Stadskrant week 35

Artikelen deze week:

Special: Sportkennismaking

Maak kennis met een nieuwe sport!

Kom eens indrukken opdoen van een nieuwe sport! Meld u aan voor een sportkennismakingscursus voor volwassenen. Wel eens gedacht aan karate, snorkelen of schermen? In een aantal lessen kunt u handig ervaren of een sport bij u past.

De gemeente Leiden organiseert deze kennismakingscursussen samen met verenigingen en sportaanbieders. Er zijn vaak meerdere startdata per cursus.

Nieuwsgierig?

Misschien vindt u in het verkorte overzicht hieronder al activiteiten die mogelijk bij u passen. Kijk voor het volledige aanbod van bijna vijftig cursussen uit verschillende sportdisciplines op www.sportkennismakingleiden.nl.

Inschrijven en materiaal

Op www.sportkennismakingleiden.nl staat het totale aanbod. Ook leest u hier over de inhoud en eventueel gebruik van materialen. Maak een account aan, schrijf u in en beantwoord de bevestigingsmail. Ongeveer een week voor aanvang ontvangt u een herinneringsmail.

Voor wie?

De cursussen zijn in eerste instantie bedoeld voor inwoners van Leiden. Bij voldoende plaatsen komen inwoners van Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude ook in aanmerking.

Informatie

Zie www.sportkennismakingleiden.nl of neem contact op met Patrick Nutting, tel. 06-36558362 of 071-5163802 (maandag t/m woensdag en vrijdag), mail p.nutting@leiden.nl.

Succesvolle kennismaking?

Na de cursus kunt u de sport blijven beoefenen, door lid te worden van een vereniging, een vervolgcursus af te spreken of door een abonnement/rittenkaart te kopen. Vaak tegen een gereduceerd tarief!

Aanbod sportkennismakingscursussen (verkort)

Voor 2022-2023 staan er bijna vijftig cursussen klaar. In het verkorte overzicht hieronder kunt u alvast indrukken opdoen. Kijk voor het volledige aanbod op www.sportkennismakingleiden.nl.

Badminton

Snel leren badmintonnen of weer op uw oude niveau komen? Doe mee aan de introductietrainingen door een gediplomeerd trainster en speel een potje na afloop. Dit kan bij:

 • Badmintonclub Leiden - Vijf Meihal - 4 lessen - € 10,-.
 • BC Veglo - 3 Octoberhal - 10 lessen - € 60,-.

Bridge

Bij deze cursus leert u de beginselen van het bridgen. De lesmethode die wordt gebruikt is: Leer Bridge met Berry 5.

 • Bridgeschool Anja Koning - Vossemeerlaan 1 – 13 lessen - € 140,- .

Japanse krijgskunst (jodo, iaido en wado ryu karatedo)

Jodo is de Japanse krijgskunst waar een rondhouten stok wordt gebruikt ter verdediging van een zwaard. Het jodo traint de individuele technieken en vaste partnervormen. Ook is er aandacht voor strategie, tactiek en mentale ontwikkeling. Iaido is de kunst van het zwaardtrekken. Naast de beheersing van verschillende technieken draait het iaido om waakzaamheid en concentratie. Wado Ryu Karatedo is een vorm van zelfverdedigingstechnieken met aandacht voor lichaamsbeheersing, souplesse, conditie, techniek, effectief bewegen en samenwerking.

 • Budokai Leiden - Cesar Franckstraat 40 – twee gratis proeflessen. Meer informatie vindt u op www.budokaileiden.nl.

Duiken

Doe de introductieduik en ervaar hoe het is om te kunnen zweven en te ademen onder water. In het zwembad maakt u onder begeleiding van een duikinstructeur kennis met het duiken.

 • Dive Post - zwembad Aquamar Katwijk - 1 x 2,5 uur - € 30,-.

