Stadskrant week 35
Stel: u huurt een woning van een particuliere verhuurder, en wil dat uw huis verduurzaamd wordt. Want met isolerende maatregelen, dubbel glas of een zuinigere CV-ketel kan wellicht die energierekening omlaag. Dan moet u in gesprek met uw verhuurder. Komt u er samen niet uit? Dan kan het Huurteam Leiden wellicht helpen.
U maakt eenvoudig een melding via het meldpunt verlaging energielasten via www.huurteamleiden.nl/meldpunt-verlaging-energielasten. Het Huurteam maakt een afspraak met u om uw woonsituatie in kaart te brengen. Zij geven daarna advies over welke aanpak mogelijk is. De verhuurder kan na de verduurzaming een hogere huurprijs gaan vragen. Het Huurteam Leiden controleert of dit een eerlijke verhoging is.
Gratis advies
Dit advies van het Huurteam is gratis. De gemeente ondersteunt deze actie omdat we het belangrijk vinden dat iedereen goed, betaalbaar, duurzaam en veilig kan wonen. Het Huurteam Leiden is ook in te schakelen bij andere geschillen met uw verhuurder, bijvoorbeeld over de huurprijs, gebreken of het huurcontract. Kijk hiervoor op www.huurteamleiden.nl of bel naar 085-2734933.
Corporatiewoningen
Let op: deze actie is alleen voor mensen die huren bij een particuliere verhuurder. Huurders van corporatiewoningen kunnen met dit soort vragen terecht bij hun woningcorporatie of hun huurdersbelangenvereniging. Overigens zijn alle woningcorporaties al bezig met acties om hun huurwoningen met energielabels E, F en G te verduurzamen. Het kan zijn dat uw woning nog niet aan de beurt is.
Van 4 tot en met 28 september organiseert de gemeente Leiden samen met Sympany de Textiel Race Leiden. Kinderen en hun omgeving leren tijdens dit project meer over het inzamelen van oud en kapot textiel. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textielafval leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken.
Tien basisscholen uit de gemeente Leiden gaan vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen door hun textiel aan te bieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.
Recycling en hergebruik
Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt het verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!
Houdt u ook zo van fietsen? Of zou u willen blijven fietsen, maar bent u wat onzeker geworden? Kom dan naar één van de Doortrapdagen bij u in de buurt. De samenwerkende gemeenten organiseren deze events voor senioren die prettig én met zelfvertrouwen willen blijven fietsen.
Op 27 september is er een Doortrapdag in het Huis van de Buurt Stevenshof in Leiden, op woensdag 4 oktober is clubhuis ‘de Derde Helft’ van RCL in Leiderdorp gastheer van de Doortrapdag. Deze events zijn gratis toegankelijk, met een vrije inloop en duren van 13.00 tot 16.30 uur.
Fietsactiviteiten
U kunt in ontspannen sfeer uw fietsvaardigheid testen op het fietsparcours, tips krijgen van beweegspecialisten en checken hoe goed u op de hoogte bent van de verkeersregels tijdens de verkeersquiz. Ook kunt u zich laten informeren over fijne fietsroutes, veilig fietsen op een e-bike en verschillende fietsactiviteiten voor senioren. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een kop koffie of thee aangeboden van de organisatie. Ook is er voor elke bezoeker een gratis fietsaccessoire beschikbaar.
Bekenden ontmoeten
De Doortrapdagen worden mogelijk gemaakt door de inzet van vele lokale organisaties, van KBO-afdelingen tot vrijwilligers van Fietsmaatjes en buurtsportcoaches van Incluzio. De kans is dus groot dat u bekenden tegenkomt!
Volg de Facebookpagina
Het programma van de Doortrapdagen wordt in de komende weken nog verder uitgebreid. Tip: via de Facebookpagina www.facebook.com/Doortrappenregioleiden kunt u gemakkelijk op de hoogte blijven over de Doortrapdag, andere Doortrappen-activiteiten en handige fietsnieuwtjes.
