Zes initiatieven krijgen subsidie voor hun circulaire plannen

Op woensdag 12 oktober presenteerden diverse initiatiefnemers tijdens een inspirerende bijeenkomst bij Inventeers hun circulaire, innovatieve plannen. Van de negen inzendingen werden zes initiatieven beloond met een subsidie om hun idee te realiseren.

Wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur): “De stad bruist van de circulaire initiatieven. Ook tijdens de avond was dit enthousiasme duidelijk merkbaar. Mooi dat initiatiefnemers steeds meer gaan samenwerken, elkaar versterken en zo het netwerk vergroten. Ik hoop dat meer ondernemers en initiatiefnemers aansluiten. Nieuwe initiatieven kunnen nog tot 10 januari 2023 worden aangemeld!”

Met de subsidie Circulair Verwaarden wil de gemeente bewoners, ondernemers en organisaties stimuleren om plannen te lanceren die verspilling tegengaan en hergebruik stimuleren.

En de winnaars zijn...

De beoordelingscommissie heeft het voor deze ronde beschikbare budget van € 45.000,- verdeeld over de verschillende initiatieven:

1. Bubbleflush door B2 Cleaning

Door het gebruik van de innovatieve wc-reiniger Bubbleflush door B2 Cleaning worden er geen chemisch reinigingsmiddelen meer gebruikt en wordt het gebruik van water sterk verminderd. Bovendien zorgt het voor een veiligere en gezondere manier van werk voor de werknemers.

2. MAKR

MAKR gaat mooie kasten maken voor op scholen waarin waardevolle materialen die normaal in de prullenbak verdwijnen worden verzameld. Dit prikkelt de creativiteit van kinderen om van deze materialen nieuwe creaties te maken.

3. Stichting Mixclubs

Stichting Mixclubs stimuleert ondernemerschap en inclusiviteit bij kinderen. In dit project gaan ze van afval kunstobjecten maken waarmee ze hun eigen verhaal vertellen en worden hierbij ondersteund door Kringloopbedrijf Het Warenhuis. Deze kunstobjecten kunnen als ze klaar zijn in de openbare ruimte in Leiden worden bewonderd.

4. Digitaal platform Circufy

Er is een mooie circulaire samenwerking ontstaan tussen Noordman Hout, Van Diemen Sloop BV, DZB en OWN agency. Met het digitale platform Circufy willen zij een regionaal netwerk opzetten waarin aanbieders en afnemers van tweedehands bouwmaterialen aan elkaar verbonden worden en daarmee kosten en transport worden bespaard om circulair te kunnen bouwen in de Leidse regio.

5. Pronck Bierbrouwerij

Ook Pronck Bierbrouwerij probeert de keten kort en lokaal te houden door hun bostel terug te geven aan de Leidse veehouder Wilbert van der Post van boerderij de Elza Hoeve als krachtig veevoer voor zijn koeien.

6. Onderzoek LUMC

De commissie verwacht ten slotte dat de meeste impact gemaakt kan worden met het onderzoek dat het LUMC gaat uitvoeren om de hoeveelheid wegwerp onderleggers in de zorg te verminderen, zowel door bewustwording en gedragsverandering van het gebruik bij het personeel, als door het mede-ontwikkelen van een duurzaam alternatief. Dit kan op termijn vele duizenden kilo’s afval verminderen, niet alleen in de Leidse zorginstellingen, maar met de opgedane kennis en ervaring van het onderzoek ook landelijk.

Heb je ook een goed idee?

Nieuwe initiatieven kunnen voor de laatste ronde van de subsidie Circulair Verwaarden tot dinsdag 10 januari 2023 worden ingediend via: www.leiden.nl/subsidiecirculairverwaarden