Zichtbare steun aan transgender personen in Leiden

Vandaag, op de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit, gebeurt er iets unieks in de Leidse geschiedenis: voor het eerst hijst Leiden de Progress Pride vlag voor LHBTI+-ers samen met de Transgendervlag voor de transgender personen in Leiden.

Wethouder Yvonne van Delft: “In Leiden doet iedereen mee. Je mag zijn wie je bent. Dat laten we vandaag zien door twee vlaggen te hijsen: de Transgendervlag en de Progress Pride vlag. Op deze manier vragen we extra aandacht voor transgender personen, die vandaag de dag nog steeds kampen met discriminatie en helaas nog steeds vaak slachtoffer zijn van geestelijk en fysiek geweld.”

Het vergroten van zichtbaarheid, bewustwording, sociale acceptatie en veiligheid van LHBTI+-ers maakt onderdeel uit van het Leids Regenboogakkoord.

Transgendervlag

De transgendervlag werd ontworpen door Monica Helms (transgender activist, VS) in 1999. De vlag staat symbool voor de transgendergemeenschap en bestaat uit vijf horizontale banen: twee lichtblauw, twee lichtroze en een witte baan in het midden. De kleur wit staat voor iedereen met een fluïde gender-identiteit, die zichzelf beschouwen als genderloos of in een proces van transitie zitten.

Progress Pride Vlag

De Progress Pride Vlag is enkele jaren geleden ontworpen door Daniel Quasar (grafisch designer, VS) met als belangrijkste doel om meer focus te leggen op inclusie en vooruitgang in de homorechtenbeweging. Zo benadrukken drie van de vijf nieuwe strepen (roze, turquoise en wit) de belangrijke historische bijdrage die onder meer transgender, non-binaire en gender non-conforme personen hebben gehad. Daarnaast zijn er ook een bruine en zwarte streep toegevoegd, die symbool staan voor de relatie tussen de emancipatie van de LHBTI+-gemeenschap en de strijd tegen racisme.

Initiatiefvoorstel

Het initiatief om voortaan de twee vlaggen te hijsen komt van GroenLinks-raadslid Marleen Schreuder. Haar initiatiefvoorstel voor verbeterde acceptatie van transgender personen werd onlangs unaniem aangenomen door de Leidse gemeenteraad. Het aangenomen voorstel bestaat uit drie delen: Inclusieve werkomgeving met de focus op de gemeente als werkgever, Sociale mobiliteit, inzake het verbeteren van de arbeidsmarktpositie en daarmee het tegengaan van armoede onder transgender personen. Het derde onderdeel heeft te maken met bejegening en zichtbaarheid.

Vanwege de Coronamaatregelen konden niet veel mensen worden uitgenodigd voor deze gebeurtenis. Alleen wethouder Yvonne van Delft (emancipatie), raadslid Groen Links Marleen Schreuder, voorzitter COC Leiden Debbie Helaha waren hierbij aanwezig.