Wist u dat 13,1% van de inwoners van Leiden een international is? De top drie van niet-Nederlandse nationaliteiten in onze stad wordt gevormd door Italianen, Duitsers en Polen. Benieuwd naar de internationale gemeenschap in onze stad? Kom dan naar de Meet & Mingle op donderdag 7 september!
Het Leiden International Centre organiseert elke maand een borrel voor de internationale bewoners om elkaar en Leiden en omgeving beter te leren kennen. Onder het genot van een hapje en een drankje is dit ook een uitgelezen kans voor lokale inwoners om hun internationale stadsgenoten te ontmoeten!
7 september
De volgende Meet & Mingle vindt plaats op donderdag 7 september in Zirkus van 18.00 tot 20.00 uur. Wethouder Fleur Spijker van Economie, Kennis, Sport en Gezondheid, heet alle aanwezigen bij binnenkomst welkom. Daarna krijgt iedereen de kans om nieuwe stadsgenoten te leren kennen. Deelname is gratis, meld u aan via www.leideninternationalcentre.nl.
Na twintig jaar burgemeester van Leiden te zijn geweest, neemt burgemeester Lenferink nu afscheid. Ter gelegenheid hiervan wordt op donderdag 31 augustus een afscheidsfeest in de Pieterskerk georganiseerd.
U bent van harte welkom op dit feest vanaf 20.00 uur. U kunt zich ook vandaag nog aanmelden via www.leiden.nl/afscheidsconcert-en-feest. In de special leest u de afscheidsbrief van burgemeester Lenferink aan de stad.
Is uw inkomen lager dan 140% van het sociaal minimum? En heeft u moeite met het betalen van lesgeld of contributie van de sport voor uw kind? Dan kan het Jeugdfonds helpen! Per 1 januari 2023 is de inkomensgrens van dit Jeugdfonds verhoogd naar 140% van het sociaal minimum.
Als een gezin bijvoorbeeld de contributie van een voetbalclub of het lesgeld van judo of zwemles niet kan betalen, kan het Jeugdfonds helpen. Ook deelname aan culturele lessen worden vergoed, denk bijvoorbeeld aan muziek-, dans-, theater-, schilder- of tekenles. Kijk voor meer informatie op www.jeugdfondssportencultuur.nl.
Special: Afscheidsbrief burgemeester Lenferink aan de inwoners van Leiden
Ruim twintig jaar mocht ik uw burgemeester zijn en die rol heb ik altijd met heel veel genoegen vervuld. Wat was ik fijn verrast met u als inwoners. En wat heeft de stad mij veel gebracht.
Ik herinner me nog goed de eerste weken dat ik burgemeester was en ik in een tijdelijke woning woonde aan de Vliet. Elke dag dat ik naar het stadhuis liep, was ik onder de indruk van de prachtige binnenstad. Leiden heeft een fantastisch mooi centrum en is met ongeveer 3.000 monumenten een van de grootste monumentensteden van ons land.
Even snel was ik onder de indruk van de behulpzaamheid van de Leidenaren. Ik heb u leren kennen als direct en ook heel erg sociaal. Heeft er iemand hulp nodig, dan staat u paraat. Soep rondbrengen aan mensen voor wie een extra warme maaltijd een uitkomst is, onze voedselbank met alle vrijwilligers, de hulp bij de opvang van vluchtelingen; ik heb eindeloos veel mooie initiatieven gezien. In moeilijke tijden zijn we er voor elkaar, dat heeft Leiden meer dan eens laten zien.
Op 3 oktober, Leidens Ontzet, vieren we met zijn allen het Leidenaarschap, iedereen doet mee of hij nu rijk is of arm. Met onze 3 October Vereeniging en alle tradities hebben we iets dat maar weinig andere steden ons nadoen. Ik heb altijd met groot enthousiasme en trots aan de feestelijkheden deelgenomen.
Als u naar de lange Leidse geschiedenis kijkt, dan is twintig jaar een oogwenk. Toch heb ik de stad veel zien veranderen. De stad werd en wordt nog steeds groener en mooier, er kwamen woningen, scholen en kantoren bij en binnenkort openen we een nieuw binnenzwembad en een ijsbaan. Het aantal banen is tussen 2003 en nu gestegen van 56.000 naar zo’n 74.000. Met de oudste universiteit van ons land, een hogeschool en het moderne mbo waar vakkennis en ambachten worden geleerd, zijn we een echte internationale kennisstad. Daar mogen we trots op zijn en dat moeten we koesteren.
