar | |
Werknemersparkeervergunning | € 156 per jaar | |
Bedrijfsparkeervergunning | € 372 per jaar | |
Klussenbusparkeervergunning | € 96 per kwartaal | |
Zorgparkeervergunning | € 96 per kwartaal | |
Verenigingsparkeervergunning | € 54 per jaar | |
Gehandicaptenparkeervergunning | Gratis | Op basis van gehandicaptenparkeerkaart |
Als stad investeren we de komende jaren in anders parkeren – met de auto én de fiets. Dat levert een autoluwe en toegankelijke binnenstad op en moet voorkomen dat de parkeerdruk in de omliggende wijken stijgt. Bovendien maken we zo ook ruimte om fijn te wonen, de stad te vergroenen, gezond te ondernemen en buiten te ontspannen. Meer weten? Kijk op www.leiden.nl/andersparkeren.
Na de invoering van betaald parkeren in zone C, wordt het betaald parkeren in zone B op een aantal punten anders:
1. Parkeervergunningzones
Ook zone B wordt ingedeeld in kleinere parkeervergunningzones. Dit betekent dat bewoners alleen nog in hun eigen wijk met hun parkeervergunning kunnen parkeren. In andere wijken betalen zij voor autoparkeren. Dit ontmoedigt ook het parkeren in de buurt van Leiden Centraal en Leiden Lammenschans om verder met de trein te reizen.
2. Dubbeltjesparkeren alleen nog op bepaalde locaties
Het goedkope parkeertarief van € 0,10 per uur voor de eerste twee uur geldt straks alleen nog op specifieke locaties in zone B, bijvoorbeeld bij sportgebouwen en winkelcentra.Deze veranderingen worden in de loop van 2024 ingevoerd. Hiermee hopen we op minder autogebruik binnen de stad, en meer gebruik van duurzaam vervoer zoals de bus en de fiets. Meer uitleg kunt u lezen op www.leiden.nl/parkeervisie.
“Als college staan we voor leefbare wijken. De invoering van betaald parkeren helpt hierbij. Ik kan me voorstellen dat een deel van de inwoners in Leiden Zuidwest op dit moment geen parkeerproblemen ervaart en deze invoering daardoor misschien onnodig vindt. Toch kiezen we voor de invoering in dit gebied om een aantal redenen. De komende jaren worden in uw wijk veel nieuwe woningen gebouwd. Met de invoering van betaald parkeren voorkomen we dat het drukker wordt in uw wijk door deze bouwprojecten. Bewoners van de nieuwe woningen krijgen immers geen parkeervergunning voor op straat. De ontwikkelaars moeten parkeerfaciliteiten onder of naast de nieuwe woningen maken. Zodat u ook in de toekomst goed kunt blijven parkeren. Ook zorgt de invoering ervoor dat we mensen die parkeren in de wijk en vervolgens hun weg naar elders vervolgen – zogenaamde vreemdparkeerders – kunnen weren. Zo ontstaat meer ruimte voor u en uw bezoek, werknemers met een parkeervergunning en bezoekers aan winkels, bedrijven, winkelcentra en sportfaciliteiten, en wie weet, ook meer groen. Zo houden we ook Leiden Zuidwest leefbaar, bereikbaar én verkeersveilig.”
Wilt u meer weten over de uitbreiding betaald parkeren, kijk op www.leiden.nl/uitbreidingbetaaldparkeren
Gemeenteberichten 15 t/m 21 september
De vergaderingen vinden fysiek plaats. Wilt u bij een vergadering aanwezig zijn? Meld u dan aan via griffie@leiden.nl of 06-36162575. U kunt de vergaderingen live volgen via www.gemeenteraadleiden.nl. Hier vindt u ook de agenda’s van de vergaderingen.
