Stadskrant week 1
Artikelen deze week:
Dagelijks rijden vele vrachtwagens door de stad om afval bij horeca en bedrijven op te halen. Dit komt de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid niet ten goede.
Stichting Duurzame Horeca Leiden e.o. en de gemeente Leiden werken samen met afhaalbedrijf Inzamelhelden om het afval van Leidse ondernemers te verminderen en zo veel mogelijk te ‘verwaarden’ door het om te zetten naar nieuwe grondstoffen.
Voordelen
“Voor ondernemers zijn er veel voordelen verbonden om mee te doen,” zegt Roland Koster van Duurzame Horeca. “De ondernemer kiest zelf hoe vaak en in welke hoeveelheid - vanaf 15 liter - het afval (zowel glas, papier, plastic, gft als restafval) wordt opgehaald. Grote afvalcontainers zijn dus niet meer nodig waardoor kostbare bedrijfsruimte wordt bespaard. Daarbij voorkomt deze methode stankoverlast van rottende voedselresten.”
Elektrische bakfietsen, beter straatbeeld
Het aantal vervuilende vrachtwagens in de binnenstad neemt af omdat Inzamelhelden het afval afvoert met elektrische bakfietsen. Hiermee neemt de verkeersveiligheid toe, verbetert de luchtkwaliteit en neemt geluidsoverlast af. Ook het straatbeeld wordt beter door minder afvalcontainers in de openbare ruimte. Bovendien krijgen ondernemers de mogelijkheid om afval duurzamer af te voeren.
Doe ook mee!
Elke ondernemer of bedrijf in heel Leiden kan meedoen zoals horeca, winkels, kantoren en scholen. Meer informatie vindt u op www.gagoed.nl/cat/ondernemers/#aandeslag en www.inzamelhelden.nl
De Sumatrabrug, de brug tussen de Lage Rijndijk en bedrijventerrein De Waard, krijgt een opknapbeurt. De twee komende weekenden is de brug afgesloten voor al het wegverkeer.
Het gaat om vrijdag 8 januari 22 uur tot maandag 11 januari 06 uur en van vrijdag 15 januari 22 uur tot maandag 18 januari 06 uur.
Bereikbaarheid
Autoverkeer kan in deze weekends niet van en naar het bedrijventerrein De Waard. Voor fietsers blijft het terrein wel bereikbaar via de doorgang tussen de Bontekoestraat en de Le Mairestraat. Ook ambulance, brandweer of politie kunnen indien nodig het terrein bereiken.
Informatie
De brug krijgt een nieuwe besturingsinstallatie en aandrijving. Dit verkleint de kans op storingen. Meer informatie leest u op www.leiden.nl/bruggen.
Vanwege de werkzaamheden aan de Sumatrabrug is de Milieustraat op zaterdag 9 en 16 januari gesloten. Bezoekers van de Milieustraat komen doorgaans met de auto, en omdat de Sumatrabrug deze weekenden gesloten is voor wegverkeer is het bedrijventerrein niet bereikbaar per auto Daarom is de Milieustraat dicht op deze zaterdagen. Doordeweeks kunt u terecht tussen 8.00 en 16.00 uur.
Meer informatie: www.leiden.nl/milieustraat.
In een aantal gebieden in Leiden is het verboden op openbare plaatsen te bedelen om geld of andere zaken. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze gebieden aangewezen, omdat hier regelmatig sprake is van overlast door bedelarij.
Het zijn gebieden die drukbezocht worden en winkelgebieden die bedelaars aantrekken. De gemeente verwacht dat deze maatregel bijdraagt aan het verminderen van de overlast die bedelarij veroorzaakt.
Welke gebieden?
Het gaat om het hele centrum inclusief het stationsgebied en om de gebieden rond het Diamantplein, de wijk Groenoord, het parkje aan de Zoeterwoudsesingel, het Kooiplein en omgeving, de Kopermolen en het Vijf Meiplein.
Aanpak en hulp
Handhaving of politie kan bij constatering van de overtreding een boete geven. Een deel van de bedelaars is bekend bij de hulpverlening. Als dit niet het geval is, kunnen handhaving of politie personen die bedelen doorverwijzen of begeleiden naar hulpverlenende instanties, waaronder De Binnenvest.
Maandag 11 januari start de ‘Week van de Leidse Hoogte’, met vijf digitale stadsgesprekken over hoogbouw in onze stad.
Op doemee.leiden.nl vindt u een enquête die u kunt invullen en waar u uw ideeën over hoogbouw kunt delen. Ook kunt u zich aanmelden voor één van de stadgesprekken.
