Stadskrant week 15
Stadskrant 13 april 2023
In Leiden staan, verdeeld over de stad, 33 openbare klokken. Handig om de tijd te zien als u onderweg bent. Niet handig als die tijd dan niet klopt. De gemeente heeft ervoor gekozen om een aantal klokken te verwijderen om de klokken die overblijven beter te kunnen onderhouden.
Komende tijd is er groot onderhoud aan een aantal klokken verdeeld over de stad. Sommige worden schoongemaakt, sommige gerepareerd en een aantal wordt meegenomen voor een totale revisie. Als deze grote klokken-opknapbeurt is uitgevoerd, worden de resterende klokken verwijderd.
Welke klokken gaan er weg?
De klokken die na het grote onderhoud worden verwijderd staan aan de:
- Lammenschansweg
- Haagweg
- Lage Rijndijk/Sumatrastraat
- Rijnsburgerweg/Wassenaarseweg
- Zijlsingel
- Hoge Rijndijk/Veerhuis
- Frederik van Eedenlaan
- Rijnzichtstraat/Morsweg
- Lijsterstraat
- Willem de Zwijgerlaan/Schipholweg
- Willem de Zwijgerlaan/IJsselmeerlaan
- Ommedijkseweg
- Rijnsburgerweg
Waarom op deze manier?
Het beheer en onderhoud van de openbare klokken kost veel tijd, energie en geld. Ook hebben veel mensen tegenwoordig een horloge of telefoon op zak met de juiste tijd. Omdat sommige klokken van historische waarde en/of beeldbepalend zijn, is er gekozen voor een tussenoplossing. Een aantal klokken wordt verwijderd. De tijd en energie die hiermee wordt bespaard, gaat naar de klokken die blijven staan.
Wat is de planning?
De verwachting is dat het grote onderhoud deze maand is uitgevoerd. Hierna worden de resterende klokken verwijderd.
Na een paar weken succesvol proefdraaien is het Energieloket mboRijnland nu ook officieel geopend. Wethouder Yvonne van Delft (Energie) en directeur Jan van Laake van de opleiding Techniek & ICT zetten samen een warmtepomp op ‘AAN’.
Aan de hand van dit instructiemodel krijgt de wethouder vervolgens uitleg van Twan, een van de studenten die bij dit project betrokken is. De wethouder is blij met dit initiatief van mboRijnland en een actieve inwoner.
Energietransitie
“Dit zijn de projecten die wij graag steunen met een subsidie vanuit Leidse Energie Initiatieven. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we de energietransitie versnellen en dat informatie voor iedereen laagdrempelig beschikbaar is. Bezoekers krijgen advies op maat over het verduurzamen van hun woning. Ze kunnen hier zien, horen en voelen waar het om gaat. De energietransitie wordt dus tastbaar gemaakt en dat is belangrijk. En als wethouder Werk en Inkomen ben ik natuurlijk verheugd dat leerlingen een actieve rol hebben bij dit Energieloket.”
Maak een afspraak
Ook een bezoek brengen aan het Energieloket mboRijnland? Een afspraak maken kan eenvoudig via www.gagoed.nl/energieloketmborijnland. Advies is gratis en onafhankelijk. Op de site vindt u ook meer informatie.
Volgende week maandag starten de kentekencamera’s bij de Breestraat en Campus (Y)ours - Lammenschansdriehoek. Met de camera’s wil de gemeente autoluwe gebieden handhaven. Volgende week starten ook de werkzaamheden op de Langebrug. Daar gaat op 8 mei 2023 de kentekencamera aan.
Leiden werkt aan een autoluwe (binnen)stad met focus op lopen, fietsen en groen. Met de kentekencamera’s op de drie locaties is het mogelijk om de inrijverboden goed te handhaven en een uitzondering te maken voor bewoners en ondernemers.
Breestraat en Campus (Y)ours
De Breestraat is al een aantal jaren gesloten voor doorgaand verkeer en het bevoorraden van winkels kan binnen vaste tijden. Het voetgangersgebied van Campus (Y)ours was afgesloten met paaltjes die de gemeente voor verhuizingen of werkzaamheden moest verwijderen.
Langebrug
De Langebrug wordt bij de Schoolsteeg afgesloten voor doorgaand verkeer om de Pieterswijk autoluw te maken. De komende drie weken wordt daarvoor de bocht bij de Pieterskerkgracht iets aangepast. Meer informatie hierover vindt u op www.leiden.nl/kentekencamera.
Gemeente Leiden werkt samen met woningcorporatie de Sleutels en ontwikkelaar BPD aan een voorlopig plan over de toekomst van de Prinsessenbuurt. Wij vinden het belangrijk dat de Prinsessenbuurt een plek blijft waar de bewoners zich thuis voelen.
