Stadskrant week 21
Stadskrant 25 mei 2023
Vijf organisaties deden op woensdag 17 mei een belofte aan kinderen: samen spelen in Leiden wordt makkelijker en leuker voor iedereen.
Door lekker te spelen, leren kinderen zichzelf en de wereld kennen. Dat is belangrijk voor álle kinderen, ook voor kinderen met een beperking.
Beloftes
De gemeente Leiden, Incluzio, SOL, de Leidse Bond van Speeltuinen en de Leidse speeltuinverenigingen beloven: meer aandacht voor inclusief spelen, kinderen te betrekken als speelexperts, speelactiviteiten én het uitwisselen van kennis en ervaringen. Wethouder Abdelhaq Jermoumi is blij met de belofte: “In Leiden willen we dat alle kinderen dicht bij huis kunnen spelen. Eigenlijk zodra je de deur van je huis dichttrekt.”
Lucky Verbaas van First Place Horeca is het enthousiaste gezicht van de sportkantine in Sportcomplex 1574. Er staat nog helemaal niets in de enorme horecaruimte van de hal aan de Boshuizerkade. Maar dat weerhoudt Lucky (21 jaar) er niet van om een rondleiding te doen.
“Hier willen we een lange stamtafel - we hebben er een op het oog met een grote Leidse sleutel als onderstel. Verderop komen vitrines en een geavanceerd koffieapparaat.” Lucky wijst rond in een grote lege ruimte met veel ramen. De enige markeringspunten zijn eigenlijk de witte tegelwanden van een forse keuken, die pal achter de barruimte komt.
Gemoedelijke ruimte
De aanstaande horecamanager belooft een comfortabele zit. “Met goed eten en een wauw-factor.” Het wordt een gemoedelijke ruimte met hoogteverschillen, veel hout, planten en verschillende zitplekken. Er komt een livestream vanuit de sporthal. En dankzij verschillende schermen kun je ook voetbal kijken en Formule 1.
Gevarieerd en betaalbaar
First Place Horeca heeft heldere ideeën over eten, drinken en beleving in sportkantines. “Als je hebt gesport, moet je aanvullen. Met eiwitten en mineralen. Dat willen we gevarieerd en betaalbaar aanbieden: met maaltijdsalades, een goede ribeye steak en seizoensgroenten. En met gezonde dranken of mooie 0.0-bieren van de tap. Voor wie dat wil, is er ook bier en een bitterbal.”
Beleving
First Place heeft met succes al vergelijkbare concepten opgetuigd in Hoofddorp en Almere. Vanuit daar weet Lucky: “Er is geen mooier moment dan de pauze van een wedstrijd. Dan komt alles samen. In ons sportcafé wordt die beleving verder aangewakkerd.”
Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen nog ‘schone’ vervoersmiddelen voor goederenvervoer de Leidse binnenstad en het Stationspleingebied in. Hoe gaan we dat samen voor elkaar krijgen?
Bent u retailer, horeca-ondernemer, aannemer, bouwer, vervoerder of werkzaam in de facilitaire sector? Kom er op 19 juni achter wat de zero emissiezone voor uw bedrijf betekent, wat u kunt doen om u hierop voor te bereiden, welke hulp u kunt krijgen en van welke regelingen u gebruik kunt maken. Laat u inspireren door andere bedrijven die al goed op weg zijn en laat horen wat u bezighoudt.
Aanmelden
Zet maandag 19 juni in uw agenda en meld u uiterlijk woensdag 14 juni aan via: www.leiden.nl/bijeenkomstuitstootvrijvervoer.
Deze week zijn er werkzaamheden gestart voor het verbeteren van het gras in het Van der Werfpark. Ongeveer twee jaar geleden is dit park opgeknapt. Er is toen ook nieuw gras ingezaaid. Door het intensieve gebruik en de grote bomen in het park (veel schaduw) is dit gras niet goed aangeslagen.
Om het gras beter te laten aanslaan, zijn extra maatregelen nodig. De komende weken wordt de bodem verbeterd plus drainage en een beregeningsinstallatie aangelegd. Hierna wordt er opnieuw gras ingezaaid.
Genoeg plek
Ondanks deze extra maatregelen zal het gras nooit overal aanslaan, door de schaduw van de bomen. Ook het intensieve gebruik als hondenlosloopgebied zet de groei van het gras onder druk. Om het gras dit keer wel echt een goede kans te geven, worden er voor een jaar lang hekken om het ingezaaide gras geplaatst. Zo krijgen de wortels genoeg tijd om te groeien, voordat het gras weer intensief gebruikt gaat worden door mens en dier. Gelukkig blijft er in de tussentijd genoeg plek over om te verblijven, wandelen en honden uit te laten.
Wat houdt jongeren online bezig? Hoe praat u met uw kind over de invloed van social media op hun leven? Door de theatervoorstelling LOG IN krijgt u op een verrassende manier een kijkje in de online wereld van jongeren.
Op de informatiemarkt vindt u vele organisaties zoals CJG Leiden, SOL Leiden, Brijder, Epic Youth en BPlusC. U kunt vragen stellen aan deskundigen en in gesprek gaan met andere ouders.
Waar en wanneer?
Het gratis evenement is op donderdag 8 juni in De Nobel, Marktsteeg 8 in Leiden van 19.00 tot 21.30 uur. Het is voor ouders en verzorgers van (pre)pubers (10 - 18 jaar). Meld u aan.
In onze stad wonen mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, levensovertuigingen en religies. Dat maakt onze stad levendig en leuk. De gemeente Leiden vindt het belangrijk dat inwoners met elkaar in contact komen en elkaar beter leren kennen. Daarom verstrekt de gemeente subsidies voor activiteiten waarbij ontmoeting centraal staat.
Denk bijvoorbeeld aan een straatfeest, buurt barbecue, een markt of een themabijeenkomst. Samen met buurt- of stadsgenoten dingen doen zorgt voor meer verbinding en begrip voor elkaar. En dat maakt het wonen en leven in onze mooie stad nog fijner.
Subsidie
Organiseert u binnenkort een activiteit of bent u dat van plan? Kijk dan op www.leiden.nl/subsidiemaatschappelijkeinitiatieven. Hier vindt u meer informatie over de subsidie maatschappelijke initiatieven, de voorwaarden en de aanvraag.
