Stadskrant week 34

Kennismaken met een nieuwe sport?

Meld u dan aan voor één van de sportkennismakingscursussen. De gemeente Leiden organiseert samen met verenigingen en sportaanbieders kennismakingscursussen voor volwassenen. Wordt het skaten, basketbal, kanovaren, tennis, capoeira, bootcamp of toch iets anders? U kunt in een aantal lessen ervaren of een sport bij u past. Er zijn vaak meerdere startdata per cursus.

Na de cursus kunt u de sport blijven beoefenen, door lid te worden van een vereniging, een vervolgcursus af te spreken of door een abonnement/rittenkaart te kopen. Vaak tegen een gereduceerd tarief.

Inschrijven en materiaal

U vindt het volledige aanbod van ruim 120 cursussen, bestaande uit 25 verschillende takken van sport, op www.sportkennismakingleiden.nl. Maak een account aan, schrijf u in en beantwoord de bevestigingsmail. Ongeveer een week voor aanvang ontvangt u een herinneringsmail.

Leiden en buurgemeenten

De cursussen zijn in eerste instantie bedoeld voor inwoners van Leiden. Bij voldoende plaatsen komen inwoners van Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude ook in aanmerking.

Leidse Sportweek

Naast het reguliere kennismakingsaanbod is er van vrijdag 18 september t/m zondag 27 september ook nog de Leidse Sportweek. Verenigingen en sportaanbieders zetten hun deuren open voor alle Leidenaren. Kijk op www.sportkennismakingleiden.nl onder het tabblad Leidse Sportweek of, speciaal voor studenten, onder het tabblad Leidse Sportweek Studenten voor alle beschikbare cursussen, clinics, trainingen, open huizen etc.

Informatie

Zie www.sportkennismakingleiden.nl of neem contact op met Patrick Nutting, tel. (071) 5163802 (maandag t/m woensdag en vrijdag), mail p.nutting@leiden.nl.

Aquajoggen

Aquajoggen is hardlopen in diep water op het ritme van de muziek. Tussendoor doet u spierversterkende oefeningen met of zonder materialen. Een wetbelt zorgt ervoor dat u geen contact maakt met de bodem. Leidse Zwembaden - 10 lessen - € 62,60.

Aquarobic

Oefeningen in heup-borstdiep water op muziek, waarbij alle spiergroepen worden gebruikt. De lessen worden verzorgd door een gediplomeerde zweminstructeur(trice). Waterdiepte is ongeveer 1,25 meter. Leidse Zwembaden - 10 lessen - € 62,60.

Badminton

Snel leren badmintonnen of weer op uw oude niveau komen? Doe mee aan de introductietrainingen door een gediplomeerd trainster en speel een potje na afloop. Badmintonclub Leiden - Vijf Meihal - 4 lessen - € 20,-.

Budokai Leiden

Jodo is de Japanse krijgskunst met een rondhouten stok ter verdediging tegen een zwaard. Het jodo traint individuele (wapen)technieken en vaste partnervormen. Ook aandacht voor strategie, tactiek en mentale ontwikkeling.

Iaido is de kunst van het zwaardtrekken. In het huidige iaido worden deze technieken nog steeds getraind door middel van vaste solovormen, die beginnen en eindigen met het zwaard in de schede. Naast de beheersing van de technieken staat in iaido waakzaamheid en concentratie centraal.

Wado Ryu Karatedo wordt gekenmerkt door realistische zelfverdedigingstechnieken, die op een natuurlijke, soepele manier worden uitgevoerd. Aandacht voor lichaamsbeheersing, souplesse, conditie, techniek, effectief bewegen en samenwerking.

Budokai Leiden - twee gratis proeflessen. Meer informatie: www.budokaileiden.nl.

Capoeira

Batuque Capoeira is een combinatie van muziek, dans, verdediging, vechtsport en acrobatiek. Vorm samen een Capoeira-cirkel en speel het spel op live muziek. Batuque Capoeira - 8 lessen € 40,-.