Wilt u met ons meedenken over onze ideeën voor de wijk? Aanmelden is niet nodig, kom gewoon langs!
Waar en wanneer?
- Datum: woensdag 19 april 2023
- Locatie: het clubhuis van speeltuin Noorderkwartier, Anna van Saksenstraat 8
- Tijdstip: van 20.00 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
Op 6 februari 2023 werden grote delen van Zuid-Turkije en Noord-Syrië opgeschrikt door een allesverwoestende aardbeving. Hoe erg het wel niet was, werd duidelijk toen de beelden de dagen erna de wereld over gingen.
Het aantal slachtoffers van de beving en de naschokken bleef maar stijgen en inmiddels ligt het aantal bevestigde doden al boven de 50.000 en zijn duizenden mensen opgenomen in het ziekenhuis. Vele overlevenden zijn naast familie en kennissen ook huis en haard kwijtgeraakt. Zij hebben vrijwel niets meer. Bovendien was het erg koud in het getroffen gebied.
In Leiden werden net als elders hulpacties gestart en werden allerlei nuttige goederen ingezameld: warme dekens, slaapzakken, regenpakken en (winter)kleding, verband, kachels en nog veel meer. Er kwamen verschillende inzamelpunten en een groot aantal Turkse Leidenaars, maar ook vele anderen, werkten elke dag hard om alles goed te sorteren en te verpakken. Ik ben er in die dagen twee keer langs geweest en het was hartverwarmend om te zien. Het was Leiden op zijn best.
Ik wil alle mensen die zo hard hebben gewerkt en zo hebben laten zien hoe sociaal en solidair onze gemeenschap is, hartelijk danken voor hun geweldige inzet. Ik ben er erg blij mee en trots op. Diezelfde trots voel ik ook bij de inzet van mensen van onze Veiligheidsregio Hollands Midden bij het redden van mensen van onder het puin in het rampgebied.
De situatie in de getroffen gebieden is nog steeds verschrikkelijk. De mensen in Turkije en Syrië zullen nog lang hulp nodig hebben bij het weer opbouwen van hun dorpen en steden. Het geld dat via Giro555 is ingezameld zal ook daarvoor worden gebruikt, maar ik ga ervan uit dat er nog wel een keer een beroep op uw internationale steun en solidariteit zal worden gedaan. Laten wij de getroffenen ook dan niet vergeten.
Henri Lenferink,
burgemeester Leiden
Sven van den Eshof is dierenverzorger op de kinderboerderij en gaat elke zes weken op pad met een paar dieren. “Vaak vinden zieke kinderen het geweldig om met dieren te knuffelen. Het leidt ze af en je ziet dat ze hun ellende even vergeten.”
De kinderboerderij gaat al meer dan 20 jaar naar de kinderafdeling van het LUMC. Want, als de kinderen niet naar de dieren kunnen komen, komen de dieren wel naar hen. Ze ontmoeten elkaar op de daktuin van het Ronald McDonaldhuis.
Konijnen, cavia’s en ratjes
“Welke dieren we meenemen is in de loop van de jaren veranderd; kon er eerst nog een geit mee, nu zijn het voornamelijk konijnen, cavia’s en ratjes. Alle dieren worden vooraf door een dierenarts gecontroleerd, daarna mogen ze pas mee.”
Knuffelen met dieren
Zijn collega Rik de Kan brengt regelmatig bezoekjes aan bejaardentehuizen. Daar is het knuffelen met dieren ook erg populair. “Het komt geregeld voor dat de bewoners de dieren niet meer terug willen geven”, vertelt Sven lachend.
Special: Omgevingswet
Op 1 januari 2024 gaat een nieuwe landelijke wet in: de Omgevingswet. Deze wet zorgt voor meer samenhang in het benutten en beschermen van onze leefomgeving. Voor inwoners en ondernemers verandert het een en ander. Wat houdt de Omgevingswet in? Wat betekent het voor de stad Leiden en wat gaat u ervan merken?
Mijlpalen invoering Omgevingswet
- Voorjaar 2023 - Vaststellen participatieregels
- September 2023 - Start voorlichtingscampagne
- 1 januari 2024 - Start Omgevingswet en nieuw Omgevingsloket
De Omgevingswet is een nieuwe wet, die voor heel Nederland geldt. Hierin staan alle regels voor én over de fysieke leefomgeving. Kortom een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. Deze wet gaat ook voor Leiden gelden. De startdatum is 1 januari 2024.