In Leiden groeit een op de negen kinderen in armoede op. Dat zijn meer dan twee kinderen per schoolklas! De stress die opgroeien in armoede met zich meebrengt is ongezond en slecht voor de schoolprestaties. Juist in Leiden, onderwijs- en kennisstad bij uitstek, vind ik het onverteerbaar dat armoede de gelijke kansen van zo‘n 4000 kinderen en jongeren belemmert.
We doen er als gemeente veel aan om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen. Zo kunnen kinderen toch ook naar voetbal of vioolles via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Daarvan hebben we de inkomensgrens verhoogd naar 140% van het sociaal minimum.
Het onderwijs kan ongelijkheid tussen kinderen ook verminderen, maar dat is niet meer vanzelfsprekend. We zien steeds vaker dat niet het aangeboren talent of het IQ van het kind het succes van de schoolloopbaan bepalen, maar de dikte van de portemonnee van ouders. Bijlessen zijn in bepaalde kringen eerder regel dan uitzondering. Boks daar maar eens tegenop als je zonder ontbijt naar school bent gebracht.
Noem mij een idealist, maar het zou niet uit moeten maken of je wieg in de Slaaghwijk staat of in de Professorenwijk om je talenten tot ontwikkeling te laten komen en voor je kansen in het verdere leven. We werken daarom samen met professionals in de stad aan vernieuwende aanpakken. Heeft u ook een idee hoe we alle Leidse kinderen gelijke kansen kunnen geven? Laat het ons weten via gelijkekansen@leiden.nl!
Abdelhaq Jermoumi - Wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs
Het pinksterweekend komt eraan. Dit betekent dat er maandag 29 mei geen minicontainers worden geleegd. Hiervoor staat een vervangende ophaaldag gepland: zaterdag 27 mei. Via de Afvalwijzer-app of www.leiden.nl/ophaalschema kunt u nakijken wat er precies verandert.
Op maandag 29 mei zijn de balies in het Stadskantoor gesloten. Op dinsdag 30 mei is de gemeente weer open volgens de normale openingstijden. Wilt u langs komen? Maak dan eerst een afspraak via www.leiden.nl/afspraak. U kunt ook bellen naar tel. 14 071.
Special: Ondermijning
Georganiseerde, ondermijnende criminaliteit bestaat uit veel soorten criminaliteit en activiteiten die daarmee samenhangen. In alle gevallen gaat het om criminaliteit waarbij de grens tussen de legale bovenwereld en de illegale onderwereld vervaagt. Hierbij kunt u denken aan mensenhandel, witwassen en georganiseerde drugscriminaliteit. Leiden wil ondermijnende criminaliteit aanpakken en voorkomen. Lees hier hoe.
Waarom is ondermijning een probleem? Ondermijnende criminaliteit heeft negatieve gevolgen voor onze stad en raakt ons dus allemaal.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Illegale kweek van wietplanten. Dit geeft veel kans op brandgevaar of waterschade. Een groot risico voor buurtbewoners. En achter elke serieuze wietplantage gaat een heel crimineel circuit schuil.
- Verloedering van een straat of wijk.
- Criminelen die een bedrijf starten met geld dat ze door criminaliteit (zoals drugshandel) hebben verkregen. Vaak ziet u hier nauwelijks of geen klanten. Naast het witwassen van geld levert zo’n ‘spookwinkel’ een negatieve uitstraling op de buurt op.
- Aantrekkingskracht van het ‘snelle geld‘ op jongeren.
- Illegale handel, waardoor de samenleving veel (belasting)inkomsten misloopt.
- Criminele activiteiten gaan vaak gepaard met geweld. Kijk naar de incidenten in Leiden van afgelopen jaar en naar wat er nu in Rotterdam gebeurt.
Wat doet de gemeente Leiden tegen ondermijnende criminaliteit?
De gemeente werkt bij de aanpak van ondermijning samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Signalen die kunnen duiden op ondermijning worden door verschillende overheidsdiensten in een zo vroeg mogelijk stadium gezamenlijk opgepakt. Er wordt als één overheid opgetreden om het de crimineel zo moeilijk mogelijk te maken.
De gemeente richt zich daarbij ook op het voorkómen van ondermijnende criminaliteit. Dit doet ze door bijvoorbeeld vergunningen te weigeren of in te trekken of door integrale controles uit te voeren. Samen met bijvoorbeeld de politie, de brandweer en de omgevingsdienst wordt gecontroleerd of ondernemers of eigenaren en/of huurders van vastgoed zich aan de regels houden. Maar ook door de lokale weerbaarheid te vergroten. Door bijvoorbeeld jongerenwerkers in te zetten, proberen we te voorkomen dat jongeren de overstap naar de georganiseerde drugscriminaliteit maken. Ook kan de burgemeester panden sluiten, bijvoorbeeld bij het aantreffen van een hennepkwekerij. Speciale aandacht krijgt vastgoedcriminaliteit. De gemeente zet extra in op het voorkomen van het witwassen van crimineel geld in de Leidse vastgoedwereld.
Er komen op verschillende manieren mogelijke signalen van ondermijning bij de gemeente binnen. Veel signalen komen van Meld Misdaad Anoniem (hierna: MMA-meldingen). Ook komen er signalen binnen via interne en externe partners, waaronder de afdeling Burgerzaken, Handhaving en Bouwtoezicht en politie.
De gemeente heeft een werkwijze opgesteld waarin is vastgelegd wanneer en onder welke voorwaarden onderzoek naar signalen mag worden gedaan. De gemeente werkt een signaal in fases verder uit als het een signaal van ondermijnende criminaliteit betreft, het signaal betrekking heeft op het gemeentelijk grondgebied en als het signaal een gemeentelijke taak of bevoegdheid betreft. Aanpak van dealen op straat is bijvoorbeeld geen taak voor een gemeente, maar van de politie. En een signaal van uitkeringsfraude is geen ondermijning, maar wel een taak voor team Werk & Inkomen.
Signalen die niet aan de drie voorwaarden voldoen, worden doorgezet naar de juiste teams. Een binnengekomen signaal wordt dus altijd beoordeeld en vervolgens uitgewerkt door de gemeente of doorgezet naar de juiste partner!
Voorbeelden van mogelijke signalen van ondermijning zijn:
- Een winkel die met regelmaat verbouwd word, maar waar nooit klanten komen;
- Afgeplakte ramen en/of een vreemde geur en/of drugsafval;
- Een bedrijf dat grote bedragen alleen contant wil betalen of alleen contant betaald wil worden;
- Een bedrijventerrein waar vaak alleen activiteit is buiten kantooruren;
- Panden die zeer snel worden doorverkocht.