Cross Fit

CrossFit is een vorm van functioneel fitness, waarbij iedere les anders is. In deze cursus doet u mee met vier WOD’s (Workout of the day), waarin u werkt aan kracht en conditie. Onder begeleiding in een kleine groep. Pack Mentality CrossFit - 4 lessen - € 30,-.

Dames Gym Fit 50+

Bewegen op muziek om de conditie te verbeteren en het versterken van de rug-en buikspieren. Op eigentijdse muziek met o.a. gewichtjes, dynabands en stokken. Gymsport Leiden - verschillende locaties - twee gratis proeflessen.

Duiken

Doe de introductieduik en ervaar hoe het is om te kunnen zweven en te ademen onder water. In het zwembad maakt u onder begeleiding van een duikinstructeur kennis met het duiken. Dive Post - Zwembad Aquamar Katwijk - 1 x 2,5 uur - € 20,-.

Freerunnen

Freerunnen voor het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. De obstakels die u tegenkomt worden uitdagingen en zo leert u steeds meer. Gymsport Leiden - twee gratis proeflessen.

Frisbee

Tijdens de introductieoefening beginnen we met de basics en proberen we u alles te leren wat u nodig hebt om Ultimate te spelen. Panic Ultimate Leiden - twee gratis proeflessen.

Golf

Leer de belangrijkste golftechnieken: afslaan, swing, putten en chippen. Ook leert u de spelregels en etiquette van het golfen. Door PRO Leendert de Goeij - 5 lessen van een uur - € 50,-.

Heren Gym Fit 50+

Iedere donderdagavond komt een aantal zeer fanatieke heren bijeen om de verstijfde spieren wat op te rekken. Na het rekken en strekken gaan we basketballen, volleyballen, bakoballen, voetballen of badmintonnen. Gymsport Leiden - twee gratis proeflessen.

Karatelessen voor vrouwen

Leer de basistechnieken van onze karatestijl en voel u veiliger op straat. Aandacht voor zelfverdediging en bouwen aan conditie en balans. Een fysieke beperking of handicap is geen bezwaar. Daidokan Leiden - 3 lessen - € 20,-.

Mahjong

Mahjong is een gezelschapsspel voor 4 spelers. Het doel van het spel is om geldige combinaties te maken door middel van pakken / wegleggen van de speelstenen. De Rode Sleutels - 5 lessen € 25,-.

Oosterse en moderne zelfverdediging

Een vorm van zelfverdediging die werkt op straat, met technieken uit de praktijk. U leert om te gaan met alles wat u in een gevecht of zelfverdedigingssituatie kan tegenkomen. Bij The Iga Warrior - 4 lessen - € 15,-.

Roeien

Leer roeien in een vierpersoonsroeiboot met stuurvrouw. Aan de orde komen o.a. balans van de boot, aankomen en wegvaren, inzet-uitzet, volgorde in de haal. KSRV Njord - Morsweg 182/184 - 6 lessen - € 40,-.

Schaatsen op noren

Wilt u graag leren schaatsen op noren, dan is dit uw kans! Op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen is er extra les te volgen. Schaatshal Leiden - 10 lessen - € 90,-.

Schermen

Maak kennis met de drie wapens: degen, floret en sabel. Aandacht voor techniek en conditie. Belangrijk uitgangspunt is plezier hebben in sporten. De eerste les is op donderdag 10 september. De andere lessen kunt u volgen u op de maandagen en/of donderdagen. Schermvereniging AEW - 2 maanden - € 50,-.