Nederland kent nu veel verschillende wetten en regels voor de buitenruimte, zoals bodem, water, wegen, milieu, monumenten, natuur, geluid en bouwen. Deze losse wetten en regels staan nu vaak de ontwikkeling van innovatieve en duurzame initiatieven in de weg. Die initiatieven hebben we hard nodig want we staan voor ingewikkelde keuzes en de beschikbare ruimte is beperkt. Denk bijvoorbeeld aan de omschakeling naar duurzame energie. Daarom worden 26 wetten en een paar honderd regelingen op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigd en gebundeld in één Omgevingswet.
Bouwen aan betere besluitvorming en uitvoering
Een belangrijke verbetering van de nieuwe wet is dat de fysieke leefomgeving meer in samenhang wordt gezien en benaderd. Het is de bedoeling dat we makkelijker en beter besluiten nemen over de Leidse buitenruimte. Ambtenaren, inwoners en ondernemers hebben in de toekomst via het Omgevingsloket toegang tot dezelfde informatie. Bovendien gaat het aanvragen van een vergunning straks sneller en kunt u terecht bij één omgevingsloket. Maar zover is het nog niet. Nog nooit heeft iemand in Nederland met de Omgevingswet gewerkt. Dat zal in het begin wennen zijn. Net als bij een verbouwing staat nog niet alles meteen op z’n plek. We zullen soms extra met elkaar praten en inzien dat een ingeslagen weg toch niet de beste was. Uiteindelijk moeten de besluitvorming en het realiseren van plannen onder de Omgevingswet sneller en beter worden.
Initiatief - advies – toetsing
Inwoners, ondernemers en overheden zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit en ontwikkeling van onze leefomgeving. De Omgevingswet helpt om een nieuwe onderlinge rolverdeling die meer past bij deze tijd, waar te maken. Naarmate de gemeente (digitaal) steeds duidelijker maakt wat waar in de stad mag en gewenst is, ontstaat er meer ruimte voor en helderheid over mogelijke initiatieven van bewoners en ondernemers. Initiatiefnemers mogen meer zelf hun plannen uitwerken en moeten belanghebbenden daarbij betrekken. De gemeente krijgt een meer adviserende en toetsende rol.
De Omgevingswet heeft als doel dat beleid goed aansluit bij de stad en haar inwoners. Daarom is participatie een belangrijk aandachtspunt: zo vroeg mogelijk meedenken, meedoen en soms ook samen ontwikkelen. In Leiden hebben we bijvoorbeeld een participatieplatform: doemee.leiden.nl. Veel inwoners praten hier mee over projecten en initiatieven in de stad. Ook ontwikkelaars en andere initiatiefnemers zijn volgens de Omgevingswet straks verplicht buurtbewoners goed te betrekken bij hun plannen. De gemeente zet de huidige participatieverordening om in beleidsregels participatie volgens de Omgevingswet.
Misschien bent u al betrokken geweest bij de Omgevingsvisie of het Ontwikkelperspectief voor Leiden Zuidwest, De Mors of Leiden-Noord. Of u heeft de behandeling van besluiten in de gemeenteraad gevolgd. Maar het kan ook zijn dat u nog weinig weet van de Omgevingswet, net als veel Leidenaren.
Misschien merkt u in eerste instantie niets. Maar als u iets wilt verbouwen aan uw huis of tuin en u vraagt een vergunning aan dan gaat dat straks anders. U zoekt de regels op in het nieuwe, digitale Omgevingsloket, en kunt de vergunning ook direct aanvragen in het loket. Ook kunt u meedenken over de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan in de stad. En over initiatieven, groot en klein, bij u in de buurt. Dat kan nu ook al, want we zijn al aardig op weg met de nieuwe werkwijze van de Omgevingswet. De bedoeling van de nieuwe wet is dat de belangen van alle spelers in de stad op tafel liggen. Zodat de juiste keuzes gemaakt worden, zo transparant mogelijk. En dat de stad zich ontwikkelt vanuit de wensen van de bewoners en gebruikers in de stad.
Ondernemers in de stad
Bent u een ondernemer met een idee of een initiatief in de buitenruimte? Mooi, want daar biedt de Omgevingswet juist ruimte voor. De kaders voor de nieuwe plannen zijn geformuleerd in de Omgevingsvisie (het Leidse toekomstplan) en het Omgevingsplan (de regels voor de fysieke leefomgeving). Dat betekent voor u niet per se dat de regels per 1 januari 2024 veranderen maar wel dat ze terug te vinden zijn in het nieuwe digitale Omgevingsloket. Het is de bedoeling dat u in de toekomst via een landelijke centrale website - het digitale Omgevingsloket - alle informatie uit de Leidse Omgevingsvisie en het Leidse Omgevingsplan kunt terugvinden. Hier kunt u alle regels van een bepaalde locatie op een digitale plattegrond inzien. Daarnaast kunt u in het Omgevingsloket checken of een vergunning of melding nodig is voor uw initiatief, en deze via hetzelfde loket aanvragen. Check ook de voorwaarden rond het informeren van de directe omgeving over uw nieuwe plannen.