De gemeente wil dat Leiden een veilige en leefbare stad blijft. Het regelmatig organiseren van integrale controles levert daar een bijdrage aan. Deze acties worden niet van tevoren aangekondigd. De gemeente wil hiermee controleren of bedrijven, pandeigenaren en/of (ver)huurders zich aan de regels houden.
Partners
Deze controles worden met verschillende partners en in verschillende samenstellingen uitgevoerd. In april werd bijvoorbeeld een integrale controle uitgevoerd door de gemeente, politie, Omgevingsdienst West-Holland, Liander, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Andere partners die vaak betrokken zijn, zijn bijvoorbeeld de brandweer en de Belastingdienst. Elke partner heeft een eigen expertisegebied en eigen bevoegdheden. Bij deze integrale controles wordt o.a. gecontroleerd op regels over bijvoorbeeld milieu, bouwveiligheid, werkomstandigheden, energiefraude en overtredingen van regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening.
Samen optreden tegen misstanden
De integrale controles laten zien dat overheidspartners samen optreden tegen misstanden. Door samen op te trekken wordt ook voorkomen dat integere ondernemers in het nauw komen. Het levert namelijk oneerlijke concurrentie op als de ene ondernemer zich wel en de ander zich niet aan de regels houdt. Door alert te zijn op signalen van regelovertreding, kan vaak erger worden voorkomen. Bovendien leveren de controles waardevolle informatie op voor de aanpak van ondermijning. Het zorgt er tevens voor dat de anonimiteit op bedrijventerreinen wordt teruggedrongen.
Bibob staat voor Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Met de wet Bibob wil de overheid voorkomen dat zij criminele activiteiten mogelijk maakt door vergunningen te verlenen. Bijvoorbeeld het witwassen van crimineel geld. Ook beschermt de gemeente zo de integere ondernemers en blijft de vastgoedmarkt eerlijker.
Bibob-onderzoek
Doet iemand een vergunningsaanvraag bij de gemeente Leiden, of heeft hij/zij een vergunning voor bijvoorbeeld een verbouwing of het schenken van alcohol in de horeca, dan kan hij/zij te maken krijgen met een Bibob-onderzoek. De gemeente onderzoekt of hij/zij en haar/zijn zakelijke relaties integer zijn.
Als de gemeente een Bibob onderzoek naar iemand doet, vult hij/zij een vragenlijst in. Ook levert hij/zij de gevraagde documenten aan. Om het proces goed te laten verlopen, is het belangrijk dat diegene dit zorgvuldig doet en de documenten compleet aanlevert. De gemeente bekijkt en controleert het ingevulde Bibob-vragenformulier en de bijlagen en vraagt informatie op bij de politie en de Belastingdienst. Zo krijgt zij inzicht in diegene en eventuele andere personen die direct bij de onderneming betrokken zijn. Geeft diegene de gevraagde informatie niet? Dan kan de gemeente de aanvraag buiten behandeling stellen en kan het zijn dat hij/zij de vergunning niet krijgt of dat de vergunning wordt ingetrokken. Maar hij/zij krijgt altijd eerst de gelegenheid om ontbrekende informatie alsnog te geven.
Uitkomst
Heeft de gemeente na het eigen onderzoek nog twijfels? Dan kan zij het Landelijk Bureau Bibob vragen om een advies uit te brengen.
Is er ernstig gevaar, dan kan de gemeente de aanvraag voor een vergunning weigeren. Of ervoor kiezen om geen vastgoedtransactie met iemand aan te gaan. Als uit het onderzoek blijkt dat er een mindere mate van gevaar is, dan kan de gemeente extra voorwaarden verbinden aan de vergunning, gericht op het wegnemen van dat gevaar. Blijkt uit het Bibob-onderzoek dat er geen gevaar is dat de vergunning kan worden misbruikt voor criminele activiteiten, dan kan de gemeente iemand, als hij/zij ook aan de overige voorwaarden voor vergunningverlening voldoet, de vergunning verlenen.
De gemeente Leiden heeft met de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst de afgelopen jaren hard gewerkt aan een integere vastgoedmarkt in Leiden. In het project ‘Geldstromen in de Leidse vastgoedwereld’ heeft de gemeente Leiden bedreigingen van de vastgoedmarkt in beeld gebracht, zoals illegale geldstromen. Met dat inzicht is een pakket instrumenten ontwikkeld en ingezet om bedreigingen zo veel mogelijk aan de voorkant weg te nemen. Hiermee voorkomen we dat criminelen geld verdienen of geld kunnen witwassen met behulp van Leids vastgoed.
Jongeren spelen steeds vaker een rol in drugscriminaliteit. Soms raken ze al op de basisschool betrokken. De aanpak Dealbreakers richt zich op het voorkomen van jonge aanwas in de georganiseerde (drugs)criminaliteit. Onder jonge aanwas wordt verstaan jongeren die kwetsbaar zijn om betrokken te raken bij georganiseerde (drugs)criminaliteit. De aanpak richt zich daarbij met name op het weerbaar maken van jongeren tegen de verleidingen van de drugscriminaliteit.
Om jongeren weerbaarder te maken zijn en worden interventies ontwikkeld voor o.a. scholen en sportverenigingen.
Interventie
Een voorbeeld van zo’n interventie is een theatervoorstelling over drugs en criminaliteit van Stichting Confro. Door middel van het theaterstuk voert stichting Confro groepsgesprekken met jongeren. Confro staat voor ‘confrontatie’. Stichting Confro maakt voorstellingen, trainingen en lesprogramma’s met als doel het bespreekbaar maken van maatschappelijke thema’s en taboes. Ze zetten verschillende theater-, weerbaarheids- en dialoogmethodieken in om u onderdeel te maken van de trainingen. Dit doen ze op scholen, voor professionals en niet-professionals.
Tips voor professionals en content voor jongeren
Om waardevolle kennis uit initiatieven rondom jonge aanwas te bundelen én over te dragen, heeft het Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC) Den Haag het platform Dealbreakers (www.dealbreakers.nl) gelanceerd.
Op het platform vinden gemeenten een overzicht van beschikbare interventies (ingrepen) en krijgen zij praktische handvatten voor het opzetten of versterken van hun lokale aanpak. Ouders en docenten vinden er tips om signalen van risicovol of crimineel gedrag op te vangen, bespreekbaar te maken en waar nodig actie te ondernemen. Voor jongeren bevat de website podcasts, video’s en ervaringsverhalen die bijdragen aan bewustwording van de risico’s van ‘het snelle geld’. Hiermee sluit Dealbreakers vanuit een positieve insteek aan op hun leefwereld, want dat is de enige manier om jongeren écht te bereiken.