Burgemeester ben je dag en nacht en de werktijd is lang, maar ik heb het altijd met veel plezier gedaan en ik vond het een fantastische baan. Voor mij is Leiden de ideale stad: groot genoeg om van alles te doen te hebben en klein genoeg om het allemaal nog een beetje te kunnen overzien. Hier kun je als burgemeester nog zelf op de problemen afstappen en de mensen spreken. Ik heb steeds een enorme betrokkenheid ervaren van Leidenaren.
Twintig jaar geleden, in 2003 heeft bijna 78% van de mensen die bij het toen gehouden burgemeestersreferendum een stem mochten uitbrengen op mij gestemd en mij daarmee hun vertrouwen gegeven. De afgelopen jaren heb ik ook altijd die steun gevoeld en voor dat vertrouwen wil ik u allen heel hartelijk danken.
Henri Lenferink
Burgemeester van Leiden
augustus 2023
Special: Werkcafé Leidse Regio
Vlak voor de zomervakantie, op 20 juni, opende het Werkcafé haar deuren in de Leidse regio. Het Werkcafé is bedoeld voor mensen die nu geen werk hebben maar wel graag aan de slag willen, starters die het lastig vinden de juiste baan te vinden en mensen die hun baan dreigen te verliezen of op zoek zijn naar een baan die beter bij hen past. Het Werkcafé is elke dinsdag open van 9.30 - 11.30 uur in het Stadskantoor (Level) op de Bargelaan 190 in Leiden. U bent van harte welkom, zonder afspraak.
Wethouder Yvonne van Delft, gemeente Leiden: “We hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt. Het Werkcafé is een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan over jouw loopbaan. Misschien zit je al een tijdje niet op je plek en zoek je ander werk. Of misschien heb je een tijdje niet gewerkt en wil je weer aan de slag. Je bent van harte welkom bij het Werkcafé. Loopbaanadviseurs denken graag met je mee over kansen en bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden”.
Rob van Hooven, rayonmanager UWV: “Het doel van het Werkcafé is om meer mensen aan het werk te helpen en te ondersteunen in hun zoektocht naar (ander) werk of omscholing. Door intensief samen te werken met onze arbeidsmarktpartners in de regio bundelen we onze krachten en proberen we met het Werkcafé de tekorten op de arbeidsmarkt te beïnvloeden. Met dit initiatief willen we ook mensen bereiken en ondersteuning bieden die nu niet in beeld zijn bij het UWV of de gemeente en geen uitkering ontvangen”.
Voor wie is het Werkcafé?
Het Werkcafé is voor alle inwoners uit de Leidse regio. Bent u op zoek naar een (andere) baan, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? En kunt u daarbij wel wat hulp en advies gebruiken? Kom dan eens langs in het Werkcafé. Het is vrijblijvend en kost niets. Aanmelden is niet nodig: u kunt zo binnenlopen.
Herkent u uzelf in één van de volgende situaties:
- Hebt u op dit moment geen baan en wilt u wel graag werken?
- Dreigt u binnenkort uw baan te verliezen?
- Past het werk dat u doet niet meer bij u en wilt u overstappen naar een ander beroep?
- Wilt u graag een vak leren in de praktijk of werken en leren tegelijk?
- Hebt u een diploma en komt u niet aan het werk?
- Bent u zelfstandig ondernemer en zoekt u een baan in loondienst?
Dan kunnen we u in het Werkcafé helpen met advies op maat. Kosteloos en vrijblijvend. Iedereen is welkom. Zo zet u gemakkelijk de eerste stap richting nieuw werk!
Waarvoor kunt u terecht bij het Werkcafé?
Het Werkcafé is dé plek waar inwoners zonder afspraak binnen kunnen lopen met al hun vragen over het vinden van werk of omscholing. Er wordt hulp geboden die de kans op werk vergroot. Zoals sollicitatietrainingen, beroepsinteressetesten en loopbaangesprekken. Daarnaast is er een vacature-overzicht, mogelijkheden om een opleiding te volgen naar kansrijke beroepen of een vak te leren in de praktijk. Het is vrijblijvend en kosteloos.