Aanmelden
Voor meer informatie en om u aan te melden gaat u naar https://doemee.leiden.nl. Meedoen kan t/m zondag 17 januari.
Special Interviewreeks Lokale Inclusie Agenda
In deze interviewreeks vertellen ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties uit de stad over hun bijdrage aan de Lokale Inclusie Agenda (LIA) die momenteel wordt opgesteld. Waarom vinden zij het belangrijk om zich in te zetten voor een inclusieve stad waar iedereen mee kan doen? En hoe maken we Leiden toegankelijker voor iedereen? Dit keer gaan we in gesprek met Nienke Spaan.
Nienke Spaan is gevraagd om mee te denken over de Lokale Inclusie Agenda, vanwege haar wetenschappelijke kennis op het gebied van inclusie. “Ik wil graag de theorie en de praktijk aan elkaar koppelen.” Ze werd uitgenodigd om te praten tijdens de LIA bijeenkomsten om inclusie te bespreken vanuit het oogpunt van mensen met een beperking. “Maar het moet ook breder getrokken worden, want inclusie is van iedereen.”
Spaan zegt dat er een omdenken moet komen naar hoe er gekeken wordt naar mensen met een beperking. Het beeld dat we van onze omgeving hebben en de verwachtingen die we van anderen hebben zijn nog steeds gebaseerd op de mens zonder beperking. “Hierdoor sluiten we mensen eigenlijk al bij voorbaat uit.”
Design for all
Er is ook een andere manier van kijken, namelijk volgens het principe ‘Design for all’. Design for all verwijst naar het ontwerpen van producten, omgevingen, programma’s en diensten op zo’n manier dat ze tot het hoogst haalbare bruikbaar zijn voor alle mensen. We kijken op deze manier dus naar een situatie vanuit de mogelijkheden in plaats vanuit problemen. Vanuit deze bril is ook het VN-verdrag handicap opgesteld.
Volgens Spaan ontstaat een handicap vaak pas door de inrichting van de omgeving of maatschappij. Ze noemt hierbij het voorbeeld van mensen die een rolstoel gebruiken. Spaan: “Als er in een gebouw geen liften zijn treedt de handicap op, omdat een persoon in een rolstoel niet naar een hogere verdieping kan komen. Zijn er ook liften, dan is er geen handicap en kan iedereen naar boven.”
Inclusie zonder exclusie
Volgens Spaan is het belangrijk dat we inclusieproblemen niet proberen op te lossen met exclusiviteit. “Bouw bijvoorbeeld niet een draaideur bij een gebouw met daarnaast een ingang voor mensen die om wat voor reden dan ook de draaideur niet kunnen gebruiken. Bouw gewoon meteen een ingang die iedereen moeiteloos kan gebruiken. Nu zijn we vaak bezig om een bepaalde situatie aan te passen voor individuen of groepjes mensen. Terwijl we ons beter kunnen richten op een startsituatie waarbij de omstandigheden meteen voor iedereen goed zijn.”
Zorg
Dat inclusie op dit moment nog vaak wordt gezien als iets dat vanuit de zorg benaderd wordt, is volgens haar een groot deel van het probleem. “Inclusie moet een aspect zijn dat centraal staat bij elk beleidsonderwerp. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn is het verplicht stellen van richtlijnen voor inclusief beleid. Zodat er ook daadwerkelijk verbeteringen plaatsvinden en inclusiviteit niet behandeld wordt als iets vrijblijvends.
Spaan denkt dat de gemeente Leiden met het opstellen van de LIA goed bijdraagt aan het creëren van bewustwording. “Bewustwording is een belangrijk aspect om inclusie te bereiken. Als we ons namelijk beter bewust zijn van de bril waardoor we kijken en als we beseffen dat het ook anders kan, sluiten we anderen veel minder snel uit.”
Gemeenteberichten 8 t/m 14 januari 2021:
Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus vinden de vergaderingen van de raadscommissies digitaal plaats. Het is niet mogelijk om als publiek bij een vergadering aanwezig te zijn.
Commissie Onderwijs en Samenleving
Dinsdag 12 januari 2021 - 20.00 uur digitaal
De agenda van de vergadering vindt u op www.gemeenteraadleiden.nl . Daar kunt u de vergadering ook live volgen.
Commissie Werk en Middelen
Donderdag 14 januari 2021 - 20.00 uur digitaal via www.gemeenteraadleiden.nl
De agenda van de vergadering vindt u op www.gemeenteraadleiden.nl. Daar kunt u de vergadering ook live volgen.
Informatie
Heeft u vragen over de gemeenteraad of de vergaderingen? Neem contact op met de griffie: griffie@leiden.nl of 06-36162575. E-mails aan de gemeenteraad kunt u ook naar dit adres sturen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De adressen en telefoonnummers van de raadsleden vindt u op de website www.gemeenteraadleiden.nl.