Bij de Omgevingswet horen andere officiële stukken waar het gemeentelijk beleid in vastgelegd wordt. De koers voor toekomstige ontwikkelingen ligt vast in de Omgevingsvisie. De juridische kaders liggen vast in het Omgevingsplan.
Kaders en regels in het Omgevingsplan
In één Omgevingsplan liggen straks alle juridische kaders en regels die in de stad gelden, vast: wat kan en wat mag in de fysieke buitenruimte? En welke voorschriften gelden daarbij? Onder andere alle geldende bestemmingsplannen worden straks opgenomen in het Leidse Omgevingsplan. Het grote voordeel van zo’n Omgevingsvisie en Omgevingsplan is dat beleid beter op elkaar is afgestemd.
De gemeente Leiden werkt sinds 2016 onder de naam ‘Leiden 2040’ aan de invoering van de Omgevingswet, net als andere gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Neem eens een kijkje op www.leiden.nl/2040.
Er is al heel veel werk verricht: Leiden heeft een tweede versie van de Leidse Omgevingsvisie. Ook is voor een aantal gebieden in de stad een eigen toekomstplan gemaakt: Leiden Zuidwest, De Mors en Leiden-Noord hebben een eigen Ontwikkelperspectief. Het opstellen van het Leidse Omgevingsplan is inmiddels gestart: de gemeenteraad heeft de eerste kaders voor het Omgevingsplan bepaald.
Leiden is een stad die nooit stilstaat. We werken continu aan verbeteringen. Iedereen moet zich in Leiden thuis voelen. We doen ons best om alle wensen op het gebied van wonen, groen, erfgoed, ondernemen, sport of evenementen in te passen. We willen het mooie van onze stad koesteren én de beschikbare ruimte zo goed mogelijk benutten voor nieuwe ontwikkelingen. De nieuwe landelijke Omgevingswet gaat ons daarbij helpen.
Vanaf 1 januari 2024 hebben we één Omgevingsvisie en één Omgevingsplan voor Leiden. Deze producten geven ons richting in het maken van keuzes voor de toekomst van Leiden. Maar de Omgevingswet biedt onze stad meer. We gaan thema’s in de stad meer in samenhang bekijken. En alle (beleids)informatie is in de toekomst voor iedereen - inwoners en ambtenaren - op eenzelfde manier digitaal beschikbaar in het nieuwe Omgevingsloket. Daar kunt u niet alleen vergunningen in aanvragen, maar ook in opzoeken wat er kan en mag bij veranderingen in de buitenruimte. Als we nieuwe plannen en projecten ontwikkelen, gaan we met u in gesprek.
Fijn dat er na al die jaren nu duidelijkheid is over de invoeringsdatum van de Omgevingswet. We zijn tot 2029 bezig om de Omgevingswet in Leiden in te voeren. Niemand heeft ooit nog de Omgevingswet ingevoerd, dus het zal samen met andere overheden en met de stad zoeken zijn hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Ik kijk er naar uit om dit samen met u te doen en op deze manier Leiden nog mooier te maken.
Julius Terpstra, wethouder Wonen, Bouwen en Welzijn
Op www.leiden.nl/omgevingswet staan links naar algemene, landelijke informatie en naar de Leidse ontwikkelingen. Kunt u het antwoord op een vraag niet vinden? Stuur dan een mailtje naar leiden2040@leiden.nl.
Gemeenteberichten 14 t/m 20 april 2023
Leefbaarheid en Bereikbaarheid
Donderdag 20 april 2023 - 21.00 uur, Commissiezaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
- Horen insprekers Uitvoeringsbesluit Duurzame Wijkvernieuwing Raadsherenbuurt fase 2 (RV 23.0019)
- Presentatie Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp Onderzoek 'Overig groen' en stadsnatuur
- Presentatie Straatintimidatie
Stedelijke Ontwikkeling
Donderdag 20 april 2023 – 20.00 uur, Raadzaal Stadhuis.