Onderwijs en Samenleving
Donderdag 7 september 2023 - 21.00 uur, Raadzaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
Bespreekstukken
- Kaderbesluit Sportpark De Mors (RV 23.0065)
Werk en Middelen
Donderdag 21 september 2023 - 20.00 uur, Commissiezaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
Hamerstukken
- Verordening Regionale commissie bezwaarschriften Leidse regio (RV 23.0070)
Bespreekstukken
- Strategie circulaire economie (RV 23.0071)
- Advies gemeenteraad aan het Commissariaat voor de Media inzake de representativiteit van de lokale omroep voor Leiden voor de periode 2023-2028 (RV 23.0073)
- Financiële verordening 2023 (RV 23.0072)
- Aanbevelingen onderzoek Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp 'Grip op grote projecten' (RV 23.0075)
Inspreken
Door in te spreken kunt u de gemeenteraad vertellen wat u van een plan vindt en of u vindt dat de raad voor of tegen een plan moet stemmen, of het plan moet (laten) aanpassen. Alle inwoners van Leiden mogen komen inspreken. U kunt kiezen uit vier manieren om in te spreken: via Microsoft Teams vanuit uw eigen huis, via Microsoft Teams op het Stadskantoor, via een vooraf opgenomen filmpje of via een geschreven tekst. Meld u uiterlijk 1 dag vóór de vergadering 12.00 uur aan via het inschrijfformulier op www.gemeenteraadleiden.nl.
Informatie
Heeft u vragen over de vergaderingen? Neem contact op met de griffie, via griffie@leiden.nl of 06 36 16 25 75. E-mails aan de gemeenteraad kunt u ook naar dit adres sturen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De adressen en telefoonnummers van de raadsleden vindt u op de website www.gemeenteraadleiden.nl.
Vergunningaanvraag
De burgemeester heeft de volgende aanvraag ontvangen.
- Rapenburg: De Collectie - Jubileum IIAS vrijdag 13 oktober 2023 van 10.00-19.00 uur (cat. 1).
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de aanvragen tot twee weken na publicatie schriftelijk indienen bij Bureau Evenementen van de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Verleende vergunningen
De burgemeester heeft op 14 september 2023 voor de volgende evenementen vergunning verleend:
- Schilperoortpark: Gemeente Leiden - Informatiemarkt LBSP zaterdag 16 september 2023 van 11.00 -14.00 uur (cat. 1).
- Park Matilo: Stichting Naar buiten! Leiden - Buitenbeestfeest zondag 17 september 2023 van 13.00-17.00 uur (cat.1).
- Kinderboerderij Merenwijk: Kinderboerderij Merenwijk - Halloween zaterdag 28 oktober 2023 van 15.00-22.30 uur (cat. 1/2a 70 dB(A)).
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag. postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Voornemen gehandicaptenparkeerplaats
Burgemeester en wethouders van Leiden zijn van plan om in de nabijheid van onderstaande adres(sen) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen.
- Rijnsburgersingel 42
Inzage
De stukken liggen met ingang van heden gedurende twee weken ter inzage. Gedurende deze periode kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken bij: Team Vergunningen openbare ruimte, Cluster Publiekszaken, Handhaving & Veiligheid, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel. 14 071 (Leiden, keuze 3) - ma t/m vr 9.00-17.00 uur.
Personen uitgeschreven uit de Basisregistratie personen
In de periode voorafgaand aan deze publicatie zijn de volgende personen op grond van de Wet BRP uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Besluit 31-08-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- B.E. Baqqali, 29-09-1982, 16-06-2023
- N. Beljaars, 06-01-1999, 31-07-2023
- A.F. Casari, 29-06-1994, 31-07-2023
- R. Zhang, 06-09-2001, 26-07-2023
Ingeschreven bij RNI
Volgens artikel 2.22, eerste lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), heeft het college bovenvermeld besluit genomen en zijn de gegevens met betrekking tot de verblijfplaats gewijzigd in: vertrokken naar ’Onbekend’ en ingeschreven in de registers van de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen).
De brief, waarin het voornemen voor dit besluit tot uitschrijving is aangekondigd, is eerder gestuurd naar het adres dat als laatste bekend is van deze personen. De datum van deze brief is tevens de datum van de uitschrijving. De datum van het besluit is minimaal vier weken na verzending van deze brief.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na de datum van het besluit, bezwaar maken tegen dit besluit. Vermeld hierbij naam en adres van de indiener, datum en omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit. Het bezwaarschrift kunt u richten aan: Burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Dit kan ook via www.leiden.nl/bezwaar. U heeft daarvoor een DigiD nodig.
Vergunningaanvragen
Bij de gemeente zijn de volgende aanvragen binnengekomen.