Voornemen gehandicaptenparkeerplaatsen
Burgemeester en wethouders van Leiden zijn van plan om in de nabijheid van onderstaande adres(sen) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen.
- Bronkhorststraat 8
Inzage en zienswijzen
De stukken liggen met ingang van heden gedurende twee weken ter inzage. Gedurende deze periode kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken bij: Team Vergunningen openbare ruimte, Cluster Publiekszaken, Handhaving & Veiligheid, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel. 14 071 (Leiden, keuze 3).
Besluit gehandicaptenparkeerplaatsen
Burgemeester en wethouders van Leiden hebben besloten om voor de onderstaande plaats(en) een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen
- Commanderijpoort 6
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken een bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.
Informatie
Tel. 14 071 (Leiden, keuze 3).
Verkeersbesluit parkeervakken voor het opladen van elektrische voertuigen
Op 7 januari 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van Leiden het volgende verkeersbesluit vastgesteld:
- het aanwijzen van diverse parkeervakken in Leiden voor het opladen van elektrische voertuigen.
Toelichting
Besloten is de hieronder genoemde parkeervakken aan te wijzen als een parkeergelegenheid die enkel bestemd is voor het opladen van elektrische voertuigen, door het plaatsen van een bord model E4 van Bijlage 1 van het RVV 1990, voorzien van een onderbord met de tekst “uitsluitend opladen elektrische voertuigen”: Het gaat om de volgende parkeervakken nabij:
- Brahmslaan 6
- Cobetstraat 58
- Jan Pieterszoon Coenhof 61
- Volmolengracht 13
- Nieuwe Waardstraat 18
- Watergeuzenstraat 36
- Julianastraat 101
- Andrej Sacharovstraat 15
- Opaalstraat 229
- Morskade 21
Tevens is besloten:
- de in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen uit te voeren zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende en daar onlosmakelijk deel van uitmakende situatietekeningen.
- wanneer het verkeersbesluit onherroepelijk is, toestemming te verlenen aan het plaatsen van een oplaadpaal bij de betreffende locaties.
Inzage
Het verkeersbesluit is vanaf 7 januari 2021 te vinden in de Staatscourant, www.overheid.nl. Daarnaast kan in het Stadskantoor (Bargelaan 190) een papieren versie van het verkeersbesluit worden ingezien.
Beroep
Voor dit besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 Awb) gevolgd. Tegen het genoemde besluit kan door belanghebbenden die al eerder een zienswijze kenbaar hebben gemaakt, binnen zes weken na datum van publicatie in de Staatscourant beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij een spoedeisend belang kan daarbij tevens bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan om het besluit te schorsen.
Gebiedsaanwijzing verbod bedelarij
Op dinsdag 13 oktober 2020 heeft het college van b en w van Leiden de Gebiedsaanwijzing verbod bedelarij artikel 2:65 Apv Leiden 2020 vastgesteld.
Toelichting
In het centrum (inclusief stationsgebied) en in de gebieden rond het Diamantplein, de wijk Groenoord, het parkje aan de Zoeterwoudsesingel, het Kooiplein, de Kopermolen en het Vijf Meiplein wordt regelmatig door personen gebedeld om geld of andere zaken. Er is gebleken dat er in deze gebieden sprake is van overlast door bedelaars. Om hiertegen op te kunnen treden worden deze gebieden aangewezen als gebied waar het op grond van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leiden 2020 verboden is te bedelen om geld of andere zaken. Met dit aanwijzingsbesluit is het mogelijk de overlast en de negatieve invloed op de openbare orde en het woon- en leefklimaat veroorzaakt door bedelarij te beperken. Een deel van de bedelaars is reeds bekend bij de hulpverlening en het indien dit niet het geval is, zijn er mogelijkheden om personen die bedelen door te verwijzen of te begeleiden naar hulpverlenende instanties, waaronder de Binnenvest;
Inzage
Het volledige beslut incusief de bijlagen is in te zien via www.officielebekendmakingen.nl.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie op www.officielebekendmakingen.nl een bezwaarschrift indienen bij de gemeente Leiden, postbus 9100, 2300 PC Leiden, of via www.leiden.nl/bezwaar.
Bij een spoedeisend belang kunt u een voorlopige voorziening vragen om het besluit te schorsen. Stuur uw verzoek naar de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, postbus 20302, 2500 EH Den Haag of via www.rechtspraak.nl.
Informatie
Meer informatie bij de gemeente Leiden tel. 14 071 (Leiden, keuze 4 - ma t/m vr 8.30-17.00 uur).