Cijfers
Het Werkcafé is in andere regio’s al succesvol gebleken. In de regio Midden-Holland, omgeving Gouda, zijn dit jaar al 297 mensen geholpen. Ook het Werkcafé Leidse regio wordt al goed gevonden. We hebben deze zomer al 53 mensen geholpen.
Het Werkcafé is nu ook te vinden in:
- LEIDEN - ledere dinsdag 9.30 - 11.30 uur Level - Bargelaan 190
- ALPHEN A/D RIJN - ledere woensdag 9.30 -11.30 uur Gemeentehuis - Stadhuisplein 1
- KATWIJK - Iedere 1e en 3e donderdag 10.00 - 12.00 uur Bibliotheek - Hoorneslaan 297
- VOORHOUT - ledere 2e en 4e donderdag 9.30 - 11.30 uur Bestuurscentrum - Raadhuisplein 1
Meer weten?
Kijk op www.werkcafehollandrijnland.nl voor meer informatie.
Gemeenteberichten 1 september t/m 7 september
De vergaderingen vinden fysiek plaats. Wilt u bij een vergadering aanwezig zijn? Meld u dan aan via griffie@leiden.nl of 06-36162575. U kunt de vergaderingen live volgen via www.gemeenteraadleiden.nl. Hier vindt u ook de agenda’s van de vergaderingen.
Bijzondere raadsvergadering: Afscheid burgemeester Henri Lenferink
Donderdag 31 augustus 2023 - 15.30 uur, Raadzaal Stadhuis.
Agenda
Deze week nemen we afscheid van burgemeester Henri Lenferink met een bijzondere raadsvergadering. Burgemeester Lenferink is burgemeester van Leiden sinds mei 2003 en stopt per 1 september 2023.
De vergadering is alleen voor genodigden, maar is wel live te volgen via www.gemeenteraadleiden.nl.
Informatie
Heeft u vragen over de gemeenteraad of de vergadering? Neem contact op met de griffie, via griffie@leiden.nl of 06-36162575. E-mails aan de gemeenteraad kunt u ook naar dit adres sturen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De adressen en telefoonnummers van de raadsleden vindt u op www.gemeenteraadleiden.nl.
De vergaderingen vinden fysiek plaats. Wilt u bij een vergadering aanwezig zijn? Meld u dan aan via griffie@leiden.nl of 06-36162575. U kunt de vergaderingen live volgen via www.gemeenteraadleiden.nl. Hier vindt u ook de agenda’s van de vergaderingen.
Stedelijke Ontwikkeling
Donderdag 7 september 2023 - 20.00 uur, Raadzaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
- Woningmarktreguleringsinstrumenten infosessie/presentatie
Horen insprekers
- Bestemmingsplan Morspoortgebied (RV 23.0062)
- Bestemmingsplan Willem de Zwijger blokken 1-5 (RV 23.0063)
Hamerstukken
- Verordening planschade en nadeelcompensatie (RV 23.0056)
Bespreekstukken
- Voortzetting samenwerking warmte Leidse Regio (RV 23.0055)
Werk en Middelen
Donderdag 7 september 2023 - 21.00 uur, Commissiezaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
Hamerstukken
- Wijziging op het reglement van orde voor de gemeenteraad Leiden (RV 23.0068)
- Verordening tot wijziging van de Verordening op de raadscommissies Leiden (RV 23.0069)
- Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2020 (RV 23.0058)
- Intrekken deelverordening subsidie privaat-gefinancierde parkeergelegenheden 2016 (RV 23.0059)
Bespreekstukken
- Uitvoeringsbesluit Jan van Houtkade/Koepoortsbrug (onderdeel Singelpark) (RV 23.0064)
- Agenda Autoluwe Binnenstad - Herinrichting openbare ruimte Noordeinde (RV 23.0066)
Inspreken
Door in te spreken kunt u de gemeenteraad vertellen wat u van een plan vindt en of u vindt dat de raad voor of tegen een plan moet stemmen, of het plan moet (laten) aanpassen. Alle inwoners van Leiden mogen komen inspreken. U kunt kiezen uit vier manieren om in te spreken: via Microsoft Teams vanuit uw eigen huis, via Microsoft Teams op het Stadskantoor, via een vooraf opgenomen filmpje of via een geschreven tekst. Meld u uiterlijk 1 dag vóór de vergadering 12.00 uur aan via het inschrijfformulier op www.gemeenteraadleiden.nl.