Agenda
- Burger aan het woord
Bespreekstukken
- Burgerberaad versnellen energietransitie (RV 23.0016)
- Stedenbouwkundig plan Humanities Campus (RV 23.0021)
- Vaststellen overeenkomsten Rhijnvreugd en aankoop Hoge Rijndijk 352 en opening Grondexploitatie Rhijnvreugd (RV 23.0024)
Inspreken
Door in te spreken kunt u de gemeenteraad vertellen wat u van een plan vindt en of u vindt dat de raad voor of tegen een plan moet stemmen, of het plan moet (laten) aanpassen. Alle inwoners van Leiden mogen komen inspreken. U kunt kiezen uit vier manieren om in te spreken: via Microsoft Teams vanuit uw eigen huis, via Microsoft Teams op het Stadskantoor, via een vooraf opgenomen filmpje of via een geschreven tekst. Meld u uiterlijk 1 dag vóór de vergadering 12.00 uur aan via het inschrijfformulier op www.gemeenteraadleiden.nl.
Informatie
Hebt u vragen over de vergadering? Neem contact op met de griffie, via griffie@leiden.nl of 06-36162575. E-mails aan de gemeenteraad kunt u ook naar dit adres sturen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De adressen en telefoonnummers van de raadsleden vindt u op www.gemeenteraadleiden.nl.
Regionale commissie bezwaarschriften
Op vrijdagochtend 21 april 2023 worden de volgende zaken fysiek behandeld in het Stadskantoor van Leiden:
- Een bezwaarschrift gericht tegen het weigeren van een omgevingsvergunning voor het bouwen van 2 opslagloodsen op locatie Kraaierslaan 12 te Noordwijkerhout (09.30 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen de weigering van een omgevingsvergunning voor het legaliseren van een tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen op locatie Charles van Uffordstraat 4 te Noordwijk (10.15 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen de omgevingsvergunning voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het tuinhuis van Endegeesterstraatweg 15 in Oegstgeest (11.00 uur)
- Een bezwaarschrift gericht tegen het besluit op het verzoek om planschade (art. 6.1 WRO) in verband met het bestemmingsplan "Hoofdstraat Does Leiderdorp" (11.45 uur)
Informatie
Wilt u bij een zitting zijn, stuur dan een mail aan bezwaren@leidse-regio.nl. De agenda kan namelijk nog veranderen.
Vergunningaanvragen
De burgemeester heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- Stadhuisplein: Stichting Pedrafes - Lakenfeesten Stadhuisplein vrijdag 23 juni 2023 van 20.00-01.00 uur en zaterdag 24 juni 2023 van 17.00-23.59 uur (cat. 2b).
- Rapenburg t.h.v. nr. 24: L.V.V.S. Augustinus - EL CID op Augustinus maandag 14 augustus 2023 van 09.00-20.00 uur (cat.1), dinsdag 15 augustus 2023 van 09.00-20.00 uur (cat.2a), woensdag 16 t/m vrijdag 18 augustus 2023 van 09.00-20.00 uur (cat.1).
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de aanvragen tot twee weken na publicatie schriftelijk indienen bij Bureau Evenementen van de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Verleende vergunningen
De burgemeester heeft op 13 april 2023 voor de volgende evenementen vergunning verleend:
- Lammermarkt, Route: Leiden Marathon - 46e Singelloop Leiden vrijdag 21 april 2023 van 19.30-21.00 uur (cat. 2a 70 dB(A)).
- Vastgestelde route en Beestenmarkt: Chr. Muziekvereniging Kunst en Genoegen Leiden - Seizoensopening K&G zaterdag 22 april 2023 van 13.00-16.00 uur (cat. 1).
- Haarlemmerstraat, Breestraat, Burcht, Beestenmarkt, Turfmarkt, Kort Rapenburg, Hooglandse Kerkgracht- en plein en Stadhuisplein: stichting CTV Zuid-Holland - Verhalen en draaiorgels zondag 23 april 2023 van 13.00-19.00 uur (cat. 1).
- Route Leidse grachten: stichting CTV Zuid-Holland - Muziekboot 2023 zaterdag 6 mei 2023 van 13.00-17.00 uur (cat. 1).
- Route over de Bult: LRTV Swift - Swift x Raas Bikes demo dag zondag 7 mei 2023 van 10.00-18.00 uur (cat. 1).
- Apothekersdijk, Haarlemmerstraat, Stille Mare: Centrummanagement Leiden - Fashion Festival zaterdag 27 mei 2023 van 09.00-17.00 uur (cat. 1 op de Haarlemmerstraat).
- Winkelcentrum Kopermolen: Chr. Muziekvereniging Kunst en Genoegen Leiden - Ledenwerf actie Jong K&G zaterdag 27 mei 2023 van 09.00-17.00 uur (cat. 1).