Criminelen zitten niet stil. Ze zitten achter uw geld aan, direct of indirect. Ze bestelen de gemeenschap en daarmee u dus ook of verdienen veel geld met drugshandel. Dat is vaak niet makkelijk om te zien. Criminelen worden ook steeds slimmer en verzinnen allerlei constructies zodat hun handelen niet opvalt. En als ze dat illegaal verkregen geld dan in alle openheid investeren in de bovenwereld, benadelen ze ook nog eens bonafide bedrijven, bedrijven die alles wel netjes doen en dat is natuurlijk niet eerlijk. In sommige gemeenten zien we dat ook geprobeerd wordt om invloed te krijgen op het bestuur en dan is het hek natuurlijk helemaal van de dam.
In Leiden verzetten we ons hiertegen. De gemeenteraad vindt dat ook belangrijk en daar ben ik blij mee. Ambtenaren worden opgeleid om signalen te herkennen. Als die bijvoorbeeld bij een vergunningaanvraag in de gaten krijgen dat het misschien niet goed zit doen ze nader onderzoek naar de herkomst van het vermogen dat geïnvesteerd wordt. Heel vaak wordt dan overigens de aanvraag ingetrokken of laat de aanvrager niets meer van zich horen. Soms kan een vergunning worden verleend onder voorwaarden en soms wordt die expliciet geweigerd.
We werken goed samen met andere partijen, zoals de politie, het openbaar ministerie en de belastingdienst, want samen hebben we meer mogelijkheden om criminelen de voet dwars te zetten. Tegenhouden is dan het devies en daar worden we steeds beter in.
We proberen daarnaast ook te voorkomen dat onze jongeren bezwijken voor het snelle geld van de drugscriminaliteit, want als je eenmaal in het circuit zit, kun je er niet zo makkelijk meer uit stappen. We hebben daarvoor speciale projecten zoals “dealbreakers” en dat is belangrijk. Leiden is immers een veilige stad en dat willen we graag zo houden.
Om effectief te kunnen zijn, hebben we u ook nodig, want ook u kunt onze ogen en oren zijn. Of u nu hier woont, werkt of op bezoek komt, als u iets verdacht ziet of als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt, meld het dan bij de politie, de gemeente of bij Meld Misdaad Anoniem. Daarmee bewijst u ons en de hele samenleving een grote dienst.
Henri Lenferink,
burgemeester
Wat kunt u als inwoner doen?
Ziet u een verdachte situatie? Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Als de situatie niet spoedeisend is, meld u uw vermoedens bij de politie (tel. 0900-8844) of bij Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl).
Ziet u een misdrijf, heeft u of iemand anders snel hulp nodig van de politie, een ziekenwagen of de brandweer? Dan is het belangrijk om snel te bellen met tel. 112. Als u 1-1-2 belt, komt de goede hulp snel. Twijfelt u? Bel dan altijd 1-1-2!
Wat is Meld Misdaad Anoniem?
Meld Misdaad Anoniem (MMA) is een onafhankelijk meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Denk hierbij aan de productie en handel van synthetisch drugs, hennepteelt, ondermijnende criminaliteit, wapen- en mensenhandel. Zo levert u een bijdrage aan de veiligheid in uw eigen omgeving. In 2022 hebben MMA-meldingen o.a. geleid tot integrale controles en een onderzoek naar witwassen. Het melden van een signaal kan dus waardevolle informatie opleveren.
Hoe beschermt M. de anonimiteit van de melder?
Het beschermen van anonimiteit van de melder staat bij Meld Misdaad Anoniem (M.) op de eerste plaats. Het is zelfs belangrijker dan het oplossen van een zaak. Zo blijft u anoniem bij M.:
- Uw telefoonnummer of IP-adres is niet te zien;
- M. neemt geen gesprekken op;
- M. noteert geen naam, adres en andere persoonlijke gegevens van de melder;
- M. is onafhankelijk en geen politie.
Heeft u informatie over criminele activiteiten en wilt u dit anoniem melden? Bel dan M. via tel. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl en voorkom erger. Zo levert u een bijdrage aan de veiligheid in uw eigen omgeving.
De gemeente Leiden versterkt in 2023 de aanpak van ondermijning. Het tegengaan van witwassen via Leids vastgoed en het voorkomen van jonge aanwas in de georganiseerde drugscriminaliteit blijven daarbij belangrijke prioriteiten. Daarnaast wordt het proces rondom Bibob-onderzoeken transparanter gemaakt. Na de zomer plaatst de gemeente informatie over dit proces op de website van de gemeente. Ook wordt de aanpak mensenhandel verder aangescherpt. Aanleiding is onder meer de toename van het aantal signalen op arbeidsuitbuiting. Tot slot wordt er verder ingezoomd op zogenaamde facilitators van ondermijnende criminaliteit. Te denken valt aan bouwadviesbedrijven, juridisch adviseurs en autoverhuurbedrijven. Dit zijn partijen of sectoren die ondermijnende criminaliteit (soms onbedoeld) mogelijk maken.
Gemeenteberichten 26 mei tot en met 1 juni
Wilt u bij een vergadering aanwezig zijn? Meld u dan aan via griffie@leiden.nl of 06-36162575. U kunt de vergaderingen live volgen via www.gemeenteraadleiden.nl. Hier vindt u ook de agenda van de vergaderingen.