Informatie
Heeft u vragen over de vergaderingen? Neem contact op met de griffie, via griffie@leiden.nl of 06-36162575. E-mails aan de gemeenteraad kunt u ook naar dit adres sturen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De adressen en telefoonnummers van de raadsleden vindt u op de website www.gemeenteraadleiden.nl.
Vergunningaanvragen
De burgemeester heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- Vondellaan t.h.v. 51: tkchallenge - 24 uur voor... Issoria van donderdag 26 oktober 2023 17.00 tot vrijdag 27 oktober 2023 17.00. (cat. 1/2a (70 dB(A)).
- Kinderboerderij Merenwijk: Kinderboerderij Merenwijk - Halloween zaterdag 28 oktober 2023 van 15.00-22.30 uur (cat. 1/2a 70 dB(A).
- Hooglandse Kerkgracht: Kreativ Events Nederland - Nostalgische Kerstmarkt woensdag 13 december 2023 t/m zaterdag 16 december, dagelijks van 12.00-21.00 uur (cat.1 tot 20.00 uur).
- Park Matilo: Stichting Naar buiten! Leiden - Buitenbeestfeest zondag 17 september 2023 van 13.00-17.00 uur.
- Buys Ballotstraat: Paticulier - Straatfeest zaterdag 30 september 2023 van 13.00- 22.00 uur (cat. 1/2a (70 dB(A)).
- Tuin Lorentzhof: Libertas Leiden - 65 Jarig Huwelijksfeest vrijdag 15 september 2023 van 14.00-17.00 uur (cat. 2a).
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de aanvragen tot twee weken na publicatie schriftelijk indienen bij Bureau Evenementen van de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Verleende vergunningen
De burgemeester heeft op 31 augustus 2023 voor de volgende evenementen vergunning verleend:
- Route: Gemeente Leiden - Optocht afscheid donderdag 31 augustus 2023 van 14.45-15.00 uur (cat. 1).
- Lammermarkt: VSL Catena - Basil Pride zaterdag 2 september 2023 van 10.00-17.00 uur (cat. 1).
- Duyvendakstraat: Particulier - StraatBBQ Duyvendakstraat zaterdag 2 september 2023 van 15.00-22.00 uur (cat. 1/2a (70 dB(A)).
- Lammermarkt: Aquamossel-Triton - Mosseltour Aquamossel-Triton donderdag 14 september 2023 van 12.00-16.00 uur (cat. 1).
- Garenmarktplein: Kreativ Events Nederland - Rrrollend vrijdag 15 september 2023 van 16.00-22.00 uur (cat. 2a), zaterdag 16 september 2023 van 13.00-22.00 uur (cat. 2a) en zondag 17 september 2023 van 13.00-20.00 uur (cat. 1).
- Rapenburg: Stichting Rapenburg Race - Rapenburg Race 2023 zaterdag 16 september 2023 van 11.30-20.00 uur (cat. 2a).
- Park Matilo: De Blauwe Vogel B.V. - Het Ontzet Festival maandag 2 oktober 2023 van 18.00-02:00 uur (cat. 2a).
- Rapenburg: Barrera BV - 2/3 oktober maandag 2 oktober 2023 van 21.00-02.00 uur en dinsdag 3 oktober 2023 van 13.00-23.00 uur (cat. 2b).
- 2e Binnenvestgracht: Petit Restaurant de Valk - 2 & 3 okt. Valk maandag 2 oktober 2023 van 19.00- 02.00 uur en dinsdag 3 oktober 2023 van 13.00-01.00 uur (cat. 2b).