- Rembrandtpark: La Gro Geelkerken advocaten - Giro di LGGA woensdag 31 mei 2023 van 14.30-19.30 uur.
- Vastgestelde route Nachtpad, Beestenmarkt, 2de Binnenvestgracht, Boisotkade, Kaiserstraat, Lammermarkt, Oude Singel, Pieterskerkgracht, Rapenburg Noord, Rapenburg Zuid, Steenstraat, Sterrewacht, Vrouwenkerkplein: Stichting Museumnacht Leiden - Museumnacht Leiden zaterdag 3 juni 2023 van 18.30-23.59 uur. Geluid: Vrouwenkerkplein (Kijkhuis) cat. 2a 70dB(A), Boisotkade (Erfgoed Leiden) en Steenstraat (Volkenkunde) cat. 2a, Beestenmarkt, Kaiserstraat, Oude Singel, Rapenburg Noord en Rapenburg Zuid cat. 2b.
- Route door de Merenwijk: Particulier - Avondvierdaagse OBS Dukdalf maandag 5 juni 2023, dinsdag 6 juni 2023, woensdag 7 juni 2023 van 18.30-20.00 uur en donderdag 8 juni 2023 van 18.30-20.30 uur (cat. 2a, 70 dB(A)).
- Route binnenstad: Lodewijkkerk - Sacramentsprocessie zondag 11 juni 2023 van 15.00-16.00 uur.
- Terrasboot t.h.v. Oude Singel 58: Stichting Exploitatie der NSL - EL CID NSL 2023 maandag 14 augustus 2023 van 09.00-20.00 uur, dinsdag 15 augustus 2023 van 08.30-20.00 uur, woensdag 16 augustus 2023 van 09.00-22.00 uur, donderdag 17 augustus van 11.00-21.00 uur en vrijdag 18 augustus 2023 van 09.00-20.00 uur (cat. 1 vanaf 13.00 uur).
- Winkelcentrum Stevenshof: Chr. Muziekvereniging Kunst en Genoegen Leiden - Ledenwerf actie Jong K&G zaterdag 14 oktober 2023 van 09.00-17.00 uur (cat. 1).
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag. postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Informatie
Bureau Evenementen, tel. (071) 5165144.
Vergunningaanvragen
De gemeente heeft de volgende aanvragen ontvangen.
- 2e Binnenvestgracht 5B, tapontheffing en/of standplaatsvergunning (Koningsdag 2023), 31-3-2023
- Botermarkt 3, terrasvergunning - wijziging, 30-3-2023
- Gemeente Leiden, collectevergunning (Stichting DEAL Foundation), 31-3-2023
- Gemeente Leiden, vergunning voor een kledinginzameling (2024) (Climpex B.V. voor diverse goede doelen), 6-4-2023
- Gemeente Leiden, vergunning voor een kledinginzameling (2024) (Stichting Fonds Gehandicaptensport), 6-4-2023
- Morsstraat 60, tapontheffing en/of standplaatsvergunning (Singelpark Diner 2023), 5-4-2023
- Nieuwe Beestenmarkt 13, tapontheffing en/of standplaatsvergunning (Koningsnacht en -dag 2023), 4-4-2023
- Noordeinde 55, tapontheffing en/of standplaatsvergunning (Koningsdag 2023), 5-4-2023
- Stationsplein 210, ontheffing winkeltijden - incidenteel (Goede Vrijdag en 4 mei), 30-3-2023
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Vergunningen Openbare Ruimte, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
- 2e Binnenvestgracht 5B, tapontheffing en/of standplaatsvergunning (Koningsdag 2023), 3-4-2023
- Gemeente Leiden, collectevergunning (Stichting DEAL Foundation), 3-4-2023
- Nieuwe Beestenmarkt 13, tapontheffing en/of standplaatsvergunning (Koningsnacht en -dag 2023), 5-4-2023
- Noordeinde 55, tapontheffing en/of standplaatsvergunning (Koningsdag 2023), 5-4-2023
- Pelikaanstraat 64, terrasvergunning - nieuw, 6-4-2023
- Stationsplein 210, ontheffing winkeltijden - incidenteel (Goede Vrijdag en 4 mei), 30-3-2023
- Stationsweg 41, terrasvergunning - nieuw, 6-4-2023
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Vergunningen Openbare Ruimte, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij de gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Voornemen gehandicaptenparkeerplaats
Burgemeester en wethouders van Leiden zijn van plan om in de nabijheid van onderstaande adres(sen) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen.