Leefbaarheid en Bereikbaarheid
Donderdag 1 juni 2023 - 19.00 uur, Commissiezaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
Hamerstukken
- Zienswijze conceptbegroting 2024 Holland Rijnland (RV 23.0039)
- Zienswijze Begroting 2024 en Meerjarenraming 2025-2027 Omgevingsdienst West-Holland (RV 23.0030)
- Kaderbesluit fietsenstalling Hartenburgkerk (RV 23.0037)
Bespreekstukken
- Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 (RV 23.0043)
- Uitvoeringsbesluit duurzame wijkvernieuwing Hoge Mors (fase 2 en 3) (RV 23.0032)
- Uitvoeringsbesluit Duurzame Wijkvernieuwing Raadsherenbuurt fase 2 (RV 23.0019) (inhoudelijke behandeling)
- Aanbevelingen onderzoek 'Overig groen' of stadsnatuur? (Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp) (RV 23.0042)
Stedelijke Ontwikkeling
Donderdag 1 juni 2023 - 20.00 uur, Raadzaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
- Beeldkwaliteitsplan Watergeuskade en wijzigen Welstandsnota Leiden 2020 (RV 23.0036) (horen insprekers)
- Bestemmingsplan Watergeuskade (RV 23.0035) (horen insprekers)
- Bestemmingsplan P.J. Blokhof (gecoördineerde besluitvorming) (RV 23.0027) (horen insprekers)
- Nota van Uitgangspunten woningbouwontwikkeling Lorentzhof (RV 23.0038) (horen insprekers)
Bespreekstukken
- Uitvoeringskrediet Huis van de Buurt, fase 1, Boshuizerkade 119 (RV 23.0028)
- Vaststellen stedenbouwkundig plan Humanities Campus 9 (RV 23.0021)
- Burgerberaad versnellen energietransitie (RV 23.0016)
Inspreken
Door in te spreken kunt u de gemeenteraad vertellen wat u van een plan vindt en of u vindt dat de raad voor of tegen een plan moet stemmen, of het plan moet (laten) aanpassen. Alle inwoners van Leiden mogen komen inspreken. U kunt kiezen uit vier manieren om in te spreken: via Microsoft Teams vanuit uw eigen huis, via Microsoft Teams op het Stadskantoor, via een vooraf opgenomen filmpje of via een geschreven tekst. Meld u uiterlijk 1 dag vóór de vergadering 12.00 uur aan via het inschrijfformulier op www.gemeenteraadleiden.nl.
Informatie
Heeft u vragen over de gemeenteraad of de vergadering? Neem contact op met de griffie, via griffie@leiden.nl of 06-36162575. E-mails aan de gemeenteraad kunt u ook naar dit adres sturen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De adressen en telefoonnummers van de raadsleden vindt u op www.gemeenteraadleiden.nl.
Regionale commissie bezwaarschriften
Op vrijdagochtend 2 juni 2023 worden de volgende zaken fysiek behandeld in het Stadskantoor van Leiden:
- Een bezwaarschrift gericht tegen de afwijzing van het verzoek om handhavend op te treden ten aanzien van het vervangen van de voorgoot van het pand Hoge Rijndijk 200 en het lozen van hemelwater op de voorgevel van het pand aan de Hoge Rijndijk 202 te Leiden (09.30 uur)
- Een bezwaarschrift tegen de afwijzing van het handhavingsverzoek inzake een schutting en overkapping in de voortuin van het pand Hoge Rijndijk 202 in Leiden (10.15 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen het buiten behandeling stellen van twee ingebrekestellingen (10:45)
- Een bezwaarschrift gericht tegen de weigering van het verzoek tot handhaving van het gebruik van de garageboxen achter Daniel Noteboomstraat 7 te Noordwijk (11.00 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen de omgevingsvergunning voor het kappen van een boom in de achtertuin van Rapenburg 40 te Leiden (11.45 uur)
Informatie
Wilt u een zitting bijwonen, stuur dan een mail aan bezwarensecretariaat@servicepunt71.nl. De agenda kan namelijk nog wijzigen.
Vergunningaanvragen
De burgemeester heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- Bos van Bosman: Leidse Vereniging van Studenten in de Japanologie en Koreanistiek Tanuki -eindejaarspicknick donderdag 8 juni 2023 van 11.00-20.00 uur.
- Kanaalpark: Popschool Leiden - Leerlingen optreden zondag 18 juni 2023 van 12.00-20.00 uur (cat. 2a).
- Hyacinthenstraat t.h.v. nummer 14: Jantje Beton - Midzomernacht Gezonde Buurten woensdag 21 juni 2023 van 16.00-19.00 uur (cat. 1).
- Watermolen: Stichting The Fruitful Vine - Celebration of Christ Freedom zaterdag 1 juli 2023 van 12.00-16.00 uur (cat. 1).
- Noorderkwartier/De Kooi: Woningbouwvereniging de Sleutels - opleverfeest centrale blokken donderdag 6 juli 2023 van 14.00-17.00 uur (cat. 1).
- Hugo de Vriesstraat: Particulier - Straat barbecue zaterdag 8 juli 2023 van 16.00-23.00 uur (cat. 1/2a 70dB(A)).
- Kooiplein/Kralendijkkade: 1,2..8 B.V. - Najaarsmarkt zaterdag 2 september 2023 van 10.00-17.00 uur.
- Aalmarkt/De Waag: Stichting 3 Octoberviering - Intocht Geuzen (openingsact) donderdag 21 september 2023 van 15.00-16.30 uur (cat. 2a) en inschrijving Haring en Wittebrood van 16.30-21.00 uur (cat. 1).
- Garenmarktplein: 3 October Vereeniging - Pleintaptoe zaterdag 30 september 2023 van 19.00-23.30 uur (cat. 2b).
- Garenmarktplein: 3 October Vereeniging - Ameezing 3 October zondag 1 oktober 2023 van14.00-18.00 uur (cat.2a).
- Garenmarktplein: 3 October Vereeniging - Minikoraal maandag 2 oktober 2023 van 12.30-14.00 uur (cat. 2a).
- Hooglandse Kerkgracht: 3 October Vereeniging - Uitreiking hutspot maandag 2 oktober 2023 van 17.00-19.00 uur (cat. 2a).
- Kaasmarkt: 3 October Vereeniging - Taptoe Lint van Licht maandag 2 oktober 2023 van 18.00-22.00 uur (cat. 2a).
- Garenmarktplein: 3 October Vereeniging - Swingend naar 3 October maandag 2 oktober 2023 van 18.00-02.00 uur (cat. 2a).
- Stadhuisplein: 3 October Vereeniging - Reveille dinsdag 3 oktober 2023 van 07.00-07.30 uur (cat. 2a).
- Aalmarkt: 3 October Vereeniging - Uitreiking haring dinsdag 3 oktober 2023 van 07.30-10.00 uur (cat. 2a).
- Garenmarktplein: 3 October Vereeniging - Straattheater dinsdag 3 oktober 2023 van 10.00-14.00 uur (cat. 1).
- Fruinlaan en route: 3 October Vereeniging - Grote Optocht dinsdag 3 oktober 2023 van 13.00-16.00 uur (cat. 2a).
- Van der Werfpark/Steenschuur: 3 October Vereeniging - Polstokverspringen dinsdag 3 oktober 2023 van 15.00-17.00 uur (cat. 2a).