Rectificatie
- Rapenburg: Cafe L’Esperance - 3 oktober maandag 2 oktober 2023 van 19.00-02.00 uur en dinsdag 3 oktober 2023 van 13.00-01.00 uur (cat. 2a).
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag. postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Verkeersbesluit Gasthuiswijk fase 2 - Haagweg-Zuid
Op 28 augustus 2023 is besloten het volgende verkeersbesluit vast te stellen: Gasthuiswijk fase 2 - Haagweg-Zuid.
Inzage
Het verkeersbesluit is vanaf vrijdag 1 september 2023 te vinden in het Gemeenteblad, www.overheid.nl. Een papieren versie van het verkeersbesluit ligt van 1 september tot en met 13 oktober 2023 ter inzage in het Stadskantoor (Bargelaan 190, Leiden).
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na datum van publicatie in het Gemeenteblad bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden. Dat kan via www.leiden.nl/contact of schriftelijk naar postbus 9100, 2300 PC Leiden onder vermelding van ‘bezwaar verkeersbesluit Gasthuiswijk fase 2 - Haagweg-Zuid’. Bij een spoedeisend belang kan tevens bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, postbus 20302, 2500 EH Den Haag, een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan om het besluit te schorsen.
Voornemen gehandicaptenparkeerplaats
Burgemeester en wethouders van Leiden zijn van plan om in de nabijheid van onderstaande adres(sen) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen.
- Dobbedreef 111
- Jo de Clerstraat 5
- Kokkelbank 12
Inzage
De stukken liggen met ingang van heden gedurende twee weken ter inzage. Gedurende deze periode kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken bij: Team Vergunningen openbare ruimte, Cluster Publiekszaken, Handhaving & Veiligheid, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel. 14 071 (Leiden, keuze 3) - ma t/m vr 9.00-17.00 uur.
Besluit gehandicaptenparkeerplaatsen
Burgemeester en wethouders van Leiden hebben besloten om voor de onderstaande plaats(en) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen:
- Carneoolstraat 4
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken een bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel. 14 071 (Leiden, keuze 3) - ma t/m vr 9.00-17.00 uur.
Personen uitgeschreven uit de Basisregistratie personen
In de periode voorafgaand aan deze publicatie zijn de volgende personen op grond van de Wet BRP uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Besluit 21-08-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- M. Yeboah-Boateng, 16-03-2002, 19-06-2023
Ingeschreven bij RNI
Volgens artikel 2.22, eerste lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), heeft het college bovenvermeld besluit genomen en zijn de gegevens met betrekking tot de verblijfplaats gewijzigd in: vertrokken naar ’Onbekend’ en ingeschreven in de registers van de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen).
De brief, waarin het voornemen voor dit besluit tot uitschrijving is aangekondigd, is eerder gestuurd naar het adres dat als laatste bekend is van deze personen. De datum van deze brief is tevens de datum van de uitschrijving. De datum van het besluit is minimaal vier weken na verzending van deze brief.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na de datum van het besluit, bezwaar maken tegen dit besluit. Vermeld hierbij naam en adres van de indiener, datum en omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit. Het bezwaarschrift kunt u richten aan: Burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Dit kan ook via www.leiden.nl/bezwaar. U heeft daarvoor een DigiD nodig.
Vergunningaanvragen
Bij de gemeente zijn de volgende aanvragen binnengekomen.