Omgevingsvergunning regulier
- Akeleituin 3, realiseren van een opbouw, 1-9-23, Z/23/3572693
- Akeleituin 5, realiseren van een dak uitbouw, 1-9-23, Z/23/3572685
- De Laat de Kanterstraat 18, plaatsen zonnepanelen, 31-8-23, Z/23/3571673
- Donkersteeg 6, vervangen reclame, 5-9-23, Z/23/3573327
- Hooglandse Kerkgracht 1, tijdelijk plaatsen chalets en foodtrucks, 5-9-23, Z/23/3573328
- Kanaalweg t.h.v. nieuwbouw Hof36, 8 bomen verplanten op de kanaalweg, 1-9-23, Z/23/3572652
- Koninginnelaan 26, plaatsen overkapping achterzijde, 31-8-23, Z/23/3571850
- Lage Morsweg 24, plaatsen bouwborden, 6-9-23, Z/23/3574006
- Lammenschansweg t.h.v. kruispunt Koninginnelaan en Churchillaan t.h.v. Jacob Romansstraat, plaatsen van twee lichtmastreclame, 4-9-23, Z/23/3572961
- Louis Elsevierstraat 16, vervangen kozijnen, 4-9-23, Z/23/3573126
- Morsweg 133, plaatsen dakkapel achterzijde, 31-8-23, Z/23/3571807
- Nieuwe Mare 11, restaureren pand, 6-9-23, Z/23/3574007
- Oosterkerkstraat 80, wijzigen gebruik van dienstwoning naar burgerwoning, 1-9-23, Z/23/3572583
- Oude Vest 129, isoleren kap en wijzigen afdekking voorgevel, 4-9-23, Z/23/3573127
- Pasteurstraat 99, bouw van 4 cameramasten, 1-9-23, Z/23/3572642
- Purperforel 28, plaatsen dakkapel voorzijde, 4-9-23, Z/23/3572960
- Rapenburg 66, legaliseren trap en dakterras, 31-8-23, Z/23/3571806
- Rie Cramerlaan 17, uitbreiding dakopbouw, 6-9-23, Z/23/3573830
- Rijn en Schiekade 12, zonnepanelen plaatsen op dak, 1-9-23, Z/23/3572637
- Saffierstraat t.h.v. nr. 46, kappen boom, 31-8-23, Z/23/3571329
- Steenschuur 25, realiseren groene gevel, 1-9-23, Z/23/3571852
- Steenstraat 1A, vervangen gevelbelettering, 1-9-23, Z/23/3571853
- Stieltjesstraat 28, plaatsen zonnepanelen, 4-9-23, Z/23/3573138
- Topaaslaan en Turkooislaan, verduurzamen en renoveren woningen (131 woningen), 4-9-23, Z/23/3573139
- Witte Singel 27, verduurzaming universiteitsbibliotheek, 6-9-23, Z/23/3573763
- Zoeterwoudsesingel t.h.v. nr. 14, innemen boom, 5-9-23, Z/23/3573164
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
Omgevingsvergunning regulier
- Boerhaavelaan 298, brandveilig gebruik noodlokalen tot 18-10-2026, 30-8-23, Z/22/3471396
- Churchillaan en Haagweg, kappen twee bomen kruispunt, 1-9-23, Z/23/3541571
- De Goejestraat 2, plaatsen zonnepanelen, 31-8-23, Z/23/3564481
- De Sitterlaan 88, plaatsen zonnepanelen, 1-9-23, Z/23/3560159
- Du Rieustraat 25, verduurzamen en plaatsen aanbouw met balkon achtergevelzijde, 31-8-23, Z/23/3521506
- Hansenstraat 60, plaatsen dakkapel voorzijde, 4-9-23, Z/23/3550843
- Herengracht 50, vervangen markiezen, 31-8-23, Z/23/3524126
- Lindestraat t.h.v. nr. 42, kappen boom, 6-9-23, Z/23/3541820
- Marie Diebenplaats, kappen 7 bomen t.b.v. ontwikkeling buitenruimte combi bad de Vliet, 6-9-23, Z/23/3520868
- Molenaarspad t.h.v. Patellabank, kappen, 6-9-23, Z/23/3541877
- Mosselbank 10, vervangen deurkozijn aan de voorkant van de woning, 31-8-23, Z/23/3557137
- Oosterkerkstraat 80, wijzigen gebruik van dienstwoning naar burgerwoning, 5-9-23, Z/23/3572583
- Parelmoervlinder 2, plaatsen dakopbouw en verdiepingsvloer, 1-9-23, Z/23/3532820
- Sleedoorntuin 9, plaatsen dakkapel voorzijde, 1-9-23, Z/23/3558906
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.