- Pieterskerkplein: 3 October Vereeniging - Nostalgische kermis maandag 2 oktober 2023 van 13.30-22.00 uur en dinsdag 3 oktober 2023 van 09.00-22.00 uur (cat. 2a).
- Lammermarkt, Beestenmarkt, Nieuwe Beestenmarkt, Binnenvestgracht, parkeerterrein Anthony Fokkerweg, Schuttersveld en Langegracht: 3 October Vereeniging - Groot Lunapark maandag 2 oktober 2023 van 13.00-02.00 uur en dinsdag 3 oktober 2023 van 09.00-01.00 uur (cat. 2b).
Rectificatie
- 3 Octoberhal (binnen): L.V.V.S. Augustinus - Lustrum L.V.V.S. Augustinus op 9, 10, 15, 16 juli 2023 van 20.00 uur-04.00 uur en op 7, 18 en 21 juli van 22.00-04.00 uur (van binnen naar buiten, 40 dB(A)).
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de aanvragen tot twee weken na publicatie schriftelijk indienen bij Bureau Evenementen van de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Verleende vergunningen
De burgemeester heeft op 25 mei 2023 voor de volgende evenementen vergunning verleend:
- Park Zeeheldenbuurt: Theater Ins Blau - Festival van het Andere Theater zaterdag 3 juni 2023 van 16.00-21.00 uur (cat. 2a 70 dB(A).
- Stadhuisplein: Eurokoor Nederland - Buitenrepetitie Eurokoor donderdag 8 juni 2023 van 19.00-20.00 uur (cat. 1).
- Slachthuispark: Particulier - VrijeSchool Mareland Bazaar zaterdag 10 juni 2023 van 10.00-15.00 uur (cat. 1).
- Atletiekbaan Leidse Hout: Particulier - Gouden Spike 2023 zaterdag 10 juni 2023 van 15.00-21.30 uur (cat. 1/2a, 70 dB(A)).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - ABBA-avond zaterdag 10 juni 2023 van 20.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Plantsoen: stichting buurtcomite Hogewoerd en omgeving - Buurtfeest Hogewoerd/Plantsoen zondag 11 juni 2023 van 15.00-18.00 uur (cat. 1).
- Vijf Meiplein/Bevrijdingsplein: Stichting Jeugddorp Leiden - Voorverkoopdag Jeugddorp 3 zaterdag 17 juni 2023 van 09.00-16.00 uur (cat. 1).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Spaanse avond zaterdag 17 juni 2023 van 20.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Beestenmarkt: Stichting Pedrafes - Zomerkermis donderdag 22 juni 2023 van 12.00-23.00 uur, vrijdag 23 juni 2023 van 12.00-23.59 uur, zaterdag 24 juni 2023 van 12.00- 23.59 uur en zondag 25 juni 2023 van 12.00-23.00 uur (cat. 2a).
- Haarlemmerstraat: Winkeliersvereniging Haarlemmerstraat - Jaarmarkt 2023 vrijdag 23 juni 2023 van 10.00-19.00 uur.
- Beestenmarkt-Route-Zijlpoort: Stichting Pedrafes - Peurbakkentocht vrijdag 23 juni 2023 van 17.00-22.00 uur (Beestenmarkt en route cat. 2b) van 17.00-23.59 uur (Zijlpoort cat. 2a).
- Stadhuisplein: Stichting Pedrafes - Lakenfeesten Stadhuisplein vrijdag 23 juni 2023 van 20.00-01.00 uur en zaterdag 24 juni 2023 van 17.00-23.59 uur (cat. 2b).
- Boommarkt en Apothekersdijk: Stichting Pedrafes - Dragonboatraces zaterdag 24 juni 2023 van 11.00-18.00 uur (cat.1).
- Hooglandse Kerkplein: Stichting Pedrafes - Leids Historische Biermarkt zaterdag 24 juni 2023 van 12.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Kindervoorstelling zaterdag 1 juli 2023 van 14.00-15.00 uur (cat. 1).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Klassieke avond zaterdag 1 juli 2023 van 20.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Jazzavond zaterdag 15 juli 2023 van 20.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Zuid-Amerikaanse avond zaterdag 29 juli 2023 van 20.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Leidse band zaterdag 12 augustus 2023 van 20.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Seventiesavond zaterdag 26 augustus 2023 van 20.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Kindervoorstelling Raadsheren zondag 27 augustus 2023 van 14.30-16.00 uur (cat. 1).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Ierse avond zaterdag 9 september 2023 van 20.00-22.00 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Maredijk: Vereniging Maredijkbuurt - Buurtfeest 2023 Maredijkbuurt zaterdag 16 september 2023 van 12.00-21.00 uur (cat. 2a).
- Leidse Hout - Openluchttheater: Stichting Openluchttheater Leidse Hout - Musicalavond zaterdag 23 september 2023 van 20.00-2200 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Vastgestelde route: Stichting Sport in Beeld - Leidse Avondvierdaagse dinsdag 6 juni, woensdag 7 juni en donderdag 8 juni 2023 van 17.00-21.30 uur (cat. 1).
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag. postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Vergunningaanvragen
De gemeente heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- Hoogstraat 1A, terrasvergunning - wijziging, 16-5-2023
- Levendaal 120, alcoholvergunning - slijterij, 16-5-2023
- Stadhuisplein 3, tapontheffing en/of standplaatsvergunning (Leidens Ontzet 2023), 15-5-2023
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Vergunningen Openbare Ruimte, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunning is verleend.
- Garenmarkt 16, terrasvergunning - wijziging, 17-5-2023
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Vergunningen Openbare Ruimte, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Bekendmaking voorgenomen verkoop perceel grond ter hoogte van de Haagweg 1A te Leiden
De gemeente Leiden geeft hierbij kennis van het voornemen om, met inachtneming van een termijn van 20 dagen na dagtekening van deze publicatie, een perceel grond ter hoogte van Haagweg 1A te Leiden te verkopen.
Over het perceel
Het perceel wordt thans verhuurd aan de aan het perceel gelegen woonboot eigenaar. Het perceel heeft een grootte van ongeveer 180 m2.