Omgevingsvergunning regulier
- Boshuizerkade/ Meerhof, kappen twee bomen op kruising, 17-8-23, Z/23/3565899
- Boshuizerlaan t.h.v. sportaccommodatie, terugzetten boom, 17-8-23, Z/23/3565649
- Cameliadal 7, vervangen kozijnen, 21-8-23, Z/23/3567224
- Haagweg 228, doorbreken draagmuur, 19-8-23, Z/23/3566679
- Hartmanstraat 24, plaatsen zonnepanelen, 21-8-23, Z/23/3567225
- Herengracht 62, isolatie dak plaatsen zonnepanelen en collectoren, 21-8-23, Z/23/3566875
- Morsweg 146A, vervangen kozijnen, 17-8-23, Z/23/3566074
- Paul Krugerstraat 27, plaatsing steiger en keet t.b.v. isoleren dak, 17-8-23, Z/23/3565898
- Plesmanlaan, kappen 79 bomen t.b.v. project Leidse Ring Noord, 13-7-23, Z/23/3552522
- Polderpark Cronesteyn, vervanging 4 bruggen, 22-8-23, Z/23/3567748
- Rijndijk 251, veranda/overkapping plaatsen in de achtertuin, 21-8-23, Z/23/3566828
- Steenstraat 3, plaatsen picknicktafels, 23-8-23, Z/23/3568189
- Troelstraplein 15, verstevigen muurdoorbraak, 21-8-23, Z/23/3566695
- Vliet 11, 13 en 15, verbouwen en verduurzamen, 23-8-23, Z/23/3568190
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
Omgevingsvergunning regulier
- 5e Binnenvestgracht 21, vervangen dak, 21-8-23, Z/23/3536990
- Aalmarkt 11, plaatsen twee eilandterrassen, 21-8-23, Z/23/3529719
- Apothekersdijk 38, tijdelijk wijzigen gebruik van brug naar terras, 18-8-23, Z/23/3544614
- Boisotkade 2, aanpassen en vervangen dak aanbouw, 18-8-23, Z/23/3539858
- Diamantplein, Robijnstraat, Granaatplein en Onyxstraat, herinrichting van de openbare ruimte, 21-8-23, Z/23/3544584
- Duizenddraadsteeg 3-5, plaatsen buitenunits verwarmingsinstallaties, 17-8-23, Z/23/3505363
- Jan Luykenlaan t.h.v. nr. 25, kappen boom, 23-8-23, Z/23/3560036
- Korevaarstraat 8, plaatsen reclame, 21-8-23, Z/23/3496580
- Lavendeltuin 31, plaatsen schutting, 18-8-23, Z/23/3558142
- Mussenplaats t.h.v. Spreeuwenplaats, kappen en knotten boom, 23-8-23, Z/23/3559959
- Niels Bohrweg 2, plaatsen deur en kappen boom, 19-8-23, Z/23/3529508
- Nonnensteeg 20, schilderen hout en zijgevel, 23-8-23, Z/23/3548966
- Pieter de la Courtstraat 68, plaatsen zonnepanelen, 22-8-23, Z/23/3563056
- Sterrenwachtlaan 5, aanvraag muurgedicht op fotografische toren, 22-8-23, Z/23/3546939
- Stieltjesstraat 38, plaatsen zonnepanelen, 21-8-23, Z/23/3561421
- Telderskade nabij kruispunt Churchillaan, het realiseren van een brug voor het langzaam verkeer, 18-8-23, Z/23/3544181
- Van der Waalsstraat 15, plaatsen zonnepanelen, 21-8-23, Z/23/3540824
- Vlietweg 68A, tuin 24, plaatsen luifel, 21-8-23, Z/23/3531601
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Bekendmaking voorgenomen verhuur Maansteenpad 2 te Leiden
De gemeente Leiden geeft hierbij kennis van het voornemen om, met inachtneming van een termijn van 20 dagen na dagtekening van deze publicatie, het pand gelegen aan het Maansteenpad 2 te Leiden te verhuren aan Stichting De Binnenvest.
Over het verhuurde
Het verhuurde ligt aan het Maansteenpad 2 te Leiden en is gelegen in het Morskwartier. Deze locatie is de afgelopen jaren gebruikt als opvanglocatie voor minderjarige vluchtelingen en als een bed-bad-broodvoorziening voor uitgeprocedeerde vluchtelingen.
Motivering verhuur
Het college is verplicht op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) om opvang te bieden aan dak- en thuisloze mensen uit Nederland.
Het college van Leiden voldoet momenteel aan de bij de Wmo gestelde verplichting omdat er in Leiden een centrale opvanglocatie is voor inwoners uit de regio Holland Rijnland. Zij maakt hierbij gebruik van Stichting De Binnenvest. Een organisatie die reeds jarenlang de opvang regelt voor dak- en thuislozen.