Sportcentrum Y-Fit

  • Lady Hip Hop Dance: Hip Hop is een coole manier van dansen. De bewegingen die gemaakt worden zijn niet zo moeilijk, maar wel altijd stoer of sexy.
  • Pilates: een bewegingsmethode om drukte, burnout en stress te lijf te gaan. Voor een optimale lichaamshouding en bewegingsvrijheid.
  • Pilates shape: voor het verbeteren van fitheid en vitaliteit. Bewegen d.m.v. low impact aerobics voor fitheid, conditie en daarna spierversteviging, balans en lenigheid d.m.v. pilates oefeningen.
  • Small Group Training: trainen onder begeleiding. We starten de les met cardio gevolgd door diverse oefeningen met bijv. bosu balance trainers, kettle bell, TRX, gewichten/halters, step, elastieken etc.
  • Yin Flow Yoga: is een yogasoort die zeer geschikt is voor mensen met een burn-out, het is heel relaxed en ontspannend.
  • Yoga: een eeuwenoude combinatie van lichaamsoefeningen, zelfmassage en ademhalingstechnieken, bedoeld om uw energie te versterken en uw afweersysteem te verbeteren.
  • Zumba: kent geen moeilijke choreografie en is dus heel geschikt voor iedereen die van swingende muziek houdt. Iedereen kan het op eigen niveau.
  • Zumba basis 50+: in dezelfde les op eigen niveau meedoen en toch een complete workout volgen. Bijkomend voordeel is dat het kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies.

Sportcentrum Y-Fit - alle cursussen 4x 50 minuten - € 30,-.

Snorkelen

Volg dan een cursus bij Dive Post om goed te leren snorkelen. U leert de beginselen van het snorkelen en langer onder water te blijven. Dive Post - Zwembad Aquamar Katwijk - 1 les van ruim 2 uur - € 15,-.

Studenten Duikvereniging

Vijf keer per jaar vertoeft LSD in de Schelphoek, Zeeland. Het huis wordt afgehuurd en biedt een all-inclusive mogelijkheid om de Zeeuwse onderwaterwereld te ontdekken én te ontspannen met een drankje, een spelletje, een wandeling of een fietstocht. Leidse Studenten Duikvereniging - 1 weekend - € 55,-.

S.D.A. Leidance

Verschillende workshops dansen voor studenten. Kennis maken met stijldansen, salsa en discofox. S.D.A. Leidance - 1 les - € 4,-. In de Leidse Sportweek zijn de lessen gratis!

Tacoyo

Body and mind conditietraining op muziek. Tacoyo is Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met stress. U werkt aan uw houding, figuur en souplesse. Tacoyo Leiden - 3 gratis proeflessen.

Taekwondo

Leer de basisbeginselen en werk aan conditie/uithoudingsvermogen en mentaliteit. Word leniger door hoge schoptechnieken. Leer uzelf te verdedigen tegen vastpakken, verwurgen, slaan en schoppen. Bij Taekwondovereniging Leiden - 4 keer gratis meetrainen.

Tai Chi Chuan Vereniging Sung

Tai Chi Chuan en Tai Chi Chuan Wu worden in de eerste plaats beoefend voor de gezondheid en in de tweede plaats voor meditatie en zelfverdediging. Door het beoefenen van Tai Chi Chuan wordt u zich bewust van uw bewegingspatroon en houding. Tai Chi Chuan uit de Yang stijl staat bekend als de korte vorm van Professor Cheng Man Ch'ing en de Wu stijl is van Meester Ma Jiang Bao.

Pa Kua Chang is een interne vechtkunst met de nadruk op cirkelvormige bewegingen. Het wordt in de eerste plaats beoefend voor de gezondheid en in de tweede plaats voor meditatie en zelfverdediging.

Tai Chi Chuan Vereniging Sung - twee gratis proeflessen. Kijk voor meer informatie op www.sung.nl.

Volleybal VCM Merenwijk

Kennis maken met de volleybalsport, recreatief volleyballen of met een team meetrainen en in wedstrijdverband spelen? Kom dan op donderdagavond langs bij Volleybalclub Merenwijk - 3 keer gratis meetrainen.

Vrouwfit / Boksen

Lessen geïnspireerd op bewegingen uit Thai Chi, karate, boksen en vechtsporten uit het verre Oosten. Dynamische stoot- en traptechnieken afgewisseld met rustig bewegen en ontspannen. Voor wie wil werken aan conditie, vetverbranding, coördinatie, rust en evenwicht. Sportschool Ramirez - 6 lessen - € 30,-.

Wielrennen, toerfietsen

Altijd al eens een kijkje wil nemen bij deze 100 jaar oude vereniging? Wilt u meer weten over georganiseerd toerfietsen of wielrennen kom dan naar het Open huis van LRTV Swift in de Leidse Sportweek - zondag 20 september - 12.30 uur.