Motivering verkoop
Het te verkopen perceel grond ligt geïsoleerd en is niet tot slecht bereikbaar voor de voor het plegen van onderhoud door de gemeente. Om deze reden is het perceel reeds lange tijd verhuurd. De huurder heeft verzocht het perceel te mogen kopen in verband met investeringen die hij wil doen door het perceel verder in te richten als tuin en als voorportaal van de woonboot. Het perceel is tevens de enige toegangsweg naar de locatie Haagweg 1A. Het perceel heeft een aantoonbare functie voor deze woonbooteigenaar en om die reden wenst de gemeente uitsluitend aan deze woonbooteigenaar te verkopen. Mocht de ligplaatsvergunning worden gewijzigd dan is de koper van het perceel verplicht het perceel eerst aan de gemeente aan te bieden. Deze bedingen maken onderdeel uit van de koopovereenkomst.
Op grond van het voorgaande is de gemeente van oordeel dat deze koper als enige serieuze gegadigde voor de koop van het perceel in aanmerking komt en de verkoop van het perceel kan plaatsvinden zonder het volgen van een openbare selectieprocedure.
Reageren
Mocht u het niet eens met de deze voorgenomen verkoop, dan dient u binnen een termijn van 20 dagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Den Haag. Deze termijn is een vervaltermijn. Blijft een kort geding binnen deze termijn uit, dan staat het de gemeente vrij om de overeenkomst aan te gaan.
Informatie
Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer J. Klapwijk van de afdeling Grond- en Vastgoedbedrijf via tel. 06-18578459 of per mail j.klapwijk@leiden.nl.
Wet geluidhinder
De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat hij bij besluit van 14 oktober 2022, kenmerk BSV/22/ 00243, met toepassing van artikel 90, tweede, derde en vierde lid, van de Wet geluidhinder, de ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting heeft vastgesteld die de gevels van de woningen gelegen aan de wegen "Francois Houttijnshof, Haarlemmerstraat, Hogewoerd, Hooigracht, Klokpoort, Legewerfsteeg, Nieuwe Rijn, Oude Rijn, Oude Singel, Pelikaanhof, Pelikaanstraat, Sint Jorisstreeg en Watersteeg" te Leiden , gemeente Leiden, vanwege de wegen "Hooigracht, Klokpoort, Pelikaanstraat, Sint Jorissteeg en Watersteeg" mogen ondervinden.
Met toepassing van artikel 90, vijfde lid, van de Wet geluidhinder heeft hij bij voornoemd besluit tevens de maatregelen vastgesteld die strekken tot het terugbrengen van de geluidsbelasting, vanwege de wegen "Klokpoort, Pelikaanstraat en Hooigracht", op de gevels van de betrokken woningen tot de vastgestelde waarden.
Met toepassing van artikel 90, vijfde lid, van de Wet geluidhinder heeft hij bij voornoemd besluit tevens de maatregelen vastgesteld die strekken tot het terugbrengen van de geluidsbelasting, vanwege de wegen "Hooigracht, Klokpoort, Pelikaanstraat, Sint Jorissteeg en Watersteeg", binnen de woningen voor zover niet wordt voldaan aan de in artikel 111b, derde lid, van de Wet geluidhinder genoemde binnenwaarde van 43 dB.
Inzage
Het besluit en de daaraan ten grondslag liggende stukken liggen met ingang van 26 mei 2023 gedurende de bezwaartermijn ter inzage bij:
- het Stadskantoor Leiden, Bargelaan 190, 2333 CW te Leiden gedurende werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur, op donderdagavond van 17.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 12.30 uur;
- het Bureau Sanering Verkeerslawaai (Steinhagenseweg 2d te Woerden) gedurende werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. Mocht u van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met het Bureau Sanering Verkeerslawaai via tel. 0348-487450;
- op de website van de Omgevingsdienst West-Holland: www.odwh.nl/actuele-dossiers (dossiernaam: Saneringsprogramma Centrumroute fase 2 Leiden).
Tot het besluit behoort een lijst van de betrokken woningen met de daarbij vastgestelde ten hoogste toelaatbare waarde van de geluidsbelasting.
Bezwaar
Tegen genoemd besluit kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt, op grond van artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht, zes weken. Deze termijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit door middel van publicatie bekend is gemaakt. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan: De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, per adres Bureau Sanering Verkeerslawaai, Postbus 97, 3440 AB Woerden. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Personen uitgeschreven uit de Basisregistratie personen
In de periode voorafgaand aan deze publicatie zijn de volgende personen op grond van de Wet BRP uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Besluit 11-05-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- D.D.K. Felter, 09-02-1987, 06-04-2023
- J.J. Flippo, 24-06-1970, 11-01-2023
- M.A. Mudey, 03-03-1967, 14-03-2023
- G.V. Radev, 01-11-1983, 06-04-2023
- M. Scholten, 29-05-1989, 13-04-2023
Besluit 16-05-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- A.C.G. Harris, 02-10-1999, 14-03-2023
- A.W.N. Mohamed, 10-08-1993, 04-04-2023
- A. Rocha Sepriano, 29-09-1985, 14-03-2023
Besluit 17-05-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- Y.R. Demri, 22-03-1989, 07-04-2023
Ingeschreven bij RNI
Volgens artikel 2.22, eerste lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), heeft het college bovenvermeld besluit genomen en zijn de gegevens met betrekking tot de verblijfplaats gewijzigd in: vertrokken naar ’Onbekend’ en ingeschreven in de registers van de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen).
De brief, waarin het voornemen voor dit besluit tot uitschrijving is aangekondigd, is eerder gestuurd naar het adres dat als laatste bekend is van deze personen. De datum van deze brief is tevens de datum van de uitschrijving. De datum van het besluit is minimaal vier weken na verzending van deze brief.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na de datum van het besluit, bezwaar maken tegen dit besluit. Vermeld hierbij naam en adres van de indiener, datum en omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit. Het bezwaarschrift kunt u richten aan: Burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Dit kan ook via www.leiden.nl/bezwaar. U heeft daarvoor een DigiD nodig.
Vergunningaanvragen
Bij de gemeente zijn de volgende aanvragen binnengekomen.