Definitief aanwijsbesluit ondergrondse containerlocaties rest- en papierafval
Op 4 januari 2021 zijn namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden de volgende locaties voor ondergrondse containers ten behoeve van huishoudelijk restafval en een papiercontainer definitief aangewezen:
Straatnaam/ter hoogte van, aantal, locatienummer
- Omegaplantsoen t.h.v. 5/7, twee ondergrondse afvalcontainers, LS017;
- Omegaplantsoen t.h.v.31/33, drie ondergrondse afvalcontainers, LS018;
- Sigmaplantsoen t.h.v. 4/6, twee ondergrondse afvalcontainers en een ondergrondse papiercontainer, LS019.
Plattegronden met locatie inzien
Het definitieve aanwijsbesluit en de locatietekening ligt van 8 januari tot en memt 18 februari ter inzage in het Stadskantoor, Bargelaan 190, geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30-17.00 uur.
Reageren op de locaties (indienen zienswijzen)
U kunt tot en met 18 februari schriftelijk reageren naar: burgemeester en wethouders van Leiden, t.a.v. Marjolein Miedema, Postbus 9100, 2300 PC Leiden of via www.leiden.nl/contact, onder vermelding van ‘zienswijze, Leidse Schans locaties, ondergrondse containers voor rest- en papierafval’.
Meer informatie
Voor meer informatie of eventuele vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Leiden, via tel. 14 071 (ma-vr 8.30-17.00 uur) of via www.leiden.nl/contact.
Personen uitgeschreven uit de Basisregistratie personen
In de periode voorafgaand aan deze publicatie zijn de volgende personen op grond van de Wet BRP uitgeschreven uit de Basisregistratie personen (BRP).
Besluit 17-12-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- T.J. Mc Hugh, 27-01-1994, 07-05-2020
- N. Zavašnik, 10-05-2001, 10-11-2020
Besluit 18-12-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- A.J.R. Anderson, 20-09-1998, 13-11-2020
- S.C. Marin, 25-12-1995, 10-11-2020
Besluit 22-12-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- A. Kowalski, 11-08-1977, 03-11-2020
Besluit 30-12-2020: naam, geb. datum, datum uitschrijving
- S.A. Puertas, 27-08-1999, 13-11-2020
- T. Tryland, 21-01-1993, 30-11-2020
Ingeschreven bij RNI
Volgens artikel 2.22, eerste lid, van de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), heeft het college bovenvermeld besluit genomen en zijn de gegevens met betrekking tot de verblijfplaats gewijzigd in: vertrokken naar ’Onbekend’ en ingeschreven in de registers van de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen).
De brief, waarin het voornemen voor dit besluit tot uitschrijving is aangekondigd, is eerder gestuurd naar het adres dat als laatste bekend is van deze personen. De datum van deze brief is tevens de datum van de uitschrijving. De datum van het besluit is minimaal vier weken na verzending van deze brief.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na de datum van het besluit, bezwaar maken tegen dit besluit. Vermeld hierbij naam en adres van de indiener, datum en omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de motivering waarom u het niet eens bent met het besluit. Het bezwaarschrift kunt u richten aan: Burgemeester en wethouders van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Dit kan ook via www.leiden.nl/bezwaar. U heeft daarvoor een DigiD nodig.
Het overzicht van binnengekomen aanvragen en verleende vergunningen vindt u weer in de krant van volgende week, donderdag 14 januari.
Aanvraag Wet milieubeheer - Ehrenfestweg 1
De Omgevingsdienst West-Holland maakt namens de gemeente Leiden bekend dat zij op 30 september 2020 een aanvraag voor het stellen van maatwerkvoorschriften voor het lozen van afvalwater heeft ontvangen voor de locatie Ehrenfestweg - Einsteinweg te Leiden.
Toelichting
De aanvraag betreft het lozen van grondwater dat vrijkomt bij de ontwikkeling van een open bodemenergiesysteem op bovengenoemde locatie.
Inlichtingen
Meer informatie bij de Omgevingsdienst West-Holland via (071) 4083100 of info@odwh.nl. Vermeld hierbij het zaaknummer: 2020-021963.
Melding Activiteitenbesluit milieubeheer - Herenstraat
Wij hebben een melding ontvangen over het starten van activiteiten door NTP Groep te Enschede. (zaaknummer 2020-025046). Het betreft het uitvoeren van een In-situ bodemsanering door middel van een TCE systeem.
Inlichtingen
Meer informatie bij de Omgevingsdienst West-Holland via (071) 4083100 of info@odwh.nl. Vermeld hierbij het zaaknummer: 2020-025046.