De centrale opvanglocatie is gevestigd aan de Langegracht te Leiden. Deze locatie is echter niet geschikt voor dak- en thuisloze jongeren. Het risico dat jongeren daar in aanraking komen met alcohol, drugs en criminaliteit of er getraumatiseerd raken door het contact met medecliënten is hoog. Voor jongeren is er daarom een aparte locatie nodig die het mogelijk maakt om de zorg- en ondersteuning volledig in te richten op wat jongeren nodig hebben. Zo kunnen jongeren sneller een vaste woonplek vinden en wellicht weer naar school gaan of werk vinden.
Stichting De Binnenvest is opgericht in 1993 en biedt sinds die tijd opvang aan dak- en thuislozen. Deze Stichting werkt nauw samen met de drie subregio’s de Leidse regio, Rijnstreek en Duin- en Bollenstreek en wordt door de gemeenten gesubsidieerd voor de opvang van dak- en thuislozen.
Stichting De Binnenvest geldt dan ook als de meest gerede organisatie om zorg te dragen voor de opvang van jonge dak- en thuislozen in Holland Rijnland en door de gemeente gefaciliteerd te worden voor wat een locatie betreft.
Op grond van het voorgaande is de gemeente van oordeel dat Stichting De Binnenvest als enige serieuze gegadigde voor de huur van het pand Maansteenpad 2 te Leiden in aanmerking komt en de verhuur aan deze stichting kan plaatsvinden zonder het volgen van een openbare selectieprocedure.
Reageren
Tegen de voorgenomen verkoop kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht worden ingediend c.q. ingesteld. Mocht u zich niet kunnen verenigen met de voorgenomen verhuur en merkt u zichzelf aan als een gekwalificeerde gegadigde partij, dan dient u binnen een termijn van 20 dagen na publicatie van deze bekendmaking een kort geding tegen de voorgenomen verhuur aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag. Blijft een kort geding uit, dan is de gemeente vrij om (verder) gevolg te geven aan haar voornemen tot verhuur.
Informatie
Neem voor meer informatie contact op met mw. E. van Wijk van de afdeling Beleid Maatschappelijke Ontwikkeling via 06-41044434 of per mail e.van.wijk@leiden.nl.
Bekendmaking voorgenomen gronduitgiften (grondruil en vestigen opstalrechten tbv steigers)
De gemeente Leiden geeft hierbij kennis van het voornemen om strookjes grond grenzend aan de Haagweg 89 te Leiden ten behoeve van het project “De Molen” te ruilen zodat een nieuw aangelegde damwand een rechte kadastrale grens zal vormen. Ten behoeve van de woningen aan het water, worden opstalrechten voor het hebben en houden van steigers gevestigd.
Motivering grondruil en vestigen opstalrechten ten behoeve van de ontwikkelaar
- De gemeente is eigenaar van het water en om steigers -die behoren bij de woningen- te mogen hebben en houden, worden opstalrechten gevestigd opdat zij privaatrechtelijk toestemming krijgen van de gemeente als eigenaar.
- De nieuwe damwand wordt geplaatst vóór de bestaande damwand (richting het water) en wordt in rechte lijn geplaatst hetgeen als gevolg heeft dat er enige correcties moeten plaats vinden door middel van leveringen van grond en water over en weer. De hiervoor bedoelde leveringen van grond en water vinden uitsluitend plaats ten behoeve van de aangrenzende woningen. Uitgifte aan derden is derhalve dan ook niet aan de orde.
Gelet op het doel waarvoor de gemeente de grond uitgeeft, is de gemeente van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde, te weten de grondeigenaar D.D. Noordman B.V. dan wel de ontwikkelaar HW 2 BV. is, die het eigendom van de gronden zal verkrijgen.
Reageren
Tegen de voorgenomen uitgiften kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht worden ingediend c.q. ingesteld. Mocht u zich niet kunnen verenigen met de voorgenomen uitgiften en merkt u zichzelf aan als een gekwalificeerde gegadigde dan kunt u binnen een termijn van 20 dagen na publicatie van deze bekendmaking een kort geding tegen de voorgenomen uitgifte aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag.
Informatie
Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met mw. mr. S.W. Wong via s.wong@leiden.nl.