Omgevingsvergunning regulier
- Aalmarkt 11, plaatsen eilandterras, 16-5-23, Z/23/3529719
- Aalmarkt 11, wijzigen gebruik van straat naar terras, 16-5-23, Z/23/3529720
- Alexander Gogelstraat 6, plaatsen dakopbouw, 17-5-23, Z/23/3530628
- Bilderdijkstraat 18, plaatsen zonnepanelen, 16-5-23, Z/23/3530244
- Burggravenlaan 7, vervangen kozijn, 11-5-23, Z/23/3528197
- Darwinweg 2, uitbreiden fietsenstalling, 17-5-23, Z/23/3530298
- De Ridderstraat 16, plaatsen zonnepanelen, 14-5-23, Z/23/3529201
- Einsteinweg, westelijke deel Kop van Leeuwenhoek woonrijp maken, 17-5-23, Z/23/3530634
- Haagweg 18, slopen vervallen bouwwerk en plaatsen uitbouw, 16-5-23, Z/23/3530245
- Herengracht 15, plaatsen zonnepanelen, 17-5-23, Z/23/3530272
- Herengracht 17, plaatsen zonnepanelen, 17-5-23, Z/23/3530273
- Herenstraat 90, wijzigen aanbouw, 17-5-23, Z/23/3530281
- Hermelijnvlinder 36, wijzigen gebruik en verbouwen van praktijkruimte naar woning, 12-5-23, Z/23/3528627
- Hoge Rijndijk 267, uitbouwen bedrijfsruimte, 11-5-23, Z/23/3528210
- Hogewoerd 107, vervangen kozijnen, 16-5-23, Z/23/3530094
- Hogewoerd 132, verbouwen winkel en bovenwoning tot twee woningen, 16-5-23, Z/23/3530227
- Kennedylaan 9G, plaatsen gevelreclame, 17-5-23, Z/23/3530280
- Merelstraat 25, plaatsen dakkapel voorzijde, 15-5-23, Z/23/3529247
- Niels Bohrweg 2, plaatsen deur en kappen boom, 15-5-23, Z/23/3529508
- Nieuwe Mare 11, restaureren monument, 17-5-23, Z/23/3530629
- Os en Paardenlaan 41, voorlopige ontheffingsaanvraag in geval van vleermuizen, 15-5-23, Z/23/3529537
- Os en Paardenlaan 41, voorlopige ontheffingsaanvraag in geval van vleermuizen, 16-5-23, Z/23/3530103
- Oude Herengracht 24, plaatsen isolatieglas en wijzingen raamindeling, 11-5-23, Z/23/3528557
- Pasteurstraat 1A, plaatsen zonnepanelen, 17-5-23, Z/23/3530624
- Rijnsburgersingel 1A, wijzigen gebruik en verbouwen bovenwoning tot short stay logies, 12-5-23, Z/23/3529179
- Schipholweg 68D, verlengen wijziging gebruik van kantoren naar opvanglocatie, 12-5-23, Z/23/3529160
- Stationsweg 25, realiseren terras, 16-5-23, Z/23/3529736
- Strobloem 36, plaatsen dakkapel voorzijde, 13-5-23, Z/23/3529180
- Tiboel Siegenbeekstraat 31, plaatsen zonnepanelen, 16-5-23, Z/23/3530093
- Van de Sande Bakhuyzenlaan 24, plaatsen isolatieglas, 16-5-23, Z/23/3529734
- Vreewijkstraat 8, plaatsen buitenunit airco in omkasting in tuin, 12-5-23, Z/23/3529349
- Wasstraat 36, plaatsen zonnepanelen, 17-5-23, Z/23/3530623
- Willem Klooslaan 7A, uitbouwen achterzijde woning, 12-5-23, Z/23/3529174
- Witte Singel 69, plaatsen zonnepanelen, 15-5-23, Z/23/3529706
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
Omgevingsvergunning regulier
- Berkendaalstraatje 6, plaatsen zonnepanelen, 15-5-23, Z/23/3519116
- Bilderdijkstraat 11, plaatsen zonnepanelen, 16-5-23, Z/23/3516848
- Boshuizerkade, verplaatsen kunstwerk Vijf Meihal naar Boshuizerkade, 16-5-23, Z/23/3510429
- Breestraat 71, verbouwen woning, 12-5-23, Z/23/3515471
- De Goejestraat 51, plaatsen zonnepanelen, 11-5-23, Z/23/3521544
- De Goejestraat 53, plaatsen zonnepanelen, 11-5-23, Z/23/3521545
- De Meij van Streefkerkstraat 19, plaatsen zonnepanelen, 16-5-23, Z/23/3527340
- De Ridderstraat 11, uitbouwen achtergevel, 16-5-23, Z/23/3512583
- Donsvlinder 24, plaatsen opbouw, 16-5-23, Z/23/3522739
- Herensingel 12B, plaatsen zonnepanelen, 17-5-23, Z/23/3498166
- Hoflaan t.h.v. speeltuinvereniging Vijfhoven, kappen twee bomen, 17-5-23, Z/23/3512386
- Janvossensteeg 5, verbouwen pand naar zes appartementen, 16-5-23, Z/22/3448794
- Kagerstraat 5C-7, plaatsen glaswanden rondom terras, 12-5-23, Z/23/3487969
- Kapellenpad t.hv. Zonnebloem, kappen boom met spoed wegens gevaarzetting, 8-5-23, Z/23/3520410
- Lammenschansweg 123, plaatsen zonnepanelen, 11-5-23, Z/23/3516870
- Luchtmansplein t.h.v. nr. 7, kappen boom, 16-5-23, Z/23/3511590
- Mariënpoelstraat 6, het realiseren van drie extra lokalen middels een interne verbouwing op de begane grond bij het Bonaventura Lyceum, 16-5-23, Z/23/3509317
- Oude Vest 115, plaatsen zonnepanelen, 16-5-23, Z/23/3525556
- Rijndijkstraat 76, plaatsen zonnepanelen, 15-5-23, Z/23/3519019
- Rijndijkstraat 88, doorbreken muur er vervangen trap, 11-5-23, Z/23/3510018
- Roodenburgerstraat 32, plaatsen zonnepanelen, 15-5-23, Z/23/3522918
- Schelpenkade 13, plaatsen zonnepanelen, 16-5-23, Z/23/3525554
- Schelpenkade 51A, samenvoegen woningen, 17-5-23, Z/23/3501343
- Tunicaduin 6, plaatsen dakkapel voorzijde, 15-5-23, Z/23/3509640
- Tunicaduin 7, plaatsen dakkapel voorzijde, 15-5-23, Z/23/3509632
- Van den Brandelerkade 13, plaatsen van zonnepanelen op het voor- en zijdakvlak, 15-5-23, Z/23/3520293
- Van der Werfstraat 43, verbouw deel pand naar appartement, 12-5-23, Z/23/3512147
- Verdamstraat 48, plaatsen zonnepanelen, 16-5-23, Z/23/3523960
- Witte Singel 101, plaatsen zonnepanelen, 16-5-23, Z/23/3519174
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.