Honkbal- en softbal

Leer de beginselen van honk- en softbal. Op het programma staan vangen, slaan, werpen, tactisch leren denken en misschien wel een homerun slaan.

 • H.S.V. Biënto - Oegstgeesterweg 2 - 6 lessen - € 25,-.

Karatelessen voor vrouwen

Leer basistechnieken van onze karatestijl en voel u veiliger op straat. Aandacht voor zelfverdediging en bouwen aan conditie en balans. Daidokan staat voor lekker sporten in een ontspannen sfeer. Een fysieke beperking of handicap is geen bezwaar.

 • Daidokan Karate Leiden - Wassenaarseweg 499 - 3 lessen - € 20,-.

Kishido Karate

Karate is vechtsport met nadruk op zelfverdediging. Bokszaktraining Kishido is gericht op vechten. Karate Kishido besteedt veel aandacht aan de technische uitvoering van vechttechnieken. Beginners worden apart genomen om hen de basistechnieken te leren.

 • Kishido Karate - Zuster Meijboomstraat 2 - 12 lessen - € 50,-.

Mahjong

Mahjong is een gezelschapsspel met vier spelers. Het doel is geldige combinaties te maken.

 • Mahjongclub De Rode Sleutels - Buurthuis De Hoeksteen - 5 lessen - € 25,-.

Oosterse en moderne zelfverdediging

Een vorm van zelfverdediging die werkt op straat. Alles wat u in een gevecht of zelfverdedigingssituatie kunt tegenkomen, daar leert u mee om te gaan.

 • The Iga Warrior - Lange Voort 261C - 4 lessen - € 15,-.

Schaatsen op noren

Wilt u graag leren schaatsen op noren? Dan is dit uw kans! Op de maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen plus donderdagavond is er komend seizoen extra les te volgen.

 • Schaatshal Leiden - Vondellaan 41 - 10 lessen - € 97,50.

Schermen

Maak kennis met de drie wapens: degen, floret en sabel. Aandacht voor techniek, conditie en plezier. De eerste les vindt plaats op donderdag 9 september en de andere lessen kunt u volgen u op maandagen en/of donderdagen.

 • Schermvereniging AEW - Hazeboslaan 101 - 2 maanden - € 65,-.

Snorkelen

Tijdens de snorkelles leert u de beginselen van het snorkelen en leert u langer onder water te blijven.

 • Dive Post - zwembad Aquamar Katwijk - 1 les van ruim 2 uur - € 20,-.

Pilates, Yin Flow Yoga en Zumba Shape 50+

Pilates: een bewegingsmethode om drukte, burnout en stress te lijf te gaan. Voor een optimale lichaamshouding en bewegingsvrijheid. Yin Flow Yoga: is een rustige yoga om te relaxen en te ontspannen. Je blijft wat langer in een houding zodat er vocht naar je bindweefsel gaat en dit zal versoepelen en verjongen! Zumba Shape 50+: Zumba is een combinatie van fitness- en dansbewegingen op muziek zoals salsa, merengue, calupso etc. Geschikt voor iedereen, op zijn/haar eigen niveau.

 • Sportcentrum Y-Fit - Admiraal Banckertweg 2b - per onderdeel Pilates, Yin Flow Yoga óf Zumba Shape 50+: 4 lessen van 50 minuten - € 40,-.

Tacoyo

Body and mind conditietraining op muziek. Tacoyo is Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met stress. U werkt aan uw houding, figuur en souplesse.

 • Tacoyo Leiden - Betaplein 24 - 2 gratis proeflessen.

Taekwondo

Leer de basisbeginselen en werk aan uithoudingsvermogen en mentaliteit. Word leniger door hoge schoptechnieken. Leer uzelf te verdedigen tegen vastpakken, verwurgen, slaan en schoppen.

 • Taekwondovereniging Leiden - Pieterskerkgracht 7 - 6 keer gratis meetrainen.

Gemeenteberichten week 35