- Kruitschip 10
Inzage
De stukken liggen met ingang van heden gedurende twee weken ter inzage. Gedurende deze periode kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken bij: Team Vergunningen openbare ruimte, Cluster Publiekszaken, Handhaving & Veiligheid, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel: 14 071 (Leiden, keuze 3) - ma t/m vr 9.00-17.00 uur.
Straatnamen in Leiden
De straatnamencommissie adviseert het college van burgemeester en wethouders over de naamgeving van de openbare ruimte in Leiden. Het begrip ‘openbare ruimte’ houdt niet automatisch in dat het publiek toegankelijk is. Het is een verzamelbegrip voor straten, paden en pleinen, maar ook bruggen, wateren, enzovoorts.
Nieuwe naam
De commissie stelt het college voor om onderstaande naam te bestemmen voor het nieuw ingerichte parkje op de hoek Oosterdwarsstraat/Oosterstraat in de Zeeheldenbuurt:
- Frans van Tolpark - Franciscus van Tol, 1920-1941
Frans van Tol woonde enige tijd aan de Oosterdwarsstraat. Hij kwam in 1941 als matroos der 1e klasse om het leven in Nederlands-Indië nadat het schip waarop hij voer op een Japanse zeemijn liep. Met deze vernoeming wordt bedoeld een ‘gewone zeeheld’ te herdenken.
Reageren
Als u argumenten heeft tegen de naam of het (voorlopige) onderschrift dan kunt u binnen 14 dagen na het verschijnen van dit bericht reageren. Brieven of mail kunt u sturen naar de secretaris van de straatnamencommissie, Postbus 9100, 2300 PC Leiden of via www.leiden.nl/contact. Uw reactie wordt op de eerstvolgende bijeenkomst van de commissie besproken. U krijgt daarna zo snel als mogelijk een reactie. Tegen een advies bestaan geen beroepsmogelijkheden.
Informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met de secretaris van de straatnamencommissie, Nicole van der Linden, via tel. 14 071 of via www.leiden.nl/contact.
Personen uitgeschreven uit de Basisregistratie personen
In de periode voorafgaand aan deze publicatie zijn de volgende personen op grond van de Wet BRP uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Besluit 04-04-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- F.van Klaveren, 30-08-2001, 24-01-2023
- F.H.C.M. van Veen, 16-02-1987, 02-03-2023
Besluit 05-04-2023: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- M. Sakr, 12-09-1998, 03-03-2023
Ingeschreven bij RNI
Volgens artikel 2.22, eerste lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), heeft het college bovenvermeld besluit genomen en zijn de gegevens met betrekking tot de verblijfplaats gewijzigd in: vertrokken naar ’Onbekend’ en ingeschreven in de registers van de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen).
De brief, waarin het voornemen voor dit besluit tot uitschrijving is aangekondigd, is eerder gestuurd naar het adres dat als laatste bekend is van deze personen. De datum van deze brief is tevens de datum van de uitschrijving. De datum van het besluit is minimaal vier weken na verzending van deze brief.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na de datum van het besluit, bezwaar maken tegen dit besluit. Vermeld hierbij naam en adres van de indiener, datum en omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit. Het bezwaarschrift kunt u richten aan: Burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Dit kan ook via www.leiden.nl/bezwaar. U heeft daarvoor een DigiD nodig.
Vergunningaanvragen
Bij de gemeente zijn de volgende aanvragen binnengekomen.
Omgevingsvergunning regulier
- Breestraat 71, verbouwen woning, 5-4-23, Z/23/3515471
- De Goejestraat 2, plaatsen zonnepanelen, 5-4-23, Z/23/3515472
- De Laat de Kanterstraat 34, verbouwen en uitbreiden van de woning, 4-4-23, Z/23/3514920
- De Meij van Streefkerkstraat 17, plaatsen zonnepanelen, 31-3-23, Z/23/3514152
- De Sitterlaan 80, plaatsen zonnepanelen, 3-4-23, Z/23/3514623
- Du Rieustraat 19, plaatsen zonnepanelen, 4-4-23, Z/23/3514821
- Eijmerspoelstraat 28, plaatsen driewielfietsberging op stoep, 5-4-23, Z/23/3515103
- Hugo de Vriesstraat 56, plaatsen zonnepanelen, 31-3-23, Z/23/3514166
- IJsselkade 44, plaatsen reclame voorgevel en plaatsen installaties t.b.v luchtbehandeling, 4-4-23, Z/23/3514934
- Lorentzkade 15A, isoleren dak, 4-4-23, Z/23/3514839
- Maria Rutgersweg, maken van een inrit, 31-3-23, Z/23/3513658
- Marislaan 49, vervangen kozijnen, 31-3-23, Z/23/3514165
- Melchior Treublaan 10, plaatsen zonnepanelen, 30-3-23, Z/23/3513500
- Melchior Treublaan 16, plaatsen zonnepanelen, 30-3-23, Z/23/3513243
- Middelweg 32, wijzigen gevel en plaatsen dakkapel, 31-3-23, Z/23/3514183
- Montgomerystraat 50, gebouw brandveilig gebruiken, 5-4-23, Z/23/3515487
- Noordeindeplein 8A, onderhouden monument, 2-4-23, Z/23/3514197
- Pieterskerk-Choorsteeg 8, verbouwen van winkel naar woning, 5-4-23, Z/23/3515478
- Scarlattistraat 8, vervangen en vergroten dakkapel voorzijde, 1-4-23, Z/23/3514184
- Senecastraat 12, plaatsen zonnepanelen, 4-4-23, Z/23/3514921
- Stille Rijn 11, wijzigen gebruik van straat naar terras, 4-4-23, Z/23/3514933
- Van Bemmelenstraat 15, plaatsen zonnepanelen, 3-4-23, Z/23/3514622
- Verdamstraat 52, plaatsen zonnepanelen, 31-3-23, Z/23/3514151
Inzage
Informatie over de aanvragen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Verleende vergunningen
De volgende vergunningen zijn verleend.
Omgevingsvergunning regulier
- 3e Binnenvestgracht 23T, brandveilig gebruik voor de opvang voor dak- en thuislozen in het gebouw Nieuwe Energie, 28-3-23, Z/21/3215471
- Ank van der Moerstraat, bouwen steiger, 31-3-23, Z/23/3496363
- De Sitterlaan 104, plaatsen zonnepanelen, 30-3-23, Z/23/3501472
- Driemasterwal 17, plaatsen zonnepanelen, 31-3-23, Z/23/3500514
- Driemasterwal 25, plaatsen zonnepanelen, 30-3-23, Z/23/3511554
- Lammenschansweg 58, herstellen beganegrondvloer, 3-4-23, Z/23/3496815
- Lorentzkade 15A, bouwen van dierenverblijven en wijzigen van de omheining (erfafscheiding), 30-3-23, Z/22/3479520
- Mosroos t.h.v. nr. 15, kappen boom, 4-4-23, Z/23/3504416
- Nachtegaallaan 3, plaatsen dakkapel, warmtepomp, 3-4-23, Z/22/3433316
- P.J. Blokstraat 9, plaatsen zonnepanelen, 4-4-23, Z/23/3496486
- Pieterskerk-Choorsteeg 18, wijziging gebruik naar persoonlijke dienstverlening, 31-3-23, Z/23/3498834
- Plantage 6, plaatsen aanbouw en verduurzamen pand, 31-3-23, Z/22/3477149
- Rijnsburgerweg 147, vervangen kozijnen, 31-3-23, Z/22/3476609
- Schipholweg 84, tijdelijke interne verbouw voor maatschappelijk gebruik (GGD), 30-3-23, Z/22/3451720
- Utrechtse Jaagpad 122, bouwen 58 woningen, 3-4-23, Z/22/3461272
- Verdamstraat 50, plaatsen zonnepanelen, 5-4-23, Z/23/3510580
- Vlietweg 66F, tuin 91, plaatsen tuinhuis, 5-4-23, Z/23/3487964
- Zoeterwoudsesingel 1B, legaliseren inrit, 3-4-23, Z/23/3496954
Inzage
Informatie over de vergunningen kunt u vanaf vrijdag a.s. opvragen bij het team Omgevingsvergunningen, via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) of via www.leiden.nl/contact.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de achter de vergunning vermelde datum bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar. Indien, gelet op de betrokken belangen, spoed is vereist kan om een voorlopige voorziening worden verzocht bij de Rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit kan ook via www.rechtspraak.nl.
Ingekomen melding mobiel breken bouw- en sloopafval - Vlietweg (achter nummer 88)
De Omgevingsdienst West-Holland ontving - namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden - op 31 maart 2023 een melding van Sando Puinrecycling B.V. (zaaknummer: 2023-004464).
De melding is ingediend voor het breken van bouw- en sloopafval met een mobiele puinbreker. De locatie waar het breken plaatsvindt is Vlietweg (achter nummer 88) in Leiden. De werkzaamheden vinden plaats in de periode van 17 april 2023 tot en met 14 juli 2023. In deze periode wordt er maximaal vijf aaneengesloten dagen gebroken. Dit mag alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur.
Informatie
Meer informatie bij de Omgevingsdienst West-Holland via (071) 4083100 of info@odwh.nl. Vermeld hierbij het zaaknummer: 2023-004464.