Wie verdient een Jeugdlintje?

Kent u iemand die een Leids Jeugdlintje verdient? De gemeente Leiden is op zoek naar jongens en meisjes die zich inzetten voor anderen in de stad. Zeker in deze tijden van corona, is het belangrijk om oog te houden voor jongeren die klaarstaan om anderen te helpen. Aanmeldingen kunnen nog tot en met 21 oktober online worden ingediend.

De jaarlijkse uitreiking van het Leidse Jeugdlintje is een afgeleide van de bekende lintjesregen in het voorjaar, bedoeld voor volwassenen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor hun omgeving. Het Jeugdlintje is een onderscheiding voor jongeren tussen de 6 en 18 jaar die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving.

Tiende editie

Het is inmiddels de tiende keer dat de Leidse Jeugdlintjes worden uitgereikt. De uitreiking en ceremonie zullen dit keer een ander karakter krijgen, als gevolg van de geldende coronamaatregelen. Ondanks de restricties ziet Wethouder Marleen Damen (Gezondheid, Jeugdzorg & Welzijn) het toekennen van de onderscheidingen graag doorgaan. “Juist in deze moeilijkere periode is het belangrijk om naar lichtpuntjes te kijken. We weten dat er jongeren zijn die zich afgelopen periode van hun beste kant hebben laten zien. En die zetten we graag in het zonnetje.”

Dag van de Rechten van het Kind

De toekenning van de Jeugdlintjes vindt traditiegetrouw plaats op of rond de Internationale Dag van de Rechten van het Kind (20 november). Vorig jaar kregen vijftien kinderen een lintje uitgereikt. Zo kreeg Melanie een onderscheiding omdat zij al jaren langsgaat bij een oudere man in een zorginstelling. Judith, Senna, Max, Pepijn, Ellen en Isa kregen het lintje voor hun meedenkwerk in de Kinderadviesraad van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis. En Jay omdat hij zich inzet om ruimte te vragen voor reflectie en filosofie bij jongeren.
Wethouder Damen: “Het Leidse Jeugdlintje is een waardering voor jongeren die van teamwork houden, die klaarstaan voor een ander en die anderen inspireren. Het is een aanmoediging om zich te blijven inzetten voor een betere samenleving. Dus meld ze aan!”
Aanmelden kan tot en met 21 oktober via de website gemeente.leiden.nl/